|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zgodovina testov nosečnosti

Uredništvo Ringaraja.net, 15.10.2023
Ali ste vedeli, da je obstajal test nosečnosti leta 1350 pred našim štetjem in bil natančen v 70% primerov?

image
Sodobne metode odkrivanja nosečnosti so doživele številne spremembe glede na prve domače teste. (FOTO: Freepik.com)
/11


Prvi podatki o testih nosečnosti so bili odkriti v besedilih iz Egipta in segajo v leto 1350 pr.n.št.

Ženskam, ki so sumile, da so noseče, je bilo priporočeno, da en teden urinirajo na ječmenova in pšenična semena. Če zraste ječmen, bo rodila dečka, če bo vzklila pšenica, pa deklico. Če nobeno seme ne začne kaliti, ženska ni noseča.

 

PREBERITE TUDI: 13 znakov, da pričakujete fantka

 

Kasnejši testi te metode so pokazali, da je seme vzklilo v 70% primerov, ko je bila ženska noseča.

Konec 19. stoletja so znanstveniki opisali določene izločke v telesu, ki so velikega pomena za delovanje organizma - kasneje znane kot hormone.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so znanstveniki iz več držav odkrili, da urin nosečnice, vbrizgan v mladiče miši, zajcev in žab, povzroči določene spremembe v delovanju jajčnikov živali.

Živali so nato ubili, da bi ugotovili, ali je ženska noseča, glede na to, da hormon hCG, prisoten v urinu nosečnic, povzroči ovulacijo pri živalih.

 

PREBERITE TUDI: VIDEO: Rast ploda od tedna do tedna

 

Test hemaglutinacije inhibicije je bil razvit v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Sliši se zapleteno in res je bilo. Test je vključeval mešanje prečiščenega hCG, vzorca urina in protiteles proti hCG. Če je bila ženska noseča, so bile rdeče krvne celice na določen način združene.

Testiranje nosečnosti je v sedemdesetih letih postalo manj zapleteno, saj so bili rezultati pripravljeni v dveh urah, natančni pa so bili štiri dni po odsotnosti menstruacije. Vendar so jih še vedno izvajali strokovnjaki v laboratorijih.

 

PREBERITE TUDI: 10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti 

 

Prvi test, namenjen domači uporabi na ameriškem trgu, se je pojavil leta 1977.

Sodobne metode odkrivanja nosečnosti so doživele številne spremembe glede na prve domače teste. Ni treba upoštevati zapletenega postopka in čakati dve uri na rezultate.

Današnji testi so lahko dostopni, poceni, natančni in lahko dajo zanesljive rezultate še pred zamujanjem menstruacije.

 

PREBERITE TUDI: 10 kreativnih načinov, kako partnerju povedati za nosečnost

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
36
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
21
8 lastnosti mamic, rojenih v februarju
Poglejte, katere so skupne lastnosti mamic, rojenih v najkrajšem mesecu.
6
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5



Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
Nasveti za očete pri porodu: To je prepove...
Bodoči očetje, preberite si, katerih stvari svoji dragi med popadki in rojevanjem ne smete ne omeniti, niti pomisliti na...