|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čudovita Slovenija: Gorenjska

Katarina Vinšek, 31.3.2010
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno zananih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

image
/21


Ko reka Sava pokaže svoj pravi obraz in ko njene moči začno poživljati levi in desni pritoki, se svet razširi. Mesta in mesteca spoštljivih tradicij skupaj s kraji in vasmi ponekod še alpsko visokih, drugod že prijazno zaobljenih gora in hribov sklenejo svoje poti in nedaleč od državne prestolnice ustvarijo deželo novih doživetij.


Velika večina Slovencev skoraj istočasno, ko pomisli na Gorenjsko, pomisli tudi na Triglav, za nas mistično goro s trojno glavo. Za nas je Triglav mnogo višji kot je v resnici. Nekaj podobnega je bil tudi za Juliusa Kugyja, ki je zapisal: »Triglav ist kein Berg, Triglav ist ein Reich.« Mogočna gora s 2864 m nadmorske višine in edinstveno lego ima za Slovence tudi velik simbolni in zato tudi združevalni pomen. Imamo ga tudi v grbu nove države.


S Triglava, najvišje slovenske gore, se razlega pogled na Soško in Zgornjesavsko dolino. Povezuje ju Triglavski narodni park, ki na ozemlju visokih skalnih gora in globoko vrezanih rečnih sotesk, visokogorskih kraških brezen ter prijaznih planin varuje mnoge endemične živalske in rastlinske vrste ter tradicije nekdanjega trdoživega gorniškega in planšarskega življenja.


Z opisom Gorenjske je nekaj hudo narobe, če ne omenimo tudi njenega glavnega mesta Kranja. Kranj je staro naselje, kar znova in znova potrjujejo arheološka izkopavanja. Rimski Carnium so briksenški škofje preimenovali v Chreina. Ime izvira iz časa Keltov in Ilirov, ki so kraje radi poimenovali z besedico "kar" (krš, kamen). V srednjem veku je bil Kranj središče spodnje Karnije, sedež prafare in mejne grofije. Urbanistično in duhovno središče Kranja je Glavni trg z Mestno hišo, cerkvijo sv. Kancijana iz 15. stoletja in še drugimi častitljivimi meščanskimi poslopji. Blizu je tudi Rožnovenska cerkev, nekdanje protestantsko središče, s Plečnikovimi arkadami. Grad Khiselstein je bil nekoč sedež mejnega grofa, danes pa je sedež kulturnih institucij in eden od centrov kulturnega dogajanja v Kranju. Drugi tak center je Prešernovo gledališče s kipom pesnika in profesionalno skupino gledališčnikov. Gimnazijo je Kranj dobil že v Napoleonovih časih (1810).


Kranj s presenetljivimi industrijskimi, trgovskimi in kulturnimi tradicijami, Kamnik v objemu visokih gora in presenetljivih planin in tisočletna, še danes srednjeveško slikovita Škofja Loka ponujajo raznotere vznemirljivosti - od doživetij starih gradov, cerkva do današnjih muzejev in galerij. V njihovo zaledje vabijo Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in Škofjeloško hribovje.


 



 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


1. »O, Vrba, srečna draga vas domača, …«

2. »Čebelica leta od cveta do cveta …

3. Le kdo ne pozna Bleda, Blejskega jezera in otoka?

4. Slap Savica

5. Naveličani vsakdana?

6. Okoli jezera

7. Poleti in pozimi

8. »En kovač konja kuje, …

9. Kraljestvo Zlatoroga

10. Slap Peričnik

 




Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
IDEJA ZA VIKEND: Martuljški slapovi
Tudi z malimi pohodniki se lahko podate na krajše izlete, ki zahtevajo nekaj vzpona. Tokrat nas Družinski izleti peljejo...
3
»Čebelica leta od cveta do cveta …
… in v čašicah sladkih nabira si med.« prepevajo že otroci v vrtcu in se zavedajo pomena čebel ter zdravilnih učinkov me...
3
Čudovita Slovenija: Koroška
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno zananih, o še neodkritih in o drugih zanimivi...
3



Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...
Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?