|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnica za volanom

Metka Troha, 5.8.2010
Na svoj trebušček in nerojeno dete morate skrbno paziti od prvega dne, predvsem v avtomobilu. Po nekaterih podatkih so avtomobilske nesreče namreč ena največjih nevarnosti za nerojenega otroka.

image
/11


O varnosti nosečnice in nerojenega otroka v avtomobilu oziroma pri avtomobilskih nesrečah dejansko ni veliko znanega, saj testiranja, ki jih opravljajo največkrat ne vključujejo testov v primeru nosečnosti. Pogosto so opozorila o nevarnostih za nosečnico v avtomobilu celo napačna, kot je na primer povsem napačno mnenje, da varnostni pas in zaščitni meh predstavljata za nosečnico in otroka v njenem trebuhu veliko nevarnost.


Zaščitite svoj najdragocenejši tovor

Zaradi vseh omenjenih tveganj, je prav, da nosečnica, ko sede za volan ali se vozi kot sopotnica pomisli tudi na to, kako bo zaščitila svoj najdragocenejši tovor, nerojenega otroka.

1. Vozite previdno, varno in upoštevajte predpise.

2. Pripnite si varnostni pas – pravilno! Spodnji trak pasu naj poteka pod nosečniškim trebuščkom (nikakor ne čez trebuh!), zgornji del pasu pa si namestite med prsmi (ne pa čez njih!).

3. Sedež premaknite čim bolj nazaj, čim bolj stran od volana, armaturne plošče oziroma zračne blazine.

4. Vaš prsni koš oziroma prsna kost naj bo vsaj 25 centimetrov od volana. Ko se vaš trebušček veča, povečujte tudi razdaljo med volanom ter zračno blazino, vendar toliko, da še vedno lahko varno dosežete pedala.


Izboljšave v avtomobilu prinašajo več varnosti tudi nosečnici

Proizvajalci avtomobilov razvijajo in izdelujejo vedno bolj uporabnikom prijazne avtomobile ter izboljšujejo njihovo varnost. Ena od teh izboljšav, ki je nadvse koristna tudi za noseče mamice, je možnost nastavitve višine in globine (bližine) volana. Nosečnica lahko prilagaja volan glede na rast svojega trebuščka, ga odmika stran od sebe in višje. S tem povečuje razdaljo med volanom in zračno blazino ter nerojenim otrokom, ki bi lahko ob trku povzročila njegovo smrt.

Večina novejših avtomobilov ima še možnost nastavitve višine zgornjega traku varnostnega pasu, ki omogoča, da si pas prilagodimo svoji višini in “širini” ter ga nastavimo tako, da nam poteka med prsimi in ne čez njih ali preko vratu.


Smrti nerojenih otrok zaradi prometne nesreče

V podatkih o smrtih v prometnih nesrečah se redko omenja, ali je bila voznica oziroma sopotnica noseča, zato je težko natančno določiti, kakšno je število smrti zarodkov. Po raziskavah sodeč pa naj bi bile prometne nesreče ena največjih nevarnosti za nerojene otroke.


Vzroki za smrt ploda v prometni nesreči

Strokovnjaki menijo, da varnostni pas in zaščitni meh dejansko predstavljata veliko nevarnost za zarodek, vendar najpogosteje zato, ker nosečnica varnostnega pasu ni uporabljala, ker je bil le-ta uporabljen nepravilno ali, ker je noseča voznica sedela preblizu varnostne blazine. Glavni vzrok za smrt zarodka v nesreči je smrt noseče mamice. Zaradi tega je najboljši način, da zaščitimo nerojenega otroka, v bistvu zaščita noseče voznice oziroma sopotnice.

Če nosečnica preživi prometno nesrečo, predstavlja največje tveganje za smrt ploda prezgodnja ločitev posteljice od maternice. Ko se posteljica, ki je bistvena za normalen razvoj zarodka, loči od maternice, se namreč prekine dotok krvi in s tem kisika ter hranilnih snovi do zarodka, kar povzroči njegovo smrt. Do tega pride, ker ob trku na nosečniški trebušček deluje velika sila, bodisi zaradi udarca v volan ali armaturno ploščo, zaradi previsoko potekajočega varnostnega pasu, ki ob trku z veliko silo pritisne na trebuh ali pa zato, ker v trebuh s preveliko silo udari zračna blazina.


Ti napotki vam bodo zagotovo pomagali, da bo zaklad, ki se razvija v vašem trebuščku, v njem prav zares na varnem. Zato jih le upoštevajte!


PREBERI ŠE:

Varna vožnja: po načelih neagresivnosti

Naj bodo nosečnice med vožnjo pripete?



Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov

na cesti in v avtomobilu, o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur,

najdete v rubriki Otrok v avtu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
68
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
13
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9



Kako izbrati pravi otroški sedež za kolo?
Pri nakupu otroškega sedeža za kolo imate dve možnosti. Odločite se lahko za nakup sedeža za pritrditev spredaj ali zada...
Varno čez železniške tire!
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?