|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je vaš otrok samostojen?

Helena Mlakar, 12.8.2023
Že majhni dojenčki razvijajo sposobnost, da se lahko igrajo in zamotijo sami. Takšno samostojnost v igri je potrebno spodbujati, saj se na tak način otrok razvija v samostojno osebo.

image
Vsak otrok mora imeti določen čas dnevno, ki ga nameni sam sebi in ki ga zapolni sam. (Freepik.com)
/11


Starši se večkrat sprašujejo, ali dovolj svojega časa posvečajo otrokom in ali se z njimi zadosti igrajo. Otroci včasih nimajo časa, da bi se dolgočasili, imajo obveznosti, včasih pa jim tega, da bi se dolgočasili ali enostavno ne počeli nič koristnega, starši ne dovolijo in jih takoj poskušajo zaposliti. S tem pa lahko naredijo ravno to, česar se bojijo: otrok postaja vedno manj samostojen. Ne zna se več sam igrati, ves čas potrebuje nekoga, ki ga bo pri igri usmerjal in zabaval.


Strokovnjaki zato opozarjajo, da mora vsak otrok imeti določen čas dnevno, ki ga nameni sam sebi in ki ga zapolni sam. Lahko se zaigra s kockami, riše, se igra s svojo senco ali pa pač samo leži na postelji in ne počne ničesar. Otroku je potrebno pustiti tudi, da se dolgočasi in da sam najde rešitev, kaj bo počel, s čim se bo igral, da mu ne bo dolgčas.

 

PREBERITE TUDI: Otroci potrebujejo tudi dolgčas

 

Otroka pri samostojni igri ne motimo

Če se otrok sam zaigra v svoji sobi, naj ga starši ne motijo. Če je otrok manjši, naj imajo nad njim nadzor, med igro pa ga naj ne prekinjajo. Tako bo otrok sam razvijal sposobnost, da se samozaposli, da postaja samostojen, svetujejo strokovnjaki.

 

Povsem logično pa je, da starši svoje otroke nadzorujejo, jih pazijo, vzgajajo in jim želijo pokazati prave smernice. Vseeno, pa ni vedno dobro, da nadzorujejo tudi otrokovo igro in mu govorijo, kako naj se igra.

 

Otrok naj najprej poskuša težavo rešiti sam

Strokovnjaki pa opozarjajo tudi, da ni vedno dobro otroku takoj priskočiti na pomoč. Težavo naj poskuša rešiti sam, tako se bo naučil potrpežljivosti. To pa mu bo v življenju prišlo še kako prav.

Če ima otrok na primer težave s grajenjem stolpa iz kock in se mu pa ves čas podira, naj ga starši spodbujajo, naj poskuša znova in znova, naj sam najde rešitev, kako bo zgradil stolp, da se ta ne bo podiral več in naj ne priskočijo takoj na pomoč in zgradijo stolp namesto njega.


Naloga staršev je, da preživljajo svoj čas z otroki, a naj se zavedajo, da je prav tako zelo pomembno, da se otrok zna igrati in zamotiti sam ter da zna sam rešiti težavo, če do nje pride.

 

PREBERITE TUDI: Kako na nevsiljiv način spodbujati samostojnost?

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
80
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
44
Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
12
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9



8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?