|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pazljivo pri uporabi mobilnih telefonov

Ajda Jerman Kuželički, raziskovalka na FDV, 2.2.2010
Le 5 odstotkov Slovencev, starih med 12 in 19 let, nima mobilnega telefona, uporabljajo pa ga tudi otroci, mlajši od 12 let.
Ključne besede:

image
/11


Za starše je dobrodošlo, da jim je otrok vsaj po mobilnem telefonu v vsakem trenutku dosegljiv in da jih lahko pokliče, če potrebuje pomoč. Raziskave so celo pokazale, da mobilni telefon izboljšuje komunikacijo med najstniki in njihovimi starši.


V marsičem je mobilnik krasna iznajdba. Nujno pa je treba poznati tudi nekatere neprijetnosti in težave, ki so jim otroci kot uporabniki mobilnih telefonov izpostavljeni, ter načine, kako se jim uspešno izogniti.


Zavedati se je treba, da za mlade telefon ni le komunikacijsko sredstvo, ampak večnamenska naprava. Zelo priljubljeno je ustvarjanje lastnih vsebin s fotografiranjem in snemanjem ter medsebojno izmenjavanje ustvarjenih posnetkov. Poleg tega današnji telefoni omogočajo vse hitrejši in ugodnejši dostop do interneta, to pa pomeni, da se vse »nevarnosti« interneta prenašajo tudi na mobilne telefone.


NASILNI IN PORNOGRAFSKI PRIZORI

Z razvojem novih tehnologij je internet torej postal mobilen. Ena od novih nevarnosti je tako dostop otrok do škodljivih in nezakonitih spletnih vsebin prek mobilnega telefona; te vsebine si nato med seboj izmenjujejo. Ne izmenjujejo pa si le filmov z interneta, ampak tudi resnične prizore nasilja. Na mobilni telefon posnamejo na primer pretep svojega sošolca in posnetek pošljejo naprej ali pa ga objavijo na internetu. To je znano pod imenom »happy slapping« (gre za oksimoron, ki ga lahko prevedemo kot »veselo pretepanje«).


VAROVANJE ZASEBNOSTI

Problematični pa niso le posnetki nasilja. Pravzaprav je grob poseg v zasebnost že to, da nekoga fotografiramo, ne da bi ga vprašali za dovoljenje, in posnetek objavimo na spletu. Z mobilnikom nosijo otroci v žepu tudi digitalni fotoaparat in kamero, ki sta na voljo v vsakem trenutku, tudi pri pouku, v kinu ipd. Posnetki pa lahko potem v enem dnevu obkrožijo celotno šolo, se širijo prek SMS- in MMS-sporočil ter interneta. Snemanje oseb in dogodkov ter objavljanje teh posnetkov je lahko nezakonito ali pomeni obliko nadlegovanja, zato je treba otroke poučiti, da morajo druge (tudi prijatelje in starše) vedno vprašati za dovoljenje, še posebej če bodo posnetke objavili na internetu, jih pošiljali prijateljem itd.


MOBILNO NADLEGOVANJE

Mladostnikom mobilni telefoni vzbujajo lažen občutek varnosti in anonimnosti, zato jih pogosto, mogoče celo nezavedno, uporabljajo za škodljive namene. Po podatkih nekaterih mednarodnih raziskav je eden izmed štirih otrok žrtev nadlegovanja prek mobilnih telefonov ali svetovnega spleta.


Mladostniki po mobilnem telefonu dobivajo:

– grožnje v obliki SMS-sporočil,

– zlonamerne klice oz. klice neznanih klicateljev,

– fotografije oz. posnetke, ki jih prizadenejo ali vznemirijo


Kako preprečiti mobilno nadlegovanje?


1. Otroci naj nikoli ne odgovarjajo na zlonamerno sporočilo ali klic – tako le še dodatno spodbudijo nadlegovalca.


2. Če otrok dobiva SMS-sporočila, fotografije ali klice, ki ga vznemirjajo, naj vam to pove.


3. Otroci naj shranijo zlonamerno sporočilo ali fotografije. To je lahko pomemben dokazni material v primeru prijave policiji.


4. Številko otrokovega mobilnega telefona naj imajo le družinski člani in bližnji prijatelji.


5. Zelo pomembno je otroke poučiti, naj ne odgovarjajo na sporočila in klice neznancev.



VISOKI STROŠKI

Uporaba mobilnega telefona med mladimi je velikokrat povezana tudi z visokimi stroški, predvsem zaradi nalaganja različnih vsebin (iger, ozadij, melodij in filmov) in članstva v različnih SMS-klubih. Zavedajte se, da se v klube lahko nevede prijavite tudi s sodelovanjem v nagradnih igrah, z reševanjem križank ipd.


Priporočamo vam, da upoštevate naslednje nasvete.


1. Vedno se pozanimajte, na kaj se prijavljate, koliko bo to stalo in kako se je mogoče od storitve odjaviti. Čeprav je lahko prenos podatkov (»downloadanje«) skoraj brezplačen, ima po navadi sama vsebina, ki jo prenašamo, svojo ceno. Vedno preberite tudi drobni tisk, kjer se po navadi skrivajo pravi podatki o tem, kakšna je cena storitev in kakšne obveznosti prinaša članstvo v SMS-klubu. Velikokrat je plačljiv tudi SMS, ki ga oni pošljejo vam, zato je presenečenje ob koncu meseca, ko dobimo račun, še toliko večje.


2. Če otrok še ne razume stroškov, ki nastanejo ob prenosu ozadja, igre ali sporočila, jih primerjajte z njemu znanimi predmeti. Skupaj se lahko dogovorite za število sporočil, ki jih lahko pošlje na teden. Omejitev porabe omogoča tudi predplačniški sistem operaterjev.


3. Otroka naučite, da se cene prenosa podatkov (SMS, MMS, internet) doma in v tujini zelo razlikujejo. Priporočamo, da pred potovanjem vi in vaši otroci izključite možnost prenosa podatkov, saj lahko prenos ene same pesmi stane tudi več deset evrov. Cene gostovanja v tujini lahko preverite na spletni strani www.komuniciraj.eu in pri svojem operaterju, v tujini pa ročno izberite želeno omrežje.


NEŽELENA POŠTA IN OGLASNA SPOROČILA

Neželena pošta (angl. spam) in oglasna sporočila se prenašajo tudi prek mobilnih telefonov. Pogosto jih je težko zaustaviti, posledice pa so lahko vidne tudi pri stroških. Tej nevšečnosti se najlažje izognemo tako, da številke svojega mobilnega telefona ne objavljamo na spletu oz. ne vpisujemo v različne spletne obrazce. S tem je treba seznaniti tudi otroke. Pomembno je tudi, da otroci ne nameščajo aplikacij neznanega izvora, ki so lahko vir okužbe. Znan primer je ozadje za telefon, s katerim lahko uporabniki na svoj telefon prenesejo trojanskega konja, ki lahko na telefonu povzroči tudi večjo denarno škodo.


ZASVOJENOST ZARADI ČEZMERNE RABE

Zasvojenost z mobilnimi telefoni je nov pojav, vendar nič manj pereč. Na Daljnem vzhodu se najstniki spopadajo s hudimi oblikami zasvojenosti, psihiatri in psihologi pa o takšnih težavah poročajo tudi pri nas. Če otrok ne more odlepiti prstov od tipkovnice, le redko ugasne telefon oz. je živčen, če ni dosegljiv prek mobilnika, če pošilja sporočila med kosilom ali pisanjem domače naloge in hodi spat s telefonom, je morda čas, da se vprašate, ali ni morda zasvojen. Na strani www.safe.si lahko najdete več informacij in teste zasvojenosti.


VPLIV NA ZDRAVJE

Nekateri so prepričani, da pretirana raba mobilnega telefona vpliva tudi na zdravje. Trdnih dokazov o vplivu sevanja ni, a pazljivost vseeno ni odveč. Vse več znanstvenikov se strinja, da uporaba mobilnega telefona za otroke, mlajše od 12 let, iz zdravstvenih razlogov ni priporočljiva, zato je bolje, da jim jo čim bolj omejite. Otroci naj pazijo, da telefonirajo na območjih, kjer je pokritost s signalom dobra, saj je tam sevanje manjše. Priporočamo tudi uporabo vrvičnih slušalk, ponoči pa naj bo telefon izklopljen.


Podrobnejše informacije o varni rabi mobilnih telefonov so na voljo na spletni strani www.safe.si. V tem mesecu bo v pomoč staršem izšla tudi zloženka, kjer so zbrane poglavitne informacije in nasveti, na kaj paziti, ko vaši otroci uporabljajo mobilnike. Zloženko so v okviru projekta SAFE-SI pripravili v sodelovanju z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS, slovenskimi mobilnimi operaterji ter Uradom RS za varstvo potrošnikov, Zvezo potrošnikov Slovenije in informacijskim pooblaščencem.


Članek objavljen v Otrok in družina, December 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
26
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
13
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
10
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
9



BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?