|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Narkolepsija

P.L., 10.2.2011
Narkolepsija je redka bolezen, ki se v največji meri kaže s prekomerno dnevno zaspanostjo in kataplektičnimi napadi (napadi izgube mišičnega tonusa).

image
/11


V Sloveniji nimamo natančnih epidemioloških podatkov, v svetu pa ocenjujejo, da narkolepsija prizadene enega na 2000 ljudi. Bolezen se velikokrat prične že v otroštvu ali mladostniškem obdobju. Zaradi slabega poznavanja znakov in simptomov pogosto dolgo ostane neprepoznana, zato je diagnoza večinoma postavljena šele v odrasli dobi.

 

V letu 2009 so na Finskem opisali izrazit porast incidence narkolepsije pri otrocih. V letih 2002-2009 je bila incidenca ocenjena na 0.3/100.000 otrok letno, po letu 2009 pa je porasla na več kot 3/100.000 otrok/leto. V letih 2009 in 2010 so zabeležili 60 primerov narkolepsije pri otrocih v starostni skupini od 4 do 19 let in kar 52 (skoraj 90%) otrok je zbolelo v 8 mesecih po cepljenju proti pandemski gripi A (virus H1N1) s cepivom Pandremrix. Največji porast incidence so opazili v najmlajši skupini otrok od 5 do 15 let. Podoben porast pojavnosti narkolepsije pri otrocih so opisali tudi na Švedskem, kjer je precepljenost otrok proti virusu H1N1 več kot 60% in v Islandiji, kjer pa so opazovali porast narkolepsije tudi med necepljenimi otroci in mladostniki.

 

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je skupaj s konzorcijem VAESCO (Vaccine Adverse Events Monitoring and Communication) zato oblikoval delovno skupino, ki bo v več centrični študiji primerov in kontrol v 9 Evropskih državah raziskala vpliv pandemskega cepljenja proti gripi in drugih dejavnikov tveganja na pričetek narkolepsije. Obenem bo študija raziskala tudi morebitno povišanje incidence narkolepsije pri otrocih v drugih evropskih državah.

 

Izsledki te raziskave bodo predvidoma objavljeni v maju 2011. Finska nacionalna delovna skupina za narkolepsijo pa bo konec avgusta 2011 objavila rezultate še potekajoče študije, ki proučuje imunološki odziv na različne komponente cepiva Pandremrix in na virus H1N1 pri otrocih in mladostnikih z genetsko nagnjenostjo za narkolepsijo v primerjavi z imunološkim odzivom pri otrocih in mladostnikih brez takšne nagnjenosti.

 

V Sloveniji v letih 2009 in 2010 v Ambulanti za motnje spanja otrok Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo UKC Ljubljana nismo obravnavali nobenega otroka, pri katerem bi potrdili diagnozo narkolepsije, v Ambulanti za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana pa smo v tem času obravnavali 27 bolnikov z narkolepsijo. Novih primerov narkolepsije po cepljenju za virus H1N1 nismo imeli.

 

Na podlagi do sedaj zbranih podatkov je verjetno, da je cepljenje proti gripi s cepivom Pandemrix prispevalo k opisanemu povečanju incidence narkolepsije pri otrocih in mladostnikih, verjetno pa gre za pridružen učinek cepiva drugim dejavnikom tveganja za narkolepsijo, zato so potrebne temeljite nadaljnje raziskave, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
11
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
6
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5



Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?