|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok, ki tolče in grize je v čustveni stiski

M. T., 27.9.2022
Vas otrok grize in tolče, pa ne veste, kako mu sočutno povedati, da se to ne sme? Grizenje in udarjanje sta znaka, da je vaš otrok v stiski in ne zna drugače izraziti svojih čustev. Kako ga naučiti, da se izrazi drugače?

image
Nikoli ni prezgodaj, da otroka naučite, kaj je sprejemljivo vedenje in kaj ne. (Freepik.com)
/11


Morda je ena največjih lekcij, ki se jih bo moral naučiti vaš otrok ta, da ne bo vedno dobil, kar hoče. To ga boste morali naučiti že zelo zgodaj in ko boste to storili, pričakujte vrsto reakcij, ki vam ne bodo všeč: zajokal bo, udaril, ugriznil in metal stvari.

Vse te burne reakcije lahko povzamemo z eno besedo: frustracija. "So preprosto način, na katerega vaš otrok poskuša sporočiti svoja čustva," je za spletni portal Parents povedala Melissa Otero, otroška psihologinja iz Connecticuta.

 

PREBERITE TUDI: Na te situacije starši nikoli ne bomo pripravljeni


Malčki imajo pogosto občutek, da lahko počnejo stvari, ki resnično presegajo njihove zmožnosti, in jih frustrira, ko jim ne uspe. Njihova nepotrpežljivost in samosvoja narava ne pomagata, prav tako ne njihov nezmožnost ustrezne komunikacije, ker še ne znajo dovolj dobro govoriti. Tako je lahko zelo težko mami ali očetu sporočiti, kaj hočejo (ali nočejo). Torej, začnejo grizti, metati stvari, neutolažljivo jokati.


Naučite svojega malčka pravilno usmerjati frustracijo

Nikoli ni prezgodaj, da otroka naučite, kaj je sprejemljivo vedenje in kaj ne. To so štirje načini, kako ustaviti otrokovo nasilnost:


1. Takoj z besedami zaustavite vedenje.

V trenutku, ko vidite, da vaš otrok nekoga udari iz razočaranja, morate potegniti črto. Primite njegovo roko in jo položite poleg njega ter recite nekaj takega: »Udarjanje ni dovoljeno. Nikogar ne udari.« z odločnim, a mirnim glasom. David Anderson, klinični psiholog na Inštitutu za otroški um v New Yorku, pravi, da je najbolje, da svojega otroka odstranite iz situacije in si vazamete čas za tišino, da bo spoznal, da je bilo narobe. In seveda, tudi vi ga ne smete udariti nazaj.


2. Naučite ga alternative.

Kot smo že omenili, je del razloga, zakaj vaš malček postane nasilen, ta, da ne pozna drugega načina, kako bi izrazil svoje občutke. Če pa ga naučite drugače, bo lahko bolj učinkovit pri komunikaciji z vami. Kako to storiti?


Ubesedite, kar mislite, da čuti. Če vidite, da težko pospravi igrače, mu recite: "Vidim, da si jezen, ker ti ne uspe pospraviti svojih igrača." Ali pa: "Žalosten si, ker je sestrica odšla v šolo." Naj ponavlja besede "jezen" ali "žalosten", dokler ne razume, kaj pomenijo. Povežite jih z ustreznimi dejanji, kot je topotanje z nogami ali skakanje gor in dol. Igrajte se vloge, da mu boste lahko pokazali, kako to narediti pravilno.

 

PREBERITE TUDI: Izbruhi jeze pri otroku: kako se odzvati

 

3. Opazujte ga, da vidite, kaj sproži vedenje.

Več stvari lahko sprožilo to neprimerno vedenje: pomanjkanje spanja, izčrpanost in prekomerna stimulacija. Pri vsakem otroku je drugače, zato bodite pozorni na to, kaj je "sporožilec" pri vašem otroku. To vedenjevam lahko pomaga preprečiti takšne "scene", tako da ste v naprej pripravljeni. Kljub temu se morate zavedati, da je lahko otrokovo vedenje zelo nepredvidljivo in da včasih tega preprosto ni mogoče preprečiti.


4. Pohvalite svojega otroka za primerno vedenje.

Kot vsi mi, mora vaš otrok dobiti povratne informacije, da bo vedel, ali mu gre dobro. »Objemi, nasmehi in pozitivne povratne informacije, ko se obnaša primerno, so najboljši način pri oblikovanju njegovega vedenja,« pravi dr. Anderson. Kot velja za vse, velja tudi pri vzgoji majhnih otrok: doslednost je ključna. Imejte veliko potrpljenja in pripravljeni boste tudi na takšne izpade.


VIR: Smartparenting.com.ph


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celiakija je dedna bolezen
Celiakija je dedna bolezen, za katero je značilna preobčutljivost na beljakovino gluten.
7
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
4



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?