|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

O matičnih celicah

Neocelica, 24.1.2010
Matične celice so temeljni gradniki življenja.

image
/11


Matične celice so temeljni gradniki življenja. Iz njih se razvije nad 220 različnih specializiranih celic, ki v organizmu opravljajo svoje specializirane funkcije. Matične celice v človekovem življenju neprestano nastajajo, a se njihova moč in sposobnost specializacije s potekom časa (staranje) zmanjšuje, zato je pomembno, da se matične celice izločijo iz telesa in kot unikaten biološki zaklad shranijo ob optimalnem času.


V procesu življenja matične celice, ki v človekovem organizmu nastajajo med drugim v kostnem mozgu, v jetrih, v živčnem tkivu, v pljučih in v spolnih žlezah, opravljajo svojo regenerativno funkcijo in so kot take nepogrešljiv del obrambnega sistema človeka, ki skupaj z imunskim sistemom obnavlja in varuje zdravje. Iz te lastnosti matičnih celic izhaja princip, ki je v zadnjih 20 letih povzročil revolucijo v razumevanju človekovega zdravljenja. Nastala je regenerativna medicina, ki temelji na lastni sposobnosti človeka, da omeji ali odstrani različne deviacije, ki v obliki bolezni ali poškodb praktično vsakodnevno nastajajo v človekovem telesu. Bistvo regenerativne medicine je v izločitve dela matičnih celic iz telesa, kultivacija teh matičnih celic v želeno tkivo in njihova transplantacija na področja obolelih tkiv, kjer nadomestijo nedelujoča ali prizadeta tkiva.


Nastanek regenerativne medicine mnogi znanstveniki primerjajo z odkritjem penicilina. Doc. dr. Matjaž Jeras, eden od avtorjev knjige Biološka zdravila – Od genoma do učinkovine, je v tej knjigi zapisal: »Ali so celice in tkiva zdravila sedanjosti ali prihodnosti, dandanes sploh ni več vprašanje, kajti uspešne transfuzije krvi in krvnih komponent ter presaditve krvotvornih matičnih celic ter ostalih tkiv in organov predstavljajo na tem področju zmagoviti vsakdan človeštva že več desetletij.« Še več: znanstveniki pričakujejo, da bo regenerativna sposobnost matičnih celic s časom v celoti zasenčila klasične kirurške posege, ki bodo poslej temeljili predvsem na transplantaciji celičnih tkiv.


V osnovi ločujemo totipotentne, pluripotentne in multipotentne matične celice. Ob združitvi spermija z jajčno celico nastane zigota (ena sama embrionalna matična celica), ki se nato trikrat deli do 8 totipotentnih matičnih celic. V nadaljnji delitvi celic že nastajajo pluripotentne matične celice.


Totipotentne matične celice so celice, ki nastanejo takoj ob fertilizaciji (oploditvi) in predstavljajo unikatne embrionalne matične celice. Iz vsake totipotentne matične celice lahko nastane samostojen in identični zarodek. Pluripotentne matične celice pa so tiste, ki jih najdemo v blastocisti, t.j. v zgodnjem stadiju razvoja zarodka. Te celice več ne morejo samostojnega razvoja v samostojno bitje, sposobne pa so tvorbe večine celičnih vrst v organizmu. Multipotentne matične celice so že ožje specializirane matične celice in lahko v njihovem primeru že govorimo o progenitorjih (prehodnih matičnih celicah) in že kažejo smer lastnega razvoja. Ključna delitev multipotentnih matičnih celic je delitev na krvotvorne in tkivotvorne matične celice. V krvi v popkovini lahko denimo najdemo tako pluripotentne in multipotentne matične celice.


Značilnosti in prednosti matičnih celic iz popkovne krvi

Matične celice iz popkovne krvi zasedajo med matičnimi celicami posebno mesto, saj so v primerjavi z matičnimi celicami v drugih delih telesa, bistveno bolj imunoplastične (bistveno večja imunska naivnost oziroma imunska prilagodljivost, kar znatno veča možnosti njihove uporabe). V popkovni krvi je več tipov matičnih celic – od krvotvornih (hamatopoetskih) matičnih celic, tkivotvornih (mezinhimskih matičnih celic) in različne prehodne ali progenitorne matične celice ter v zadnjem času odkrite embrionalnim podobne (embryonic like stem cells) matične celice.


V preteklosti prepoznan sistem rangiranja matičnih celic glede na njihove sposobnosti se sčasoma spreminja, saj ugotavljamo, da imajo že zelo specializirane matične celice, kot so na primer progenitorne matične celice, sposobnost lastne primitivizacije, t.j. sposobnost, da se iz relativno specializirane matične celice spremenijo v nesprecializirano matično celico oziroma v drugače specializirano matično celico.


Matične celice iz popkovnične krvi:

  • so ob porodu enostavno dosegljive
  • njihov odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je neinvaziven (pridobitev matičnih celic ni odvisna od posega v človekovo telo)
  • da so po svoji strukturi zelo raznovrstne, kar daje široke možnosti njihove uporabeUspešnost shranjevanja matičnih celic merimo predvsem po številu in vitalnosti matičnih celic tipa CD34+, ki so podobne matičnim celicam v kostnem mozgu, s pomočjo katerih je opravljena večina dosedanjih transplantacij matičnih celic, vendar so v primerjavi z matičnimi celicami v kostnem mozgu celice tipa CD34+ bolj imunoplastične, tako da povzročajo bistveno manj posttransplantacijskih zapletov.


Učinkovanje matičnih celic v zdravljenju

Ob združitvi moške in ženske spolne celice (fertilizacija) nastane matična celica, iz katere se razvije na tisoče različnih celic, ki sestavljajo človekovo telo in kot specializirane celice (živčne, kožne, spolne, krvne celice ipd.) izvršujejo svojo funkcijo v organizmu. Bistvena značilnost matičnih celic je v njihovi sposobnosti specializacije, torej da lahko iz njih razvijemo katerokoli celico v človekovem telesu.


Temeljni princip delovanja matičnih celic je v njihovi sposobnosti, da kot zdrave celice nadomestijo bolne oziroma spremenjene celične materiale. Pri tem lahko ločimo dve možnosti: a) bolne celice se predhodno uničijo (npr. s kemoterapijo), zdrave celice pa nato s transplantacijo nadomestijo že odstranjene bolne celice; ali b) zdrave matične celice neposredno same uničijo bolne celice in jih nadomestijo v njihovem delovanju.

Promocijsko sporočilo

Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Noseča pri 40-ih
Nosečnost v poznih letih je vse pogostejša. Čeprav čudežna, lahko prinese tudi več možnih zapletov, zato preverite, s ka...
4
Moj DRUGI otrok in PRVI Nifty test
Ko sva si z možem pri mojih 36-ih letih znova želela otroka, enostavno nisem razumela dejstva, da se po štirih mesecih š...
4
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11.do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko ...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Partner Neocelice odprl največjo banko za ...
photo
Ljubljana, 7. 10. 2009 – Cryo-Save, vodilna evropska banka za shranjevanje matičnih celic in partner Neocelice, je sredi...
Katere bolezni lahko zdravimo z matičnimi ...
Bolezni, ki jih je mogoče po British Medical Journal zdraviti s pomočjo avtolognih transplantacij izvornih celic.

sindarin

Se vam zdi, da cena igrače odraža tudi njeno vrednost oz kvaliteto?

da (23%)

ne (25%)

kakor kdaj (52%)


Število vseh glasov: 342

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!