|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moč glasbe v zgodnjem otroštvu

P.L., 27.6.2012
Že v maternici otrok prejema zvočne dražljaje iz okolja. Kasneje lahko preko glasbe vplivamo na njegov gibalni in govorni razvoj. Preberite si, kako pomembna je glasba v otrokovem razvoju.

image
/11


»Človek v veliki meri prispeva k ustvarjanju zvočnega okolja, ki nas obdaja in ravno zato lahko vplivamo na to ali bo to okolje kakovostno ali nekakovostno. Nekakovostno zvočno okolje za vsa živa bitja ustvarja predvsem prekomeren hrup, ki ga povzroča promet, industrija in ljudje na splošno in je za človeka škodljiv. Poleg hrupa na naše duševno zdravje slabo vplivajo tudi stalno prisotne zvočne ali celo glasbene kulise,« je povedala vaditeljica glasbeno gibalnega programa za otroke Ana Rozman.

 

Kaj je glasba, kaj otrokom pomeni?

Glasba je zvočni fenomen, zato jo moramo znati poslušati zavestno, z dojemanjem in razumevanjem. Je oblika komunikacije, izražanja čustev in estetskosti, nudi nam oporo ter je eden od načinov za spoznavanje, občutenje, razumevanje sveta. Veliko lahko pripomore h kakovostnemu razvoju otrokovega intelektualnega in čustvenega življenja, če je le podana na pravi način. Otroci ob vsakršni glasbi plešejo, se veselijo in pojejo, tudi če izgovarjajo po svoje, zato lahko preko glasbe, preko zabavne poti, vplivamo na otrokov govorni in gibalni razvoj, na razvoj pozornosti in spomina ter na razvoj njegovega čutnega in čustvenega sveta.

Otrok že v maternici sprejema zvočne dražljaje iz svojega okolja. Občuti materin glas ter zvoke iz zunanjega sveta. Že v prenatalnem obdobju ga lahko vpeljemo v kakovostno zvočno okolje ter v glasbeni svet.

 

Kdaj otrok pridobiva glasbene izkušnje? Kdaj lahko že ugotovimo, da ima otrok posluh za glasbo?

Ko se otrok rodi, nastopi najpomembnejši čas za razvoj njegovih sposobnosti, torej tudi glasbenih. Do petega oz. šestega leta je čas, ko potekata rast in razvojni proces hitreje kot kadar koli kasneje. Rodimo se z določenimi dispozicijami, ki določajo meje našega razvoja, starši, vzgojitelji in učitelji pa so tisti, ki lahko vplivajo na to, v kakšnem okolju bo otrok nabiral raznovrstne izkušnje in tako razvijal svoje zaznavne sposobnosti. Zgodnje otroštvo je čas za pridobivanje glasbenih izkušenj, na podlagi katerih otroci razvijejo glasbene pojme in spretnosti, ki jih v kasnejših obdobjih ne morejo več pridobiti. Nemški glasbeni psiholog Paul Michel je ugotovil, da je to obdobje primerno tudi za zgodnje odkrivanje visoko talentiranih v glasbi.

 

Kako otroku približati glasbo?

Otrok svet najraje in najbolje spoznava preko igre, ustvarjalne igre, saj se v igri razvija in v njej je integriran njegov vsestranski razvoj (gibalni, čustveni, socialni, spoznavni, govori). Odrasli imamo pri igri pomembno vlogo, predvsem pa moramo otroku nuditi ustvarjalno okolje ter svobodo pri igri. Za doživljanje, spoznavanje glasbe in razvijanje ljubezni do nje je ravno zato najprimernejša igra.

 

Če imate vprašanje za Ringarajino strokovnjakinjo Ano Rozman, ji ga lahko zastavite TUKAJ.


Preberi še:

Ideje za bibarije

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?