|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novosti za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021

Uredništvo Ringaraja.net, 5.11.2020
Za starše otrok, ki se bodo rodili v prihodnjem letu se obetajo novosti pri prejemkih ob rojstvu otroka, vrtcu, starševskem dodatku in starševskem nadomestilu. Kakšne in kdaj si preberite v nadaljevanju.

image
Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka se z novim letom zvišuje. (FOTO: Freepik.com)
/11


Enkratni prejemek ob rojstvu otroka bo z novim letom višji

Doslej so starši ob rojstvu otroka prejeli enkratno državno pomoč v višini 286,72 evra. V novem letu se ta znesek zvišuje na 350 evrov, ki ga bodo prejeli starši novorojenčkov, rojenih po 1. januarju 2021.

Staršem ob rojstvu otroka dajejo enkraten denarni prispevek tudi nekatere občine, ki naj bi bil namenjen za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka. Višina tega denarnega prejemka se razlikuje od občine do občine, zato se morate za podrobnejše informacije obrniti na svojo domačo občino.

 

Brezplačen vrtec za drugega otroka

Vlada je konec oktobra sprejela predlog novele zakona o vrtcih, ki predvideva ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim otrokom, in za vsakega tretjega in nadaljnjega otroka iz družine, ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.

Predlog novele mora obravnavati še parlament, predvidoma pa bi lahko brezplačen vrtec za drugega otroka zaživel že prihodnje šolsko leto.

 

PREBERITE TUDI:  Kdaj bo vrtec za drugega otroka spet brezplačen?


Novost pri pravici do dela s skrajšanim delovnim časom zaradi starševstva

Eden od staršev lahko koristi možnost dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, ki mora obsegati najmanj polovični delovni čas. To pravico lahko izkoristita tako mama kot oče oziroma skrbnik otroka. Če imate enega otroka, lahko to pravico izkoristi eden od staršev do otrokovega tretjega leta starosti, če pa imate dva otroka ali več, ta pravica velja do konca prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka.

Pri tej pravici se obeta sprememba, in sicer trenutno država plačuje razliko do polnega prispevka za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Od 1. januarja 2021 bo država plačevala do polne delovne obveznosti prispevke od sorazmernega dela povprečja plač v zadnjih 12 mesecih od posameznega upravičenca. Za tiste, ki že koristite to pravico, se bo naredil avtomatičen preračun.

 

PREBERITE TUDI:  Pravica do krajšega delovnega časa


Višji starševski dodatek za brezposelne mame in očete ter starševsko nadomestilo

Poleg višje pomoči ob rojstvu otroka, se dviguje tudi višina starševskega dodatka. Starševski dodatek je denarna pomoč staršem, kadar po rojstvu otroka niso upravičeni do starševskega nadomestila. Zanj lahko zaprosijo starši, ki niso zaposleni in ga prejemajo 365 dni od rojstva otroka.

Za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021 se starševski dodatek se dvigne na višino osnovnega zneska minimalnega dohodka, to je 402,18 evra.

 

Pravica do starševskega dodatka

MATI ima pravico do starševskega dodatka 77 dni od rojstva otroka, če imata mati in otrok stalno prebivališče in dejansko živita v Republiki Sloveniji.

OČE ima v obdobju 77 dni od rojstva otroka pravico pod enakimi pogoji kot mati, če mati zapusti otroka, je trajno ali začasno ni sposobna za nego in varstvo otroka (na podlagi mnenja zdravnika), če mati umre.

Pravica v polnem obsegu traja 365 dni od rojstva otroka. Mati in oče pravico uveljavljata pri centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na materino stalno oziroma začasno prebivališče.

 

Materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo, ki se izplačujejo v času materinskega, očetovskega in starševskega dopusta znaša 100 % osnove. Najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila, osnova za manjkajoče mesece pri izračunu nadomestila in začetna osnova za nadomestilo brez dopusta, se bodo dvignili na enako višino kot je osnovni bruto znesek minimalnega dohodka, to je 543,29 evra bruto.

Novost bo veljala za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
6
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Koristne informacije o potrošniških kreditih
Na novi spletni strani www.vemveč.si lahko najdete številne koristnih informacij o potrošniških kreditih in stvarni napa...
3



Novost na področju družinskih prejemkov
Dobre novice za prejemnike družinskih prejemkov: z novim letom bo višje očetovsko in starševsko nadomestilo, dodatek za ...
Novosti pri dodatku za veliko družino
Dodatek za veliko družino je letni prejemek, ki je namenjen družinam s tremi ali več otroki, ki so mlajši od 18 let ozir...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?