|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdo so kranio levčki?

Uredništvo Ringaraja.net, 17.4.2023
Včasih morajo naši najmanjši postati največji borci. Mamice otrok z redko prirojeno boleznijo lobanje – kraniosinostozo, so se povezale in skupaj osveščajo javnost o tej bolezni ter delijo upanja polne zgodbe malih borcev.

image
/11


Kraniosinostoze so redke prirojene bolezni lobanje, ki nastanejo ob prezgodnji zakostenitvi enega ali več lobanjskih šivov. Ker možgani ne morejo več prosto rasti, pride do deformacij lobanje, ki lahko dolgoročno povzročijo znotraj lobanjsko hipertenzijo in kognitivni zaostanek. Zdravljenje kraniosinostoz je izključno kirurško. Operacija v povprečju traja od štiri do pet ur. Otroci so operirani čim prej, večinoma med tretjim mesecem in tretjim letom. Nekateri so operirani večkrat, odvisno od vrste kraniosinostoze in od tega, če se poleg te bolezni odkrije še kakšen sindrom.

Diagnosticiranje kraniosinostoz je v začetni fazi klinično. Glede na prizadeti šiv se pojavijo značilne deformacije glavice. Dodatna klinična znaka sta palpatorni greben, ki se pojavi nad zaraščenim šivom, in odsotnost pomičnosti dveh kosti ob šivu. Končno diagnozo postavimo radiološko. Že z ultrazvočno (UZ) preiskavo glave potrdimo zakostenelost šiva, CT glave s 3D- rekonstrukcijo pa to tudi jassno prikaže. UZ in CT sta predvsem pomembna v redkih primerih, pri katerih ob kliničnem pregledu ni mogoče z gotovostjo potrditi kraniosinostoze.

Od junija 2015 do septembra 2020 je potekala raziskava, ki priča, da je bilo v UKC Ljubljana v tem času operiranih 71 otrok, to pomeni, da je v Sloveniji pojav kraniosinostoze 1/1500 rojstev. Je pa kraniosinostoza v porastu.

 

Projekt kranio levčki

Projekt je nastal v oktobru 2022, ko se je Špela, mamica majhnega šesttedenskega dojenčka, dokončno pričela spoprijemati s svojo bolečino, da bo njen otrok moral skozi (pre)dolgo operacijo glavice zaradi kraniosinostoze. Razmišljanje o tem, da nikogar takšnega ne pozna, da je sama v tem, kako je operacija grozljiva stvar, da se o tem z nikomer ne more pogovarjati. In tako je nastala ideja o javni strani za kraniobojevnike.

Špeli se je pridružila še Karmen, mamica, dečka z bikoronarno kraniosinostozo in Muenke sindromom. Njenega takrat eno leto starega sina bodo morali operirati večkrat in prav v dneh, ko je Špela imela idejo o javni strani, so mu v glavico vstavili distraktorje. Njihova operacija je bila posebna in prvič v takšni obliki izpeljana pod vodstvom doktor Spazzapana in poljskega zdravnika. Za sodelovanje o ustanovitvi strani je bila takoj za, saj je bila navdušena in hvaležna za ameriško stran o kraniosinostozi, na kateri je našla informacije o disktrakciji in operaciji, ki jo je imel njen sin. Kot zadnja se je pridružila tudi mamica Mari. 

Tri mamice so se tako povezale in zgradile projekt z željo ozaveščati, nuditi sočutje staršem in obdarovati male kranio junake.

 

Glavno poslanstvo je osveščanje

Povezali so se z društvom Viljem Julijan, kjer zdaj skupaj zbirajo denar za pomoč projektu. Trenutno se pripravlja tudi njihova največja licitacija, saj so jim slovenski športniki podarili svoje drese. Odbojkarska zveza Slovenije je podarila dres Ropreta iz svetovnega prvenstva. Smučarska zveza pa je podarila štartno številko skakalcev, na kateri so vsi podpisani. Tudi Dejan Vinčič jim je podaril svoj dres.

Njihovo glavno poslanstvo je ozaveščanje kraniosinostoze, saj je iz strani pediatrov še vedno velikokrat neprepoznana. Na njihovi Facebook strani Levčki za kranio bojevnike objavljajo zgodbe družin, odgovarjajo na vprašanja staršev in k sodelovanju vabijo donatorje.

 

Naslednji cilj je plačilo prenočišča

Podporo družinam bi radi razširili in jim nudili celostno pomoč. Njihov naslednji cilj je pomoč pri plačilu prenočišča v bližini UKC Ljubljana. Otroci so po operaciji nekaj dni na oddelku za intenzivno nego. Takrat starši ne smejo bivati z njimi, ampak jih lahko dvakrat na dan obiščejo, kar staršem, ki živijo daleč od Ljubljane, predstavlja dodatne skrbi in velik strošek.

Primarna naloga je ozaveščanje o kraniosinostozi. Zato se kraniolevčki ob pomoči društva Vilijem Julijan želijo povezati z različnimi institucijami za informiranje staršev in pediatrov. Pripravili so tudi zloženke in plakate, ki jih lahko srečate v določenih razvojnih, pediatričnih ambulantah in pri nevrofizioterapevtih.

 

Slikanica

Hvaležni so, da njihov projekt podpira toliko ljudi. Med njimi je tudi Deni Kragelj. Projektu se je pridružila preko mamice Marije, ki jo je spoznala, ko je bila noseča s svojim kranio levčkom. Deni je z odprtim srcem pristopila nasproti in napisala zgodbo o otrocih s šivom na glavi, s katero želijo otrokom, njihovim družinam in ostalim prikazati potek operacije. Tako bodo lahko starši otrokom nekoč prebrali zgodbo in jim pokazali, kaj so premagali. Ekipi se je pridružila tudi ilustratorka Valentina Cehner, ki bo brezplačno ilustrirala slikanico za otroke in ustvarila levčka Krania.

 

Pomagate lahko s pomočjo SMS donacij kraniolevcki5 na 1919.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
64
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
12
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Pomembna je komunikacija z dojenčkom, otro...
Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave, zaposlena v razvojni amb...
4



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?