|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ohranite zdravo raven holesterola

Maja Južnič Sotlar - Viva.si, 25.2.2011
Ko govorimo o zdravem življenjskem slogu, med priporočili poleg uravnotežene prehrane, gibanja, opuščanja kajenja in pitja alkohola vedno in nezgrešljivo zasledimo tudi skrb za normalno raven holesterola v krvi.

image
/11


Dober in slab holesterol

Holesterol je kriv za vrsto zares neprijetnih in težkih zdravstvenih zapletov, ki se lahko končajo tudi z najtežjimi posledicami; infarkt in možganska kap sta le dva najpogosteje omenjana.

Vsi vemo, da moramo holesterol ali, po domače povedano, maščobo v krvi nadzirati in ohranjati v normalnih okvirih, če pa je holesterol previsok, ga moramo nujno znižati. Seveda to ne pomeni, da znižujemo vsak holesterol.

Še vedno manj znan je podatek, da poznamo dve vrsti holesterola: slabi (LDL) in dobri (HDL). Dobri holesterol, recimo mu raje neškodljivi, je za organizem nujno potreben, saj sodeluje pri nastajanju hormonov in celičnih membran.

In kaj počne slabi? Nalaga se v stene arterij. Dokler sta slabi in dobri v ravnovesju, dobri holesterol deluje v vlogi čistilca in iz krvi odnaša večino slabega holesterola. Ko pa se ravnovesje poruši v korist slabega holesterola, ki ga dobri ne more več odnašati, se začne presežek nalagati na stene arterij in ustvarjati aterosklerotične plake. Žile se začnejo ožiti in izgubljajo elastičnost, zato je krvni pretok vse bolj oviran, dokler na koncu ne pride do popolne zapore in težkih, lahko celo usodnih posledic. Zato je pomembno, da imamo holesterol pod nadzorom.

 

Nazaj k osnovam

 Pa si prikličimo v spomin (še sto-n-tič) osnovne zapovedi, ki jim je smiselno slediti, če želimo ohraniti zdrave žile brez holesterolnih oblog. V ta namen redno telovadite, saj gibanje poveča koncentracijo dobrega holesterola v krvi in mu omogoči, da deluje kot zaščita. Za športne dejavnosti nista potrebni ne posebna oprema ne huda nadarjenost. Hoditi znamo vsi, plavati in kolesariti prav tako. Izberite svojo najljubšo rekreacijo, pomembno je, da je redna in da se ob njej vsaj malo zadihate. 

Redno gibanje vam bo na dolgi rok zagotovo pomagalo tudi pri uravnavanju telesne teže, ki je prav tako pomembno pri skrbi za zdravje, poleg tega pa vas bo sprostilo in vsaj delno osvobodilo nakopičenega stresa, negativne energije, utrujenosti in slabe volje, ki so velik sokrivec pri nastanku težav z ožiljem. Če vas pomirja kajenje, je to sicer po eni strani dobro, vendar za žile, žal, ne. Tobak namreč škoduje stenam arterij, zviša arterijski tlak, zniža raven dobrega holesterola in obenem zviša raven slabega.

 

Ustrezna prehrana je ključna

Seveda ne smemo pozabiti niti na verjetno najpomembnejši dejavnik pri skrbi za normalno raven holesterola – prehrano. Ta je lahko pravi zaveznik tako pri vzdrževanju kot zniževanju njegove ravni.

Zapomnimo si:

  • uživati moramo veliko polnovrednih žit, stročnic, zelenjave in sadja z veliko prehranskimi vlakninami,
  • izbirajmo živila z več nenasičenih maščob (plave ribe, semena, oljčno olje …) in manj tistih z nasičenimi maščobami (mastni mesni izdelki, jajca, polnomastni mlečni izdelki, sladice …),
  • ocvrte jedi naj bodo na jedilniku zgolj izjemoma, nadomestijo naj jih jedi, kuhane v vodi, dušene ali pečene na žaru,
  • na jedilniku naj bodo redno živila, obogatena z rastlinskimi steroli, ki dejavno znižujejo raven holesterola v krvi.

 

Kako do rastlinskih sterolov?

Rastlinski steroli se nahajajo predvsem v naslednjih živilih: 

  • oreščkih,
  • rastlinskih oljih,
  • žitnih izdelkih,
  • sadju,
  • zelenjavi.

Rastlinski steroli lahko v zadostnih količinah (1 do 3 g) zmanjšajo absorpcijo holesterola v tankem črevesu, kar je dobra novica, slaba pa je, da je količina sterolov v teh živilih zelo majhna. Če bi hoteli doseči priporočene količine sterolov, bi morali pojesti več kilogramov pomaranč in več kilogramov kruha na dan, kar seveda ni sprejemljivo. Veliko bolj zdravo in za organizem manj obremenjujoče je, če na svoj jedilnik uvrstimo naravne napitke, ki imajo že dodane potrebne in priporočene dnevne odmerke rastlinskih sterolov.

Zvišana raven slabega holesterola je zdravstvena težava, ki prizadene skoraj 80 odstotkov odraslih Slovencev v starosti od 25 do 64 let, kar je podatek, ob katerem seveda nihče ne more in ne sme ostati ravnodušen. Odgovornost vsakega posameznika je, da za svoje zdravje najprej in v prvi vrsti poskrbi sam. Poskrbimo torej, da se v tej neprijetni statistiki ne bomo znašli tudi mi.

Približno tretjino holesterola, ki jo imamo v krvi, v telo vnesemo s hrano, dve tretjini pa nastaneta v jetrih in se z žolčem izločita v tanko črevo.?

 

Vir: Viva.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Krepitev trebušnih mišic v nosečnosti
V nosečnosti je odsvetovano ležanje na trebuhu, prav tako ležanje na hrbtu po prvih treh mesecih. Zaradi tega ste pri iz...
4
Plavanje med nosečnostjo
Plavanje je odlična izbira, saj pri tem krepite obe veliki skupini mišic, to so roke in noge. Krepi vaš krvni obtok in v...
4
Vaje za nosečnice 1.del
Telovadba v času nosečnosti je zdrava in zaradi gibanja se bolje počutite, vendar priporočamo, da se posvetujete s svoji...
4
Pilates za krepitev nog
Pri vseh pilates vajah je zelo pomembno, da pred izvedbo vaje potegnete popek proti hrbtenici , dihate pravilno (vdih sk...
4



Brez truda do lepe postave
Poletje se neusmiljeno približuje, marsikdo od nas se vse bolj nesrečno pogleduje v ogledalo in se sprašuje kam je zbeža...
Kaj res vpliva na hujšanje
Soseda vas svari pred tem, da bi jedli po osmi uri zvečer, znanka s tečaja joge prisega na hujšanje z grenivko, najboljš...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?