|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Osvojili finalno etapo Varno na kolesu

S. M., 7.6.2016
Več kot 420 otrok iz desetih šol finalistk letošnjega razpisa Varno na kolesu se je zbralo na slavnostni razglasitvi zmagovalcev. Z razpisom Varno na kolesu družba Butan plin s partnerji spodbuja aktivnosti za večjo varnost v prometu.

image
Raziskovanje na kolesu naj bo varno.
/31


Letos se je najbolje odrezala OŠ Bršljin iz Novega mesta, na drugo mesto se je uvrstila OŠ Jurija Vege iz Moravč, tretje mesto pa je zasedla OŠ Pohorskega Odreda Slovenska Bistrica. Na razpisu, ki ga družba Butan plin skupaj s partnerji in podporniki izvaja že četrto leto zapored, je letos sodelovalo 87 osnovnih šol in več kot 2.500 otrok iz vse Slovenije.

 

Poleg zmagovalcev so se med finaliste uvrstile tudi OŠ Tišina, OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Dobrepolje, OŠ Prestranek in OŠ Mislinja. Prav vsi otroci so se razveselili številnih praktičnih nagrad, šole pa za svoj trud prejele denarno donacijo v skupni vrednosti 5.500 evrov, od tega zmagovalna kar 1.000 evrov. Po koncu uradnega dela so se šolarji podali na raziskovanje različnih kolesarskih kotičkov in se preizkusili v številnih prometno-kolesarskih vsebinah, utrjevali svoja znanja in sposobnosti v polžji vožnji, spretnostnem poligonu in tako spoznavali različne stile in načine kolesarjenja.

 

»Iskreno čestitam vsem sodelujočim osnovnim šolam, ki so se skozi vse leto tudi s pomočjo razpisa Varno na kolesu pripravljali na svojo prvo aktivno vlogo v prometu – biti kolesar. V družbi Butan plin si že vrsto let prizadevamo in podpiramo aktivnosti za čim večjo varnost otrok v prometu, obenem pa s projektom Varno na kolesu spodbujamo k gibanju in krepitvi kolesarske kulture v Sloveniji. Izjemno nas veseli tako številčen odziv osnovnih šol, ki v projektu prepoznavajo doprinos k vsebinam, ki jih že sicer obravnavajo in tako skupaj, tudi ob podpori partnerjev, sooblikujemo pogoje za večjo varnost vseh nas na cestah,« je ob razglasitvi zmagovalcev četrte generacije Varno na kolesu poudaril generalni direktor družbe Butan plin Tomaž Grm.

 

Sicer se je v letu 2015 v Sloveniji zgodilo skupno 1.372 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je kar 14 kolesarjev izgubilo življenje. Da je vseslovenska kolesarska pobuda odlično izhodišče prizadevanj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in eden glavnih temeljev za dvig kolesarske kulture, so bili skupnega mnenja tudi drugi govorci. Igor Velov, direktor Javne agencije za varnost prometa, je poudaril pomen preventivnih aktivnosti za večjo varnost kolesarjev na naših cestah. »Projekt Varno na kolesu pomembno dopolnjuje naše aktivnosti in ukrepe za večjo varnost kolesarjev v okviru nacionalne akcije in usposabljanja po šolah.«

 

Aleš Kalan, generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije, ki je bil sicer tudi član strokovne komisije, je izrazil navdušenje nad izdelki, ki so jih pripravili učenci ter jih povabil, da prevzamejo pobudo tudi doma in čim večkrat povabijo starše na kolesarski izlet. Mladim kolesarjem je toplo popotnico za čim varnejše kolesarjenje zaželel tudi veleposlanik Kraljevine Nizozemske Bart Twaalfhoven, na pobudo katere se je razpis Varno na kolesu v letošnjem letu pridružil Evropskemu kolesarskemu festivalu.

 

***

O Varno na kolesu

Razpis Varno na kolesu je nastal na pobudo družbe Butan plin ob strokovni podpori Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije in v sodelovanju s partnerji družbo Telekom Slovenije, družbo BTC in Kolesarskim društvom Rog. Vseslovenska kolesarska pobuda Varno na kolesu je namenjena zagotavljanju prometne varnosti najmlajših kolesarjev. Izpostavlja varno vožnjo s kolesom, katere osnova je popolno opremljeno kolo ter kolesarska čelada. Ob tem pa opozarja tudi na problematiko neurejene kolesarske infrastrukture v marsikaterem slovenskem kraju. Poleg varnosti je temeljni namen pobude tudi spodbujanje kolesarstva kot zdravega načina življenja, ki posameznikom prinaša kakovostnejše življenje. V pobudo so vključene osnovnošolke in osnovnošolci, ki v tekočem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit in se tako v novi vlogi vključujejo v promet.

Sodelovanje otrok in njihovih mentorjev je potekalo v okviru treh različnih sklopov nalog, kjer so šolarji opazovali promet, varne in morebiti nevarne poti za kolesarje v svojem kraju, razmišljali o obvezni opremi kolesa in o kolesarjenju kot zdravem in koristnem načinu preživljanja prostega časa. V svoji občini so iskali tudi predloge za kolesarski izlet. Šole so po vsakem sklopu posredovale en izdelek v ocenjevanje strokovni komisiji. S postavitvijo kolesarskega kotička na svoji šoli in pregledom oziroma dopolnitvami Prometno-varnostnega načrta pa so lahko pridobili še dodatne točke.

Ob zaključku razpisa se na regionalnih srečanjih razglasijo finalisti tekočega šolskega leta, ki se združijo na zaključni prireditvi in razglasitvi zmagovalcev. V letošnjem letu se je tako v aprilu odvilo sedem zaključnih regionalnih podelitev v Ljubljani, Celju, Dolenjskih Toplicah, Cerknici, Cezanjevcih pri Ljutomeru, Mariboru, Ljubljani in v Kranju, kjer so zahvale in priznanja za svoj trud in ustvarjalnost prejele prav vse sodelujoče šole ter mentorji. Učenci pa so bili prav tako nagrajeni z odsevniki in šolskimi zvezki. Vse do 15. junija 2016 bodo izdelki razstavljeni v prostorih družbe BTC, v hali A, v Ljubljani.


Več informacij o projektu si lahko preberete tukaj ali na Facebook strani Varno na kolesu.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
12
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
8
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
8
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8



Popravnega izpita iz zapenjanja varnostneg...
Baby Center je skupaj z Zavodom Varna pot, ki se zavzema za varno mobilnost otrok, mladostnikov in odraslih, organiziral...
Z rolerji na cesto
Preden se s svojim otrokom na čudežnih čeveljcih na osmih kolescih podamo na prometne površine, moramo vsi osvojiti tehn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?