|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Slap Peričnik

Katarina Vinšek, 30.4.2010
Kaj je slap? »To je velika voda, ki teče iz planin.«, »To je voda.«, »To je reka, ki teče po skalah.«, so odgovori vrtčevskih otrok.

image
/71


Slap Peričnik sodi med najbolj znane v Sloveniji. Sestavljata ga dva slapova. Spodnji je visok 52, zgornji pa 16 metrov. Pozimi se spremenita v nešteto ledenih kapnikov in plošč modre ter zelene barve.

 

Peričnik je nastal z ledeniškim preoblikovanjem Vrat, ki je največja ledeniško preoblikovana dolina na severni strani Julijskih Alp, raztezajoča se od Mojstrane do vznožja severne stene Triglava.

 

Dostop do spodnjega slapa je lahek, saj se lahko do njega pripeljemo kar z avtomobilom iz Mojstrane. V Mojstrani moramo biti pozorni na odcep ceste proti dolini Vrata in Aljaževemu domu. Po približno treh kilometrih vožnje se pripeljemo do brunarice pod Peričnikom. Tu je tabla uprave Triglavskega narodnega parka s podatki o slapovih. Le nekaj korakov po stezici in že smo pod veličastnim, 52 m visokim spodnjim Peričnikom. Okrog njega se lahko tudi sprehodimo, vendar je priporočena nepremočljiva vetrovka in čelada. Poleg slapa zlasti po deževju polzi po steni na milijone drobnih kapljic, skozi katere se moramo prebiti, da pridemo okoli slapa. Če lahko do tu pride praktično vsakdo, se moramo do zgornjega Peričnika malo bolj potruditi. Po desnem bregu potoka se dvigne kratka, vendar precej strma pot do drugega, 16 m visokega slapu.

 

Če se boste odločili za izlet do Peričnika, je najlepša lepo urejena pešpot iz Mojstrane po desnem bregu potoka Bistrice.

 

Do slapa se lahko sprehodite tudi pozimi (3 km dolg sprehod), saj ga Turistično društvo Dovje - Mojstrana v času božično-novoletnih praznikov že nekaj let zapored vsak dan med 17. in 19. uro osvetli z reflektorji, kar ledenim skulpturam daje še dodaten draž.

 

 


 

 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

1. Čudovita Slovenija: Gorenjska

 

 


 

Mobilne hišice, kamp Ljubljana Resort, Ljubljana, Slovenija

Od maja 2006 lahko bivate tudi v novih klimatiziranih mobilnih hišicah z dvema dvoposteljnima sobama, dnevnim prostorom z dodatnim ležiščem, popolnoma opremljeno kuhinjo, CATV in telefonom ter kopalnico s tušem in ločenim WC. Nameščene so v zelenju kampa, vsaka z lastno trato, verando in parkiriščem.

 

Preberite več!

 



 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

11 idej, v katere muzeje z otrokom
Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih...
4
IDEJA ZA VIKEND: Jezero Kreda
V tokratnem namigu za vikend družinski izlet do jezera Kreda v Zgornji Radovni, kjer se lahko spočijete in tudi ohladite...
3
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3
3 igrice za preganjanje dolgčasa med vožnjo
Vozimo se, poslušamo otroške pesmice, pravljice in še kaj. Pa se hitro naveličamo in takrat prav pridejo igrice, s kater...
3



Kam na družinski izlet?
Bi radi konec tedna oziroma prost dan izkoristili za družinsko potepanje, pa ste brez ideje, kam bi šli? Zbrali smo neka...
Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?