|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najbolj pomembne vaje v nosečnosti

Miha Primožič, 8.1.2020
V nosečnosti in po porodu vedno več žensk poskrbi za fizično aktivnost in vadbo, ki sta ključnega pomena za zdravo življenje in imata vsekakor pozitiven vpliv na nosečnost in porod.

image
/11


Žal nosečnice na vadbo vse prevečkrat gledajo z vidika fizičnega izgleda. Vadba je postala orodje za ohranjanje forme ali lovljenje predporodne postave. Pri tem pa ženske pozabljajo na najbolj pomembno vadbo, ki je najbolj ključna ravno v obdobju nosečnosti in po porodu. To je vadba za mišice medeničnega dna.

Mišice medeničnega dna niso pomembne le za preprečevanje inkontinence (uhajanja urina). S kontrakcijo in sproščanjem delujejo namreč pri vsakem našem gibu. To običajno delajo podzavestno. V nosečnosti pa se zaradi sprememb v telesu povezava s temi mišicami prekine, zato moramo povezavo ponovno vzpostaviti z zavestnim treningom kontrakcije in relaksacije (sproščanja).

 

Vaje izvajajte vsak dan!

Trening mišic medeničnega dna bi morale izvajati vsak dan, saj je stalno spodbujanje ključnega pomena za ohranjanje funkcije teh mišic. Takšna vadba pa vam ne bo vzela veliko časa, dnevno boste zanjo potrebovale le 5 do 10 minut.

Pred treningom poskrbite, da boste umirjene in v udobnem položaju. Običajno je to ležeč položaj s pokrčenimi nogami. Ne pozabite na dihanje. Prva kontrakcija (stisk) se mora začeti z izdihom, sledi umirjeno dihanje v vašem ritmu.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Krepitev mišic medeničnega dna

 

Ne uporabljajte pomoči drugih mišic

Pri kontrakciji (stiksu) mišic medeničnega dna vam običajno pomagajo tri mišice. To so trebušne mišice, notranji del stegen in zadnjične mišice. Poskrbite, da med izvajanjem vadbe za mišice medeničnega dna ne uporabljate dodatne pomoči naštetih mišic. To storite tako, da pred izvajanjem vaj za mišice medeničnega dna, napnete posamezno ''mišico pomagalko'' in jo sprostite.

 

Pomembno: Ne izvajajte le impulzov!

Običajno pri treningu mišic medeničnega dna izvajate impulzno kontrakcijo (stiske), kjer mišice s kratkimi impulzi krčite in sproščate. Takšna tehnika je odlična za povezavo z mišicami in učenje kontrakcije. Ne pozabite pa tudi na izvajanje tehnik za povečevanje vzdržljivosti. Te bodo zagotovile zmožnost kontrakcije mišic medeničnega dna za daljši čas. Tehnike za vzdržljivost vključujejo postopno povečevanje in zadrževanje kontrakcije.

 

POGLEJTE TUDI: Video - Pravilno izvajanje vaj za medenično dno


Pomembno je tudi sproščanje mišic medeničnega dna

Vsaka mišica ima funkcijo kontrakcije in relaksacije. Z izvajanjem vaj za medenično dno pa ne poskrbimo le za zmožnost zavestne kontrakcije teh mišic. Mišice naučimo tudi zavestnega sproščanja, kar pa je ključnega pomena pri poteku poroda. Ravno zato bi morala biti vadba mišic medeničnega dna dnevno na sporedu prav v obdobju nosečnosti.

 

PROGRAM SUPERMAMA: Le srečna Ženska je srečna Mama

To, da je lahko le srečna Ženska, srečna Mama, le takšna pa lahko osreči tudi svojega otroka, je osnovna ideja programa “Super Mama”, namenjenega nosečnicam, mamicam, pa tudi vsem tistim, ki načrtujejo ali si želijo to postati.

 

mama

Program zajema psihološki in telesni pogled na nosečnost in materinstvo, oziroma 5 stebrov, ki prinašajo ravnovesje in psihofizično zdravje. V psihološkem delu bomo obravnavali vidik ženske, vidik matere in vidik njenih spreminjajočih se odnosov, v telesnem pa se bomo posvetili prehrani in telesni vadbi, najustreznejši za nosečnice in mamice. Poleg teoretičnega znanja o vsem naštetem, program vključuje tudi praktični del, v katerem bomo prek koristnih vaj raziskovali sebe, se naučili tehnik sproščanjapriprave ustrezne prehrane ter izvajanja pravilnih vadbenih tehnik.

 

Delavnico vodita Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka in doktorantka zakonske in družinske terapije in Miha Primožič, specialist športne prehrane, osebni trener in inštruktor za nosečniško in poporodno vadbo.

 

Delavnica bo potekala v Ljubljani, 25. in 26. januarja 2020, od 9. do 17. ure. Za prijave ali več informacij pišite na mama.superjunak@gmail.com ali pokličite na 041 880 933.

VEČ O DELAVNICI TUKAJ >>>

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
7
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
5
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Nosečniška sladkorna bolezen in pridobivan...
Nove raziskava, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?