|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Energetski bon: kdo ga prejme in kdaj?

M. T., 9.3.2022
Zaradi visokih cen energentov je državni zbor potrdil pomoč ljudem v obliki energetskega bona, ki ga bo prejelo okrog 710 tisoč upravičencev, med njimi tudi družine, ki prejemate otroški dodatek in velike družine. Preverite, če ste med prejemniki.

image
/11


Zaradi visokih cen energentov je državni zbor konec februarja sprejel predlagane interventne ukrepe vlade za pomoč ljudem in gospodarstvu. Eden od ključnih ukrepov je tudi energetski bon za določene skupine prebivalcev, o katerem smo zbrali vse najpomembnejše informacije.

 

Kdo je upravičen do energetskega bona?

Med upravičenci so:

1. upokojenci, katerih pokojnina je za mesec december 2021 znašala 1.000 evrov ali manj;

2. upravičenci do nadomestila za invalidnost za mesec december 2021 po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov,

3. prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec december 2021,

4. upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda za mesec december 2021,

5. upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021 in

6. rejniki, ki so imeli v decembru 2021 sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

Presečni mesec, ki opredeljuje prejemnike je december 2021, kar pomeni, če ste prvi otroški dodatek prejeli januarja ali februarja 2022, vam vavčer ne pripada.

 

Za družine s štirimi ali več otroki še dodatnih 50 evrov

Upravičenci prejmejo bon v vrednosti 150 evrov.

Posamezniki, ki so upravičeni do dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok za leto 2021, pa so poleg dodatka v višini 150 evrov, upravičeni tudi do dodatnega dodatka v višini 50 evrov, torej prejmejo skupaj 200 evrov energetskega bona.

Vavčer je enkratni solidarnostni dodatek, ki bo nakazan na vaš račun, kar pomeni, da ga lahko porabite tudi za kaj drugega.

 

PREBERITE TUDI: Izplačilo dodatka za veliko družino 2022

 

Ali je potrebno oddati kakšno vlogo?

Za pridobitev energetskega bona ni potrebno oddajati posebne vloge. Ministrstvo za delo bo podatke o upravičencih črpalo iz lastne baze in baze Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

 

Vavčer ne bo vplival na višino otroškega dodatka

Od dodatka se NE PLAČA DOHODNINA, prav tako ne prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Dodatek se NE šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev (na primer otroški dodatek), razen pri izredni denarni socialni pomoči.

 

Pomembno za prejemnike socialnih pomoči - vavčer se bo všteval v dohodek, na podlagi katerega CSD izračuna upravičenost do izredne denarne pomoči.

 

Kdaj bodo vavčerji izplačani?

Energetski bon se izplača najkasneje do 15. aprila, skupaj bo država za to namenila 106 milijonov evrov. Solidarnostni dodatek oziroma energetski vavčer bo upravičencem izplačan le enkrat.

 

PREBERITE TUDI: Od 1. marca višji otroški dodatek – za koliko?

 

Drugi ukrepi, ki bodo veljali za vse

Državni zbor je sicer potrdil skupno za okoli 200 milijonov evrov težke ukrepe za omilitev posledice visokih cen energentov za ljudi in gospodarstvo. Poleg energetskega bona je bilo sprejeto še:

- Oprostitev plačevanja omrežnine tako za priključno moč kakor tudi porabo električne energije za vse odjemalce. Ukrep bo veljal tri mesece, in sicer od 1. februarja 2022 do 30. aprila 2022.

- Znižanje trošarine za električno energijo na najnižjo možno stopnjo.

- Od 1. februarja 2022 se znižajo trošarine za pogonska goriva in kurilno olje, in sicer na najnižjo možno stopnjo.

 

Ukrepi, ki niso enkratna pomoč, veljajo od 1. februarja 2022 do konca aprila 2022.

 

Stroški za računih za elektriko za gospodinjstva bodo po besedah Janeza Janše nižji od 30 do 35 odstotkov.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Nov kalkulator za izračun preživnine
Preživninski kalkulator je orodje, ki bo končno postavilo standard, kaj pomeni dostojna preživnina za otroka. Preživnine...
3
Pred začetkom varčevanja v vzajemnih sklad...
Vzajemni sklad najlažje opišemo kot skupek premoženja vseh, tako pravnih kot fizičnih oseb, ki so naložile svoj denar na...
3
Družina in materinstvo
V prispevku preberite katere družinske prejemke lahko uveljavjate pri centru za socialno delo.
3



Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
Na dopust z varčevanjem ali s kreditom
Slovensko ali hrvaško morje, zdravilišča, gore ali obisk oddaljenih eksotičnih krajev... Letošnji dopust – sanje ali res...