|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Oh, ta nadležni kašelj!

Helena Mlakar, 20.12.2016
V zimskih meseci so virusna obolenja pogosta in se še povečujejo. Med njimi je tudi kašelj, ki lahko včasih traja več dni in noči. Morda vam ga pomaga blažiti kateri izmed naravnih receptov, ki smo jih zbrali za vas!

image
Poskrbite za nadležni kašelj! (F: Pixabay.com)
/11


Kašelj je zaščitni refleks, ki je izzvan ob blokiranju oziroma vzdrževanju dihalni poti. Na ta način organizem čisti dihalne organe, ki so zabasani s sluzjo.

 

Redno čistite dihalne poti!

Takoj, ko otrok prične kašljati, mu morate redno čistiti dihalne poti s pomočjo fiziološke raztopine, poskrbeti morate tudi, da čez dan popije veliko tekočine. Kot vzrok kašlja pri otrocih se v glavnem pojavljajo okužbe dihal, kot so prehlad, krup, bronhiolitis, oslovski kašelj ali pljučnica. Pri otrocih pa lahko kašelj vodi tudi do življenjsko ogrožajočih stanj, kot je denimo bronhiolitis, zato ga morate jemati resno. Če otrok kašlja več dni, se kašelj stopnjuje, njegovo zdravstveno stanje pa slabša, je nujno, da obiščete pediatra.

 

Naravni recepti naših babic

Kašelj lahko lajšate tudi z naravnimi recepti naših babic. Toda, bodite previdni. Recepti so primerni za odrasle in večje otroke. Če kašlja dojenček, vam bo pravi način zdravljenja predpisal pediater.


  • Pripravki iz čebule

1. Potrebujete srednje veliko čebulo. Olupite jo in sesekljajte čim bolj drobno. Dajte jo v stekleno skodelico, čez pa dve žlici medu. Premešajte, pokrijte in počakajte nekaj ur, da se nabere dovolj tekočine. Zmes nato precedite skozi drobno cedilo. Sirup, ki je nastal pijte po žlički večkrat dnevno.

2. Celo čebulo skuhajte v vodi. Ko postane mehka, jo odstranite, sladkajte vodo z medom ali rjavim sladkorjem, dodajte še sok limone in pijte še toplo po požirkih čez dan.

3. Skuhate lahko tudi pripravek iz čebule, žlice medu in žličke komarčka. Sestavine pokuhate v pol litra vode. Po približno pol ure precedite in jemljete po žličkah nekajkrat dnevno.

4. Sesekljano praženo čebulo zmešajte z žličko meda in jemljite večkrat dnevno po eno žličko.


  • Pripravki iz česna

1. Drobno sesekljajte česen in mu dodajte dve žlici medu. Poustite pokrito nekaj ur, nato precedite in pijte sirup večkrat dnevno.

2. Dva do tri stroke česna in nekaj klinčkov skuhajte v skodelici vode ali mleka. Kuhajte tako dolgo, da povrete do polovice. Precedite, dodajte med ali sladkor in jemljite po žličkah dvakrat dnevno več dni.

3. V vrelo vodo dajte nekaj strokov česna, žlico origana in kuhajte še nekaj minut. Precedite in mlačen napitek pijte čez dan.


  • Inhalacije in grgranje

1. Proti kašlju pomaga tudi, če grgrate mlačno vodo, pomešano z žlico kuhinjske soli. Grgrajte večkrat dnevno.

2. V vrelo vodo dodajte nekaj listov žajblja. Pokrijte in počakajte, da se ohladi. Še mlačen pripravek grgrajte nekajkrat dnevno.

3. V vročo vodo dodajte žličko začimbe kurkuma in inhalirajte večkrat dnevno.

4. V vročo vodo dodajte pest posušenih kamilic in inhalirajte večkrat dnevno. Tako pripravljeno paro lahko postavite tudi zraven otrokove postelje ponoči. Bodite pa zelo pozorni, da otrok ne stopi vanjo, ker bi se lahko zelo opekel! Pripravek namestite tako, da ga otrok ne bo mogel doseči.

5. V vrelo vodo dodajte liste evkaliptusa in inhalirajte večkrat dnevno.


  • Napitki

1. V mlačno vodo dodajte limonin sok, med, cimet in list evkaliptusa. Pustite pokrito nekaj minut, nato odstranite list evkaliptusa in popijte.

2. Dve žlički začimbe kurkuma zmešajte z mlačnim mlekom in popojte po eno skodelico dvakrat dnevno.

3. Večkrat na dan lahko pijete tudi medeni jabolčni sirup, ki ga pripravite iz dveh jabolk, deset suhih smokev, žličke borovih vršičkov, vejice rožmarina in materine dušice. Vse to prelijete z litrom vode, skuhate, precedite in dodate malo medu. Premešate in pijete po en kozarec dnevno.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
21
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
9
Zakaj je pomembno učenje čuječnosti v vrtcu?
V današnjem življenju vse preveč hitimo, pozabimo pa se zaustaviti, prisluhniti sebi ter okolici. Otrokom zato želimo pr...
8
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
7



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?