|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Med nosečnostjo in po porodu še posebej lepo skrbimo za svoje telo in ga negujemo! Hvaležen nam bo prav tako tudi naš dojenček.

image
/71



Zakaj priporočamo Bownovo terapijo nosečnicam, mamicam po porodu in otrokom?

Telo nosečnice se ves čas spreminja zaradi rasti otroka, hormonskih sprememb in posledično tudi telesnih sprememb (širši boki, z rastjo dojenčka povečanje telesne teže, povečan obseg prsi, otekle noge, bolečine v spodnjem delu hrbta in nogah). Ravno zaradi nežne in enostavne uporabe terapije jo z veseljem priporočamo nosečnicam po četrtem mesecu nosečnosti, po porodu, učinkovita pa je tudi pri dojenčkih in otrocih. Redna Bownova terapija bodoči mamici pomaga tudi k boljšemu počutju in lažjemu sprejemanju sprememb v telesu.

V pozni nosečnosti hormonske spremembe povzročijo, da se v pripravah na rojstvo sprosti vezivno tkivo (kite, ligamenti, mišice). Tudi po rojstvu otroka hormon relaksin lahko še do pet mesecev vpliva na njen mišično-skeletni sistem in mnogo žensk trpi bolečine, ki pa jih z Bownovo terapijo lahko v veliki meri zmanjšamo ali odpravimo.


Kaj je Bownova terapija?

Bownova terapija je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t.i. «Bownove poteze«, ki jih terapevti izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Poteza je izvršena  preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričnejo proces transformacije   trenutnih in starih  stresnih vzorcev.


Zgodovina Bownove terapije

Utemeljitelj te terapije je avstralski terapevt Thomas Ambrose Bowen (1916-1982), po katerem je terapija dobila ime. Bil je izjemen terapevt, ki je uspešno zdravil več pacientov hkrati. Njegove zavidljive uspehe je opazila tudi avstralska vlada, ki je priznala Bownovo terapijo za obliko uradne medicine. Bownovo terapijo poznajo tudi v ZDA, Kanadi, na Novi Zelandiji, v zahodni Evropi … V Sloveniji se Bownova terapija izvaja od leta 2003.

Priznavajo jo tudi mnoge zdravstvene zavarovalnice, saj se je izkazalo, da je učinkovita v mnogih primerih, pri katerih druge terapije odpovedo. Thomas Bowen je bil prepričan, da je terapevt katalizator v procesu zdravljenja in ne zdravilec. Struktura človeškega telesa pa omogoča, da je proces samouravnovešenja mogoče pospešiti že z minimalnim zunanjim vplivanjem. Bownova terapija prikaže to bistvo terapevtske enostavnosti in učinkovitosti, ne glede na to, ali  jo uporabimo pri čisto določenemu problemu ali za ohranjanje zdravega ravnotežja.


Kako poteka Bownova terapija?

Posamezna terapija traja od pol ure do ene ure, odvisno od stanja posameznice (bolečine ali preventiva, slabost, teden nosečnosti, zaporedna nosečnost, reakcije med terapijo, poporodne težave in bolečine). Klientka med terapijo udobno leži na boku, podprta z blazinami, lahko pa je v sedečem položaju, naslonjena na mizo. Poskušamo najti položaj, da ji je najbolj udobno in se lahko čimbolj sprosti.

Terapevt izvaja Bownove poteze, ki si sledijo v dvominutnih pavzah. Ti časovni premori so zelo pomembni, kajti takrat telo sprejema informacije, ki jih terapevt vnese v telo.

Običajno zadošča tri do pet obiskov pri terapevtu, seveda pa je odvisno od zapletenosti težav in od tega, ali so akutne ali kronične. Običajno ni treba za isto težavo terapevta obiskovati več mesecev. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 5 do 10 dni, najbolj optimalno je 7 dni.

Priporočljivo je narediti serijo terapij (3-5), nato pa stanje vzdrževati z eno terapijo na 4-6 tednov. Pri nosečnicah so ti razmaki lahko krajši zaradi pojavljanja novih težav (slabosti, zgaga,…).


Pomoč z Bownovo terapijo pri porodu

Uporaba Bownovih posegov pri porodu je izredno uporabna in v tujini pogosto uporabljana. Uporablja se v primeru nekompliciranega poroda in takrat ko se je maternični vrat že pričel odpirati. Med porodom se lahko uporabljajo Bownovi posegi, ki pripomorejo k večji sprostitvi ter lajšanju bolečin.


Odzivi na terapijo

Utrujenost, žeja, glavobol, občutek spočitosti ali poslabšanje obstoječe težave so najpogostejše reakcija po Bownovi terapiji, zato se je treba med tem časom ravnati po navodilih terapevta. Običajno takšno stanje ne traja dlje kot 24 do 48 ur. Značilno je tudi izločanje odvečnih tekočin iz telesa (pogostejše uriniranje, znojenje, izločki iz nosu,…), zato je zelo pomembna dodatna hidracija telesa. Telo samo izbere sistem, preko katerega se razstrupi.

Po terapiji se telesno in čustveno dobro počutimo. Telo je močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj sproščeno.


Uporaba

Uporabljamo jo za odpravljanje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivno ter sprostitveno terapijo. Predvsem bo zanimiva za tiste, ki že dolgo trpijo bolečine in še niso našli terapije, ki  bi jim  pomagala.

Pri nosečnicah jo uporabljamo predvsem pri naslednjih težavah:
•    bolečine v spodnjem delu hrbta
•    kongestije dojk
•    slabost
•    prebavne težave,  zaprtje
•    bolečine – pritisk pod rebri
•    anksioznost
•    nespečnost
•    bolečine v regiji sramne kosti
•    sindrom karpalnega kanala
•    zatekanje nog/gležnjev/krčne žile

Uporabljamo jo tudi pri:
•    Menstrualnih motnjah in bolečinah, PMS
•    Težave z dojkami (limfni zastoj, ciste, boleče dojke, problemi z dojenjem, mastitis)
•    Dojenčkih (kolike, travmatično rojstvo, razvojne motnje)
•    Neplodnost (kadar ni infekcij ali fizičnih blokad)
•    Otroci: urinska in fekalna inkotineca, spastičnost, CP, hiperaktivnost, astma.

Pokazalo se je, da je terapija uspešna pri zdravljenju ali obvladovanju naslednjih motenj:
•    hormonalna neravnovesja
•    splošna sprostitev
•    migrene, degenerativne spremembe
•    odpravljanje posledic stresa
•    rehabilitacija po poškodbah, operacijah
•    bolečine v križu, hrbtu (sedenje in prisilna drža)
•    bolečine v vratu (nihalne poškodbe mehkega tkiva, prekomerna mišična napetost, bolečine, degenerativne spremembe, zmanjšana mobilnost)
•    bolečine v kolenih, gležnjih, komolcih, ramenih (dolgotrajne bolečine)
•    starejše osebe – boljše počutje
•    išias
•    bolečine zaradi skolioze
•    športne poškodbe (zvini, pretegi, po operacijah in rehabilitacija)



Preventiva v kombinaciji s terapijo:
•    Vzamemo si čas zase, vsaj eno uro tedensko. V tem času gremo lahko na sprehod v naravo, meditiramo ali pa gremo na masažo oz. terapijo.
•    Pijmo veliko vode, vsaj 1,5l na dan. Odvajanje in potreba po vodi je v času nosečnosti in po porodu večja kot sicer.
•    Skrbimo za dobro telesno pripravljenost (vadba vsaj dvakrat tedensko po eno uro). Vzemimo si tudi čas za počitek, telo nosečnice ga potrebuje
•    Zdravo se prehranjujmo! Če v telo vnašamo zdrave in njemu koristne sestavine, bo lažje in boljše delovalo.
•    Vzdržujmo primerno telesno težo. Normalno je povečanje telesne teže, vendar ne jejmo za dva! Če je telo preobremenjeno z dodatno težo, nas lahko začnejo boleti sklepi, pride do težav s skeletnim sistemom.
•    Omejimo zdravila in nepotrebne dodatke! Razmislimo, katere dodatke resnično potrebujemo.
•    Ukinimo stres, alkohol in cigarete!
•    V primeru poškodbe jo sanirajmo čim hitreje in v čim večji meri. Ne čakajmo, misleč: ah, saj bo minilo!
•    Ob prvih znakih bolečine se vprašajmo, kaj nam želi telo sporočiti. Moramo ga upoštevati in poslušati.

•    Imejmo radi svojega dojenčka-ljubezen se začne že zgodaj v nosečnosti. S tem tudi zmanjšamo običajne težave v nosečnosti.

Hodalič Daša, prof,šp,vzg, refleksoterapevtka, Bownova terapevtka
Studio Linia, Ziherlova 38, 1000 Ljubljana
www.studiolinia-bv.si, dasa.hodalic@yahoo.com
tel: 041 516 718, 01 283 94 43



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Krepitev trebušnih mišic v nosečnosti
V nosečnosti je odsvetovano ležanje na trebuhu, prav tako ležanje na hrbtu po prvih treh mesecih. Zaradi tega ste pri iz...
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...