|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nakupovanje na obroke

Zveza potrošnikov Slovenije, 8.7.2015
Večina potrošnikov dobro pozna nakupovanje na obroke kot način plačila za različno blago in storitve, kar ponujajo trgovci in potovalne agencije, npr. za gospodinjsko opremo, počitnice. Podobno možnost so začele ponujati tudi banke.

image
Ohranite dober pregled nad svojimi nakupi!
/11


V preteklih letih je začelo vse več bank ponujati možnost nakupa na obroke, ki ga lahko opravite s pomočjo kartice z odloženim plačilom. Svojih nakupov tako ne boste odplačevali v celoti vsak mesec, ampak lahko odplačevanje porazdelite na daljše obdobje.

Nakupovanje na obroke, ki ga ponujajo banke, se v nekaj pomembnih značilnostih razlikuje od klasičnega nakupa na obroke. Na ZPS so preučili glavne značilnosti te bančne ponudbe, ki je precej raznolika. Nakup na obroke pa so primerjali tudi z drugimi rešitvami, ki jih ponujajo banke.

 

Kako in kje lahko nakupujete na obroke?

Možnost, da znesek svojega nakupa s kartico z odloženim plačilom porazdelite na več enakih obrokov, so na ZPS zaseldili pri šestih ponudnikih kartic. Banke omogočajo odplačilo, praviloma v največ 12 mesecih. "Nakup na obroke je večinoma bistveno ugodnejši tako od uporabe izrednega limita na vašem računu kot od najetja navadnega kredita in nakupa s posojilno kartico. To še posebej velja, če že imate kartico, ki omogoča takšne nakupe," je poudaril Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije.

 

Kot ugotavljajo na ZPS, storitev nakupa na obroke praviloma omogočajo klasične kartice z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. Izjemi sta Banka Koper, ki ponuja kartice z možnostjo nakupa na obroke American Express, Diners Club, in Abanka, pri kateri pri nakupu Visa kartice potrošnik lahko izbere med opcijo obročnega odplačevanja in odplačevanja s kreditom. Te kartice si lahko priskrbi vsak z rednimi dohodki in primerno kreditno sposobnostjo. Ponudnik tudi določi največji znesek nakupov na obroke, ki lahko znašajo do nekaj tisoč evrov, kar je odvisno od komitentove kreditne sposobnosti.

 

Abanka, Delavska hranilnica in NKBM omogočajo obročni nakup na večini prodajnih mest, kjer je omogočeno plačevanje s karticami Mastercard ali Visa, tudi zunaj Slovenije, podobno pa velja tudi za kartico Diners Club. Plačevanje na obroke s karticami American Express in Diners Club je mogoče povsod po svetu, kjer jih sprejemajo. S karticami NLB, kartico Karanta in American Express, pa lahko kupujete pri trgovcih v Sloveniji, ki so pristopili k tej shemi. Z večino kartic z odloženim plačilom lahko na obroke nakupujete tudi na spletu.

 

Preglednica: Stroški nakupa v vrednosti 500 evrov, plačilo v desetih obrokih

tabela obroki

VIR: www.zps.si

 

Svojo odločitev sporočite med nakupom ali takoj po njem

Pri Abanki, Delavski hranilnici in NKBM bodo potrošniki odplačevanje z obroki lahko naročili po mobilnem telefonu po opravljenem nakupu. Na bančno SMS-obvestilo o nakupu morajo v predpisanem roku odgovoriti s sporočilom o želenem številu obrokov. V nasprotnem primeru bodo pri Delavski hranilnici in NKBM porabljeni znesek že naslednji mesec v celoti odvedli z njihovega računa, pri Abanki pa bodo potrošnikovo plačilo razdelili na dva obroka. Nekoliko drugačen način izbire števila obrokov imajo pri Banki Koper, NLB in Diners Clubu, kjer bo prodajalec ob nakupu na potrošnikov željo v POS-terminal vnesel želeno število obrokov. "Zelo pomembno je vedeti, da bo banka po nakupu na obroke na vaši kartici rezervirala še neodplačani znesek. Če imate na primer 500-evrski limit, pravkar pa ste se odločili za nakup v višini 400 evrov s štirimi obroki, bo limit na vaši kartici do plačila prvega obroka le 100 evrov, zviševal pa se bo s plačilom vsakega novega obroka. Izjemi sta kartici Diners in American Express, pri katerih je limit za nakupe na obroke ločen od limita za drugo porabo na kartici," opozarja Boštjan Krisper.

 

Je pa ZPS pri pregledu ponudbe zmotilo, da jo nekateri ponudniki poimenujejo 'nakup na obroke´, tudi ko gre pri njej dejansko za kredit. Potrošniki nakup na obroke namreč razumejo kot storitev brez dodatnih stroškov, poudarjajo na ZPS. Prav tako po njihovem mnenju obstaja tveganje, da želijo nekateri ponudniki s spodbujanjem uporabe obročnega odplačevanja več zaslužiti z nepotrebnim zadolževanjem potrošnikov, obenem pa »pripraviti teren« za trženje še bolj tveganih posojilnih kartic.

 

Med ponudniki so velike razlike v stroških

V nasprotju s klasičnim nakupom na obroke pri trgovcih vam bodo vsi ponudniki nakupovanja na obroke s karticami (razen NLB in Banke Koper) poleg članarine zaračunali določene stroške. To pomeni, da blago pogosto pravzaprav kupujete na kredit, izpostavljajo na ZPS in dodajajo, banke bodo zaračunale predvsem stroške obrokov in SMS-obveščanja, pri kartici Diners Club pa bodo potrošniki na primer več plačali tudi za nakupovanje v tujini in za transakcije, opravljene na bencinskih servisih.

 

Na ZPS potrošnikom odsvetujejo, da za dvigovanje gotovine na bankomatu uporabijo kartice, ki omogočajo plačilo na obroke, saj bodo za dvig 100 evrov pri NKBM na primer plačali 'samo´ 6 evrov, pri NLB pa celo 13,10 evra.

 

Nasvet ZPS: Ohranite dober pregled nad svojimi financami

Priporočamo, da ohranite dober pregled nad svojimi nakupi, da ne boste zašli v težave in bili prisiljeni odplačevanje svojega dolga financirati z drugimi, dražjimi oblikami kredita.

Prav tako najprej kritično presodite, ali kartico, ki omogoča nakupe na obroke, zares potrebujete, preden se pustite prepričati, in to kljub vsem dodatnim obljubljenim ugodnostim, programom zvestobe in zavarovanjem, ki jih bodo ponudili bančni uslužbenci. Če se boste za takšno kartico odločili, ne pozabite povprašati o vseh omejitvah, obveznostih in stroških, ki so z njo povezani, saj boste tako preprečili morebitna neprijetna presenečenja.

 


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako načrtovati praznične izdatke?
Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, lahko pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih o...
3
Višje nadomestilo za starše otrok v karanteni
V državnem zboru je bil potrjen peti protikorona ukrep, s katerim vlada podaljšuje veljavnost nekaterih ukrepov za lajša...
3
PODPIRAMO SLOVENSKO: Potiskani izdelki Mal...
Ker ob drugi nosečnosti na spletu nisem našla majčk z motivom, kot sem ga želela, sem kontaktirala eno izmed tiskarn, da...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?