|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je bruhanje med nosečnostjo nevarno?

Bališ Petra, 26.11.2023
Zakaj je nosečnicam slabo? Je bruhanje lahko nevarno? Kako lahko slabost olajšate?

image
Prekomerno bruhanje v nosečnosti je pogostejše pri mlajših nosečnicah, kot pri starejših od 35 let, saj je pri mlajših nivo estrogena nižji. (Freepik.com)
/11


Slabost in bruhanje se pogosto pojavljata v prvi polovici nosečnosti. Pri večini žensk gre za blago jutranjo slabost, pri drugih pa je slabost dolgotrajna ter spremljana z obilnim bruhanjem. 

Pri večini nosečnic slabost mine v prvem trimesečju nosečnosti, lahko pa traja tudi v drugo in tretje trimesečje.

 

Če se bruhanje nadaljuje in je tako močno, da pride do zmanjšanja telesne teže za več kot pet kilogramov, govorimo o prekomernem bruhanju (HYPERMESIS GRAVIDARUM-HG). To je pogostejše pri mlajših nosečnicah, kot pri starejših od 35 let, saj je pri mlajših nivo estrogena nižji. Če se je pri prvi nosečnosti pojavila zmerna slabost, bo verjetnost slabosti v drugi nosečnosti večja.

 

Zakaj nosečnice bruhajo?

Vzrok slabosti in bruhanja še ni poznan, verjetno pa ju povzročajo hormonske spremembe. Teorij o tem, zakaj je nosečnicam slabo je več.

 

ENDOKRINA TEORIJA:

• Hormona hCG (hormon, ki vzdržuje nosečnost in ga izloča nastajajoča posteljica) in estrogen na začetku nosečnosti porasteta, kar sovpada z nastopom slabosti in bruhanja, zato je možno, da povzročata slabost.

• v obtoku je več steroidnih hormonov, ki preobremenjujejo jetra in tako povzročajo slabost

• hCG naj bi povzročil povečano izločanje tiroksina (ščitničnega hormona) in s tem slabost in bruhanje.


ALERGIČNA TEORIJA zagovarja slabost in bruhanje kot posledico reakcije na partnerjevo spermo in na plod kot tujek v materinem telesu.


METABOLNA (presnovna) TEORIJA pravi, da bruhanje in slabost nastopita zaradi pomanjkanja vitamina B6.


PSIHOSOMATSKA TEORIJA prekomerno bruhanje povezuje z neurejenim socialnim statusom med nosečnostjo (pomanjkanje čustvene podpore s strani moža in družine, slab odnos z ginekologom, premalo informacij o nosečnosti, nezaželena nosečnost, zavestno zavračanje nosečnosti…)

 

PREBERITE TUDI: Nasvet strokovnjakinje - slabost v nosečnosti


Sta slabost in bruhanje nevarna pojava?

Izrazitejše in pogostejše bruhanje vodi v izgubo tekočine in mineralov, kar povzroča dehidracijo. Le ta se kaže z omotičnostjo, žejo, zmanjšanjem uriniranja, ter spremembo barve urina, (le ta postane temen), povišanem utripa, zvišano temperaturo, suhim jezikom, slabim zadahom …

Raziskave kažejo, da imajo novorojenčki nosečnic s hudo slabostjo in bruhanjem, nižjo porodno težo kot pri ženskah z blagimi simptomi.

Pri nosečnicah s HG, ki prekomernega bruhanja niso zdravile, pa je pogostost prirojenih anomalij in zaostanka v rasti ploda večja.


Kako olajšati slabost in bruhanje?

Mag. Irena Virant, dr. med, priporoča pitje zadostnih količin vode, sadnih sokov ali zeliščnih čajev. Hrano uživajte v manjših količinah, večkrat na dan. Izogibajte se mastnim in začinjenim jedem, alkoholu, cigaretom ter kavi, uživajte suhe kekse in prepečenec, veliko se sprehajajte na svežem zraku ter počivajte.

 

PREBERITE TUDI: Lahko sperma res pomaga pri jutranji slabosti?


Kdaj je nujen obisk pri zdravniku?

Kadar nasveti za lajšaje slabosti ne pomagajo, če bruhate več kot tri- do štirikrat na dan, če izbljuvek vsebuje kri ali če izgubljate telesno težo, obiščite zdravnika. Če ste močno dehidrirani, boste dobili infuzijo za nadomestitev tekočin in elektrolitov, vitamine. Če se bruhanje po počitku in nadomestitvi tekočin ne popravi so potrebna zdravila proti slabosti in bruhanju.


Spremljaj svojo nosečnost od tedna do tedna.

Tedenske e-novičke za nosečke pošljemo na tvoj e-naslov točno v tednu nosečnosti, v katerem se trenutno nahajaš.

Naroči se TUKAJ >>


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?