|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Olajšava za otroke pri dohodnini za leto 2016

Uredništvo Ringaraja.net, 30.12.2016
Starši lahko uveljavljate dohodninsko olajšavo za otroka za vsakega vzdrževanega otroka do dopolnjene polnoletnosti, to je do 18. leta starosti. Vlogo morate oddati do 5. februarja 2017. Preverite, kaj se vam najbolj splača!

image
Izkoristite možnost olajšave za otroka pri svoji dohodnini!
/11


Komu se olajšava za otroke prizna?

Olajšava za otroke za leto 2016 se staršem prizna za vsakega vzdrževanega otroka do dopolnjene polnoletnosti, to je do 18. leta starosti. Dodatno dokazovanje za uveljavljanje olajšave tudi za otroke, ki so že polnoletni, ni potrebno. Kot so na Finančni uravi RS (FURS) pojasnili za portal Data.si, se vam lahko zgodi, da vas bodo naknadno pozvali za dodatna dokazila, “če v postopku nadzora Finančna uprava RS ne pridobi podatkov po uradni dolžnosti od drugih organov."


Normiranci, pozor! Samostojni podjetniki, ki poslujete na podlagi normiranih odhodkov, ne morete uveljavljati nobenih olajšav.


Koliko znaša olajšava za otroke?

Posebna letna olajšava za otroke v letu 2016 je odvisna od števila vzdrževanih otrok v družini, in sicer znaša: 

  • za prvega vzdrževanega otroka 2.436,92 evra (mesečno 203,08 evra),
  • za drugega vzdrževanega otroka 2.649,24 evra (mesečno 220,77 evra),
  • za tretjega vzdrževanega otroka 4.418,54 evra (mesečno 386,21 evra),
  • za četrtega vzdrževanega otroka 6.187,85 evra (mesečno 515,65 evra),
  • za petega vzdrževanega otroka 7.957,14 evra (mesečno 663,09 evra),
  • za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka se višina olajšave poveča za 1.769,30 evra (mesečno 147,44 evra) glede na višino olajšave za predhodnega otroka,
  • za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, 8.830 evrov (mesečno 735,83 evra).


PRIMER PRIHRANKA:

Olajšava za prvega otroka znaša 2.436,92 evra, kar pomeni, da se za toliko zniža davčna osnova. To pomeni, da se dohodnina odmeri od toliko nižjega zneska. Kakšen bo vaš prihranek je odvisno od tega, v katerem dohodninskem razredu ste. Za tiste, ki so obdavčeni z 41-odstotno stopnjo, to pomeni skoraj tisoč evrov nižji davek, za tiste, ki so obdavčeni s 16 odstotki, pa 390 evrov nižjo dohodnino. Maksimalni prihranek pri najvišjih plačah je več kot 1200 evrov (50-odstotni dohodninski razred).


Za dijake in študente (za tiste, ki se izobražujejo in imajo status) je predvidena posebna osebna olajšava, ki v letu 2016 znaša 2.477,03 evra.


Koga lahko upoštevate kot vzdrževanega družinskega člana?

Vzdrževani družinski član je lahko:

  • lastni otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja,
  • vnuk, če ima zavezane pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali, če vnuk nima staršev ali, če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča,
  • druga oseba, če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča.

 

Kaj se najbolj splača?

1. Višje kot imate dohodke, višja bo vaša oljašava 

Načeloma se splača olajšavo uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višje prihodke. Dohodnina je namreč pri višjih dohodkih višja, glede na višino prihodkov pa znaša 16, 27, 41 ali 50 odstotkov. Če je razlika med dohodki staršev nižja od olajšave, bo praviloma najbolj ugodna rešitev, da si starša olajšavo razdelita. V tem primeru, morata vlogo, da bo olajšava za otroke za leto 2016 pravilno obračunana, oddati oba starša. 


2. Oba starša naj uveljavljata olajšavo za vse otroke. 

Če imata starša približno enake dohodke, je najbolje, da oba oddata vloga in vpišeta oba otroka ter ju vsak kot vzdrževanega družinskega člana upoštevata pol leta. Če bi vsak uveljavljal enega otroka, bi imela dve olajšavi za prvega vzdrževanega družinskega člana, in nobene za drugega, ki pa je višja. To pa pri dveh otrocih pomeni manj olajšave in manj dohodnine (odvisno od dohodninskega razreda). Enako velja, če je v družini več otrok.


Rok za oddajo vloge

  • KDAJ?

Vlogo morate vsako leto dodati v začetku februarja, torej do 5. februarja 2017.

  • KAKO?

Natisnite si vlogo TUKAJ in jo oddajte najbližjemu finančnemu uradu osebno ali pa jo izpolnite prek E-davkov na spletu.

  • KOMU VLOGE NI POTREBNO ODDATI?  

Vloge vam ni potrebno oddajati, če ne uveljavljate vzdrževanega družinskega člana ali pa ste ga uveljavljali že med letom in odločitve ne nameravate spremeniti.


Kaj, če zamudim rok?

Če boste rok zamudili, vam finančna uprava olajšave ne bo upoštevala pri informativnem izračunu dohodnine. Vendar, brez skrbi, ni še vse izglubljeno, saj boste olajšavo lahko uveljavljali ugovorom na informativni izračun. Edina težava v tem primeru je, da se vam bo morebitno vračilo dohodnine zavleklo v jesen, tako da raje to uredite pravočasno. V primeru doplačila dohodnine, pa ste dejansko na boljšem, saj si boste na ta način lahko podaljšali rok za plačilo.


Informativni izračun olajšave za otroke

Na spletu najdete veliko izračunov, ki so vam lahko v pomoč, če si želite izračunati dohodnino za leto 2016 z vključeno olajšavo za otroke. Informativni izračun dohodnine ponujajo tudi v sistemu eDavki, ki ga lahko uporabite tudi neregistrirani uporabniki:

- Izberete Napoved za odmero dohodnine 2016.

- Vnesete podatke o svojih prihodkih v letu 2016 - podatke dobite tako, da jih seštejete s plačilnih list oziroma prepišete iz zbirnega dokumenta (Podatke o izplačanih dohodkih), ki vam ga posreduje vaš delodajalec najkasneje do konca meseca januarja.

- V vrstici Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane lahko spreminjate čas vzdrževanja (od nič do 12 mesecev).

- Tako dobite testni izračun dohodnine in si lahko zapišete, koliko dohodnine bi morali plačati oziroma koliko bi dobili vrnjene. Enako lahko naredite za partnerja in potem primerjate različne kombinacije. Najugodnejša je možnost, v kateri skupaj doplačata najmanj dohodnine oziroma dobita največ vrnjene. 


VIRI: FURS, Data.si, Zurnal24.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
3
Očetovstvo in preživnine
Preživnina mora zajemati stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, iz...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
Kako se najceneje ločiti?
Najdražji del ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, katerega strošek je odvisen od vrednosti premoženja, ki...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?