|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci so naše bogastvo

Saša Popovič , 24.1.2010
Rojstvo otroka je eden najbolj vznemirljivih dogodkov v našem življenju. Trenutki sreče navadno pridejo in gredo, rojstvo otroka pa je sreča, ki nikoli ne mine. Postati starš pa lahko predstavlja enega naših največjih izzivov.

image
/11


Pred vami je novo obdobje življenja, nova opravila, novi nakupi.... Seveda pa postati starš zahteva neverjetno veliko discipline in potrpežljivosti. Za to ne obstajajo nikakršna navodila. Je eno največjih uspehov in radosti vašega življenja. Zato ne pozabite, največje bogastvo, ki ga otroku lahko nudite, je brezpogojna ljubezen, sreča, toplina doma, naklonjenost in čas. In vse to je seveda ob današnjih nenehnih podražitvah brezplačno.

Priprave na novega družinskega člana
Vsaka bodoča mamica se v nosečnosti sprašuje, kaj kupiti za prihajajočega člana družine. Zelo rade potem hitijo po nakupih v otroške trgovine, kjer si ogledujejo stvari za novorojenčka. Izbira je seveda tolikšna, da nemalokrat zmedeni oddrvimo brez, da bi kaj kupili, ali pa nakupimo vsepovprek in kasneje ugotovimo, da je tričetrtine stvari neuporabnih.
 
Zato se je o tem pametno najprej poučiti. Obiščite brezplačen tečaj materinske šole. Svetovali in seznanili vas bodo o vsem potrebnem glede nakupov, nege otroka, varne vožnje, vas poučili o psihologiji, pripravili na porod in podobno.

Vsaki bodoči mamici pa pripada denarna vrednost 269,90 EUR ali »paket za novorojenčka« v njeni protivrednosti, katerega prevzame na najbližjem centru za socialno delo oz. v izbranih trgovinah. S tem staršem omogočijo nakup najnujnejše opreme za novorojenčka, to pa je posteljica, košara ali zibelka s trdim ležiščem, previjalna mizica, banjica za kopanje, avtosedež in voziček.

Zatorej ne kupujte izdelkov, ki se vam zdijo lepi, za katere kasneje ugotovite, da so neuporabni, predvsem pa predragi. Za začetek kupite le najnujnejše. Poslužite se nasvetov prijateljic ali jih celo poprosite, da vam jih posodijo. Preglejte rabljene izdelke ali ponudbo iz druge roke. Ugotovili boste, da je marsikateri voziček ali posteljica še čisto nova, predvsem pa polovico cenejša. Prihranek denarja, ki bi ga drugače pustili v trgovini za otroke, raje namenite za otrokovo varčevanje.
 
Enako velja za nakup tekstila. Otroci rastejo neizmerno hitro in jih bodo kmalu prerasli. Zato kupujte le najnujnejše. Kupujte sproti. Kaj kmalu se vam lahko zgodi, da ste kupili izdelek dražje blagovne znamke, katerega je otrok vmes prerasel in ga ni oblekel niti enkrat. Ali pa boste kupili drago otroško vzmetnico in kasneje ugotovili, da je posteljico že prerasel in raje spi pri vas. Uporabljali jo boste slab mesec, nato pa jo pospravili v vlažno in hladno klet, kasneje celo zavrgli. Investirajte raje v otrokovo prihodnost. Hvaležen vam bo!

Novorojenček
Sreča, ki jo doživite, ko v rokah prvič držite svojo »štručko« je nepopisna. Šele takrat začutite nekaj, kar si niste mogli niti zamisliti. Oblijejo vas čustva, ki jih poprej niste niti sanjali. Zdi se vam, da teh čustev ne boste nikoli pozabili. Želite si jih deliti z vsem svetom.

Novorojenčkovo prvo leto je za starše najveličastnejše. Vsak dan te prevzamejo nova spoznanja in dogodki, ki jih želiš zajeti in dokumentirati. Presenečeni boste, kako otrok hitro napreduje in se razvija. Hitro tudi ugotovite, da imate kvalitete, za katere sploh vedeli niste, da obstajajo. Ena teh je nedvomno brezpogojna ljubezen. A ta ima tudi slabe strani – predvsem, ko se otrok ponoči neprestano zbuja ali ko se najstniki zunaj zabavajo do zgodnjih jutranjih ur. Takrat sta najpomembnejši potrpežljivost in modrost. Včasih je potrebno le prisluhniti, spet drugič je potrebno nekaj storiti. Predvsem pa ne pozabite na posebno zdravilno moč, ki jo imate – poljub in pomirjevalne besede lahko naredijo čudeže.

Koristno je razviti tudi prag tolerance. Še posebej za umazanijo. Kmalu boste tudi ugotovili, da lahko počnete več stvari hkrati. Samo da prihranite nekaj časa zase. Opozorilo: pri vsem ohranite kanček smisla za humor. Lažje vam bo.

Kako vzgajati?
Vzgoja otrok je različna in odvisna od posameznika, a vsak starš si želi, da bi bil njegov otrok zdrav, vesel, dobro situiran, uspešen, pošten, ljubeč, odgovoren, spoštljiv do drugih in se bo znašel v težkih situacijah. Večina od nas ima neko predstavo, kako bo ravnal kot starš oz. kakšen starš želi biti. Večina nas pa se kasneje teh vrlin uči kar sproti, odvisno od situacije, otrokovega značaja in posnemanja drugih.

Zelo pomemben je posameznikov odnos do starševstva. Ali si starševstva želi, se ga boji ali v njem uživa? Izkusili boste različna čustva, občutili ljubezen, srečo in ponos. Velikokrat pa vas bo obdala tudi jeza, panika, obup in sovraštvo. Ničkolikokrat se zgodi, da starši občutijo otrokovo nespoštovanje, kar pa lahko vodi v občutek neuspeha in razočaranosti. Ne pozabite, nihče ne pričakuje popolnosti in idealov!

Skrb za otroka je doživljenjska obveza – nekdo, ki vas bo potreboval in bo odvisen od vas naslednjih 18 let vašega življenja.

V kolikor vas obliva strah ali boste uspešen starš ali ne, je dobro, da se o tem prej poučite. Spoznajte, da obstajajo drugi načini reševanja problemov! Bodite močni in odprti! Priznajte si, da nekaterih stvari ne obvladate! Ne bojte se vprašati za nasvet! Predvsem pa se cenite in zaupajte sami sebi in svojim instinktom! Otrok računa na vas.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2
Vedno potrebujemo košček Amerike!
Naj bo film, popularna kultura ali globalne blagovne znamke, brez Amerike skorajda ne gre. Podobno je pri naložbah.
2



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?