|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

»O, Vrba, srečna draga vas domača, …«

Katarina Vinšek, 31.3.2010
Je verz, ki se ga vsi naučimo že v osnovni šoli in ga ne pozabimo nikoli. Zapisal ga je najbolj znani slovenski pesnik dr. France Prešeren, rojen 3. decembra 1800 v vasi Vrba na Gorenjskem, umrl pa je 8. Februarja 1849 v Kranju, kjer je bival zadnja leta svojega življenja in je tam tudi pokopan.

image
/101


Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica (7. kitica), napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije. Rodil se je v kmečki družini, kjer je mati želela, da bi postal duhovnik.

 

Prijeten izlet na Gorenjsko lahko popestrite z ogledom njegove rojstne hiše, ki je spremenjena v muzej in vabi k ogledu vsak dan od torka do nedelje od 10. do 18 ure, razen v ponedeljek. Prešernova rojstna hiša, po domače "pri Ribiču" se bistveno ne razlikuje od drugih starejših stavb v vasi, obdržala pa je največ starih značilnosti. Ko je nastajala v 16. stoletju (kamniti portal v kleti), je bila deloma lesena, zidani so bili le klet, veža in gospodarski prostori. Današnjo podobo je dobila po požaru leta 1856. Neznani kmečki stavbarji so kvalitetno združili prvine različnih stilov: pozne gotike, baroka in kmečkega klasicizma.

 

Hišo so kot muzej slovesno odprli leta 1939. Zasluge za odkup in preureditev ima predvsem Franc Saleški Finžgar in slovenski šolarji. Prostori so opremljeni s predmeti in pohištvom iz 19. stoletja. Od prvotne opreme so ostale klopi v veži in "hiši" ter skrinja iz leta 1837, najdragocenejša pa je zibelka, v kateri so zibali malega Franceta.

 

Leta 1985 je hiša postala bogatejša za knjižno zbirko: prevode Prešernovih pesmi v različne jezike, 84 različnih izdaj Poezij in literaturo o življenju in delu pesnika dr. Franceta Prešerna.

 

Po ogledu hiše se lahko sprehodite po prelepi vasici, se spočijete pod lipo sredi vasi in okrepčate z malico iz vašega nahrbtnika.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


1. Čudovita Slovenija: Gorenjska

 

Mobilne hišice Adriadom, kamp Kažela, Medulin, Hrvaška

NASTANITEV: bivalna površina 24 m²; za 4 odrasle in 2 otroka; 4 ločeni prostori: spalnica - približno 3 x 2,6 m z zakonsko posteljo, otroška soba (3 ležišča - približno 2,5 x 2 m), kopalnica (umivalnik, tuš/wc), kuhinja in jedilni kot, ki se ga lahko razstavi v 2 pomožni ležišči; hiše so klimatizirane.

Preberi več!

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
12
Zebra Črtica praznuje prvi rojstni dan!
V soboto, 26. avgusta 2017, med 10. in 18. uro ne zamudite praznovanja 1. rojstnega dne zebre Črtice v ljubljanskem živa...
3
Kraljestvo Zlatoroga
»Planina Jezerca in skalovita Komna sta bili njega dni planinski raj. Tam so prebivale bele žene, bitja milega, usmiljen...
3
Aktivne družinske počitnice
Glede na to, da so naši sončki osem ur ali več ločeni od nas (v šolah oz. vrtcih, pri babicah ali varuškah), je zelo pom...
3



Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?