|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok in knjiga – prvi koraki

Petra Arula, 23.4.2015
Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj, poleg tega zaupnost, ki se rojeva ob branju knjig, krepi čustvene vezi s starši. Preberite, kako in kdaj otroka seznaniti z knjigo in branjem.

image
Dobre knjige odlikuje izbrano besedilo in kakovostna ilustracija.
/11


O začetkih seznanjanja s knjigo smo govorili z Damijano Medved, univ. dipl. literarno komparativistko in bibliotekarko, oblikovalko in koordinatorko programov Mamezofe.

 

Kdaj začeti brati otroku?

Pravzaprav mu lahko začnemo brati že v nosečnosti. Vedno več je znanega, kako pomembna je skrb za otroka že v prenatalnem obdobju, zato tudi za branje ni nikoli prezgodaj. Za začetek začnemo s predbralnimi aktivnostmi: petjem, pripovedovanjem, izštevankami. Če pa vas zanima, kdaj naj bi bil čas, ko otrok začne aktivneje sodelovati (npr. lista, pokaže zanimanje za narisano podobo ...) pri branju, pa je odgovor pri približno 6 mesecih.

 

Kako naj izberem knjige za začetek?

Za začetek izberite knjige iz blaga, lesa, masivne kartonke, kjer besedila praktično ni ali ga je izredno malo, podobe pa so enostavnejše v smislu, da ni ogromno detajlov, ki pozornost samo razpršijo in so primernejše za starejše otroke.

 

Kaj pa, če otrok ne bo hotel poslušati?

Smiselno je ustvariti ritual, npr.: knjižice gledamo/beremo pred spanjem. Ali pa za njegov razvoj skrbimo tudi z različnimi izštevankami, pesmicami, ki mu jih lahko recitiramo npr. med previjanjem, oblačenjem … in s tem prav tako naredimo ritual, ponavljajočo navado.

Seveda nima smisla z branjem/listanjem knjige nadaljevati, če otrok izrazito kaže nezanimanje in odpor. Poskusimo pač nekoliko pozneje. Branje naj bi bilo v osnovi prijetno opravilo: otroka držimo v naročju in že s tem ustvarimo prijetno vzdušje in toplino. Če otrok ne uživa ob branju, je smiselno raziskati vzroke: morda je lačen, utrujen; morda je knjiga zanj neprimerna (morda prezahtevna, nezanimiva) … in te vzroke odpraviti ter poskusiti znova. Zelo pomembno je tudi, da tudi starši sami uživamo ob branju in si za to z veseljem vzamemo čas.

 

Zakaj je branje tako pomembno?

Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj. Zaupnost, ki se rojeva ob branju, krepi čustvene vezi med starši in otroki. Otrok z branjem bogati besedni zaklad, osvaja nova znanja.

 

Kako ločim kakovostne od nekakovostnih knjig?

Kakovostne knjige odlikuje izbrano besedilo in kvalitetna ilustracija. Za preverbo kakovosti besedila moramo knjigo prebrati in ob tem lahko ugotovimo, ali besedilo prinaša kakšno sporočilo in kako jezikovno bogata je. Pri ilustraciji je pomembno, da podobe niso stilizirane, shematične (kot npr. v risankah). Idealno je, da besedilo in ilustracije skupaj tvorita celoto in se dopolnjujeta v sporočilu. Izogibajmo se najrazličnejšim priredbam pravljic, ki so praviloma jezikovno in vsebinsko zelo osiromašene. Pečat kakovosti pa dajejo tudi najrazličnejše literarne nagrade, ki nam že same na sebi zagotavljajo kakovost.

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na brezplačne uricah za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu na www.citypark.si v urniku med otroškimi programi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
34
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
9
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
7
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
6



Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?