|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Ultrazvočna preiskava v 11. - 14. tednu nosečnosti predstavlja temeljni presejalni test za odkrivanje Downovega sindroma in drugih prirojenih nepravilnosti pri plodu.

image
/11


Kromosomske nepravilnosti

Zarodek z normalnim dednim zapisom 46 kromosomov nastane ob zlitju jajčeca in semenčice, ki nosita vsak 23 kromosomov. Kromosomsko drugačen zarodek nastane naključno, število ali sestava kromosomov se spremeni. Najpogostejše so kromosomske napake, kjer je posamezen kromosom potrojen – tako nastanejo trisomije kromosoma 21 (Downov sindrom), kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) in kromosoma 13 (Patau sindrom). Downov sindrom (DS) predstavlja najpogostejši vzrok za duševno prizadetost otroka.


ULTRAZVOČNA PREISKAVA NUHALNE SVETLINE, ZGODNJEGA RAZVOJA PLODA IN DVOJNI HORMONSKI TEST

I. Zgodnji razvoj ploda

Preiskavo začnemo z ugotavljanjem števila plodov in zaznavo plodovih utripov. Izmerimo dolžino ploda teme-trtica (slika št. 1). Določimo predvideni dan poroda (PDP), ki ga kasneje v nosečnosti ne spreminjamo več. Ugotovimo, ali se trajanje nosečnosti ujema z izgubo menstruacije, z dnevom prenosa zarodka pri postopku umetne oploditve ali pa bo PDP temeljil na ultrazvočni meritvi plodove dolžine v primeru, da je do oploditve prišlo v času, ki se ne ujema z datumom zadnje menstruacije.


Izmerimo velikost in ocenimo obliko glavice. Ogledamo si možganske strukture (slika št. 2). Velike nepravilnosti živčevja so redke, vendar so vidne in za napoved ocene tveganja pomembne, nekatere tudi nezdružljive z življenjem. Hrbtenice dokončno v tem času še ne moremo oceniti, lahko ugotovimo le večje nepravilnosti.


V prsnem košu določimo lego srca in utrip v minuti, saj so nekatere kromosomske nepravilnosti povezane s prevelikim ali premajhnim srčnim utripom. Ob dodatnih opozorilnih znakih npr. povečani NS več kot 3,5 mm, odsotnosti nosne kosti ali bolezenskem pretoku v plodovem žilju natančno pregleda plodovo srce okoli 20. tedna nosečnosti pediater kardiolog, ki je za pregled plodovega srca posebno izkušen. Dokazano je, da je izmerjena povečana NS pomemben napovedni dejavnik ne le za kromosomsko nepravilnost ploda temveč tudi za ugotavljanje srčne napake tako pri zdravih kot kromosomsko drugačnih zarodkih.


V trebuščku poiščemo želodec (slika št. 3). Plod že požira plodovnico. Želodec se tako razpira in posredno ocenimo ali so se prebavila pravilno razvila. Pod želodcem si natančno pogledamo ali je vstop popkovnice v trebušček zaprt (slika št. 4). Odprta trebušna stena je lahko znak kromosomske nepravilnosti.V spodnjem delu trebuha najdemo plodov mehur (slika št. 5).


Na rokah in nogah lahko ocenimo dolge kosti, možno je prešteti prste na roki (slika št. 6).


Ogledamo si lego udov ter gibanje zarodka. Možno je namreč ugotoviti morebitne živčne okvare hrbtenjače, ki se kažejo z negibnostjo rok ali nog ali nepravilno razvito lego stopal, ki nas opozori na možnost kromosomske nepravilnosti.


II. Nuhalna svetlina(NS), nosna kost in novi označevalci kromosomskih nepravilnosti

NS je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju (slika št.7). Večja NS pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti, pogosto srčne napake, ko NS preseže 3,5 mm. Ob povečani NS dodatno ocenimo nosno kost ali pretoke v žilah srca in jeter ali izmerimo obrazni kot. Nosna kost pri zarodkih z DS zakosteni precej kasneje in ob pregledu v tem času še ni vidna. Zato govorimo o odsotni nosni kosti in tveganje za DS se izjemno poveča.


III. Dvojni hormonski test

V času ultrazvočnega pregleda NS nosečnici odvzamemo 5 ml krvi za določitev nosečnostnih hormonov prostega beta horionskega gonadotropina in nosečnostnega plazemskega proteina A.

Ob upoštevanju NS in obeh hormonov odkrijemo najvišji odstotek plodov s kromosomsko nepravilnostjo.


Napoved tveganja za kromosomsko nepravilnost

Ob upoštevanju starosti nosečnice, meritvi NS in prisotnosti nosne kosti odkrijemo do 85% plodov s kromosomsko nepravilnostjo.

Ob upoštevanju starosti nosečnice, meritvi NS, prisotnosti nosne kosti in vrednosti obeh hormonov odkrijemo 90% plodov s kromosomsko nepravilnostjo.

Meja za visoko tveganje znaša 1: 300.

Visoko tveganje ovrednotimo z invazivnima preiskavama v 12. ali 16. tednu nosečnosti - biopsijo horionskih resic ali amniocentezo. Izvid je diagnostičen - popolnoma zanesljiv. Tveganje za splav zaradi invazivne preiskave znaša 1%. Le 2,5% nosečnic, ki jim napovemo visoko tveganje, resnično nosi plod s kromosomsko nepravilnostjo.


Pomen povečane NS

Kaj pomeni povečana NS, po invazivnem testu pa ugotovimo normalne kromosome? Plod moramo slediti v času med 18.in 23. tednom nosečnosti s specialističnim usmerjenim morfološkim pregledom in podrobno oceno srca. Če je ultrazvočni izvid normalen, so obeti za zdravega novorojenčka dobri.


ŠTIRIDIMENZIONALNA OCENA VEDENJSKIH VZORCEV PLODA V PRVEM TRIMESEČJU

Poleg pospešene rasti ploda (raste 2 mm na dan) in oblikovanja notranjih organov (možgani, pljuča, jetra, ledvice, črevesje) opazujemo tudi razvoj in zorenje živčevja. S tem so povezani prvi gibi, vzorci premikanja, vedenje ploda. Malo bitje že premika glavo in ude, gibi celega telesa na videz izgledajo kot kihanje. Okoli 13. tedna se začne oblikovati prvi refleksni odziv - hodilni refleks, kadar se z nogicama dotakne stene maternice: plodek aktivno odskoči in poskakuje. Značilna je drža obeh rokic pred glavo, imenovana boksarksi položaj. Ob dotiku vek se skrčijo očesne mišice. Plod prstke že steguje ali krči, začenja tudi že prijemati popkovnico, vendar je njegova moč preblaga, da bi stisnil žile popkovnice. Sesanje, požiranje, odpiranje ustnic in zehanje se začnejo oblikovati prav v tem času in lahko jih večkrat opazimo. Pri zunanjem pogledu na plodek je najbolj prepoznavna glavica s hitro rastočimi lobanjskimi kostmi, ki omogočajo rast in razvoj živčevja. Na obrazu so veke še zlepljene, odprle se bodo po 24. tednu, a nos in ušesa so že skoraj na pravem mestu. Pogled na otročka pri bodočih starših pospeši medsebojno čustveno navezovanje, ki dokazano dobro vpliva na telesni in duševni razvoj ploda in nosečnice.


USMERJENI TRIDIMENZIONALNI/ŠTIRIDIMENZIONALNI MORFOLOŠKI PREGLED PLODA V DRUGEM TRIMESEČJU NOSEČNOSTI

Z usmerjeno preiskavo želimo preveriti, ali je morda prisoten sumljiv kromosomski znak za Downov sindrom (DS) in ocenimo razvoj vseh organskih sistemov pri plodu. S 3D/4D prikazom opazujemo plodove vedenjske vzorce in obraz. Če je preiskava v mejah normale, so obeti za rojstvo zdravega otroka visoki.

Najpogostejše nepravilnosti v razvoju se pojavljajo na sečilih. Sledijo napake srca, nepravilnosti v prebavnem sistemu, črevesju, živčevju in mišično-kostne nepravilnosti. Še posebej podrobno poskušamo oceniti plodovo srce in potek velikih žil iz srca. S 3D/4D natančno preiščemo plodov obraz in izključimo možnost zajčje ustnice ali volčjega žrela (razpok ustnic in trdega neba). Ob sumu na nepravilno rast z oceno pretoka v žilah nosečnice napovemo možnost bodočega zastoja rasti ploda, prezgodnjega poroda ali preeklampsije. Po potrebi izmerimo dolžino materničnega vratu in napovemo možnost morebitnega prezgodnjega poroda.

Vedno ocenimo morebitno prisotnost sumljivih kromosomskih znakov za DS: vratna guba (če meri več kot 6 mm, se nevarnost za DS poveča za 10 krat), dolžina nosne kosti (če je krajša od 5 mm, se tveganje za DS izrazito poveča), prenazalni edem na obrazu, oblika glavice, razširitev možganskih struktur, značilne nepravilnosti v srcu. Ostali znaki npr. belo črevesje, blaga razširitev votlega sistema ledvic, kratka stegnenica ali nadlaktnica in prosta tekočina okoli srca so za DS manj pomembni.

Vedenjski vzorci ploda so zelo raznoliki. S prikazom obraza izključimo možnosti razpoke ustnic ali trdega neba in ocenimo obrazne kosti. Ustnice so popolnoma razvite, pod dlesnima so že zasnove zob, obrazek postaja okrogel. Ker je pregled 4/dimenzionalen, vidimo tudi vse premike in izraze obraza. Oči so še zaprte, a dobro lahko zaznamo različno vedenjsko mimiko: blage nasmehe, odpiranje ust in zehanje, požiranje, mrščenje, sesanje palca. Od 24. tedna dalje buden plod dobro zaznava zvoke in se na materin glas odzove z iztegom rok ali nog. Pogled na že dobro izoblikovan obraz in opazovanje plodovih čustvenih izrazov omogoči močno čustveno medsebojno navezavo nosečnice, bodočega očeta in otročička.

Usmerjeni ultrazvočni pregled vsebuje specialistično morfološko oceno celotnega plodovega razvoja z natančnim pregledom srca ter tridimenzionalno/štiridimenzionalno oceno obraza in vedenjskih vzorcev ploda. Priporočeni čas za pregled je od 18. do 28. tedna nosečnosti. Celoten pregled na željo prenesemo na DVD. Preiskava stane 110 €.


Preberi še:

Amniocenteza

Odrivanje Downovega sindroma

 


Preglede s svetovanjem opravlja Darija Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z licenco »Fetal Medicine Foundation v Londonu«. Izpopolnjevala se je na Ginekološki kliniki v Ljubljani in King’s College Hospital v Londonu pod pokroviteljstvom profesorja Fetalne medicine Kyprosa Nicolaidesa, utemeljitelja pregleda in ustanovitelja Fetal Medicine Foundation. Je mama hčere Lee in sina Vita.

 


Nosečnice se lahko naročijo na pregled v:

DIAGNOSTIČNI CENTER STRAH

SLAMNIKARSKA 3a

1230 DOMŽALE

tel.: 051-636-000

www.strah.si

www.moja-ginekologinja.net



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
16
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
9
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
8
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?