|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Po novem krajši očetovski dopust in hkrati dodatnih 60 dni starševskega neprenosljivega dopusta za očete

M. T., 25.11.2022
Poslanke in poslanci DZ so soglasno sprejeli spremembe zakonodaje na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov, ki uvaja novosti pri očetovskem dopustu, delu s krajšim delovnim časom in starševskem nadomestilu. Preverite novosti.

image
Očetovski dopust se po novem skrajšuje, vendar boste očetje dobili neprenosljivo pravico do 60 dni starševskega dopusta. (Freepik.com)
/11


Državni zbor je sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki v slovenski pravni red prenaša enega izmed pomembnih delov evropske Direktive o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev, sporočajo iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Novela uvaja pomembne spremembe na področju starševskega varstva, ki zagotavljajo enakopravnejšo delitev skrbstvenega dela med staršema in večjo socialno varnost za starše, ki so primorani zapustiti trg dela zaradi skrbi za težko bolnega otroka, invalidnega otroka ali otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali pa zaradi skrbi za štiri ali več otrok.


Skrb za otroke večinoma prevzemajo ženske, ki so zato v neenakovrednem položaju na trgu dela

Kljub možnosti, da si starša že zdaj enakovredno delita starševski dopust, so v večini primerov ženske tiste, ki nase prevzemajo skrb za otroke, kažejo statistike. Kot navajajo na ministrstvu je starševski dopust je v letu 2020 izrabilo 17.987 žensk in zgolj 820 moških.

Prav tako zaskrbljujoči so podatki glede porazdelitve skrbi za bolne družinske člane. V letu 2021 so 82 odstotkov vseh dni dopusta za nego bolnega družinskega člana izrabile ženske, zgolj 18 odstotkov pa moški.


Po trenutno veljavni zakonodaji materi pripada 30 dni neprenosljivega starševskega dopusta, očetu pa nič. Rezultat je, da očetje prepuščajo svoj delež starševskega dopusta materam, s posledico, da so po porodu izrazito nadpovprečno ženske tiste, ki utrpijo posledice v svojem kariernem življenju. Analize kažejo, da dohodek žensk izrazito pade po rojstvu prvega otroka, pravijo na ministrstvu.


Spodbuda za očete, da bodo izrabili svoj očetovski dopust 

 Z novelo zakona se izenačujemo ureditev na način, da bosta imela oba starša po 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Tudi izkušnje iz tujine kažejo, da neprenosljiv dopust spodbudi očete, da ga tudi oni uporabijo, z enakopravnejšo delitvijo družinskih obveznosti pa je ženskam olajšana vrnitev nazaj v službo ali na trg dela.

»Osnova vsake emancipacijske politike ekonomska neodvisnost žensk, ki se enakovredno vključujejo v trg dela in potegujejo za enako visoka in enako plačana delovna mesta kot moški. Da to dosežemo, moramo izboljšati strukturni položaj ženske znotraj družinske skupnosti, k čemur prispevamo z urejanjem področja starševskega varstva. Na boljšem bomo vsi: tako ženske, ki se želijo vrniti na delo, kot moški, ki želijo več časa preživeti z družino," poudarja državni sekretar Simon Maljevac.


Ključne spremembe, ki jih uvaja novela Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

1. Spremenjen način koriščenja očetovskega dopusta

Dosedanja ureditev določa očetovski dopust v obsegu 30 dni, od katerih se jih 15 izrabi od rojstva otroka do približno enega leta otrokove starosti, preostanek do 30 dni pa do končanega prvega razreda osnovne šole.

Sprememba ohranja skupno število dni očetovskega dopusta, spreminja pa način koriščenja. Tako se bo po novem prvih 15 dni izrabilo od rojstva otroka do tretjega meseca starosti otroka, preostalih 15 dni pa postane del neprenosljivega dela starševskega dopusta.

 

2. Krajši očetovski dopust, vendar 60 neprenosljivih dni starševskega dopusta za očete

Veljavna ureditev določa za mater do 260 dni, za očeta pa do 230 dni starševskega dopusta. Največ 75 dni se lahko prenese in izrabi najpozneje do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, po dogovoru pa se lahko deli med starši, kar pomeni, da lahko oče prenese na mater 130 dni oziroma mati 100 dni na očeta.

Po novem vsakemu od staršev pripada 160 dni starševskega dopusta in spreminjajo pa se razmerja pri dogovoru o delitvi – oče in mati lahko na drugega preneseta 100 dni svojega starševskega dopusta. Preostalih 60 dni starševskega dopusta je neprenosljivih (doslej je imela zgolj mama neprenosljivih 30 dni). 


Dodatna novost je podaljšanje možnosti izrabe neprenosljivega dela najpozneje do dopolnjenega osmega leta starosti otroka (doslej je bilo do zaključka 1. razreda).

 

Novosti torej pomenijo, da se očetovski dopust krajša s 30 na 15 dni, hkrati pa očetje dobijo novih 60 neprenosljivih dni starševskega dopusta. Mati lahko tako kot doslej izrabi 105 dni materinskega dopusta, 160 dni lastnega ter 100 dni prenosljivega očetovega starševskega dopusta, kar enako kot v dosedanji ureditvi skupno predstavlja 365 dni. 100 dni bo torej oče še vedno lahko prenesel na mater in bo mati lahko kot doslej izrabila 260 dni. Enako velja tudi obratno, kadar mati prenese vseh 100 dni na očeta, oče lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, mati pa ima 60 dni neprenosljivih.

V Sloveniji sicer obstajata dve vrsti odsotnosti ob rojstvu otroka: materinski dopust za mamo in očetovski dopust za očeta ter starševski dopust, ki je enako dolg za mater in očeta in znaša 130 dni.


3. Višina starševskega nadomestila bo po novem 2,5-kratnik povprečne mesečne bruto plače 

Predlog novele zgornjo mejo denarnega nadomestila pri očetovskem in starševskem dopustu veže na dvainpolkratnik vrednosti povprečne bruto plače v Sloveniji. Maksimalna višina starševskega nadomestila, ki že sedaj znaša 2,5-kratnik povprečne mesečne plače, se bo dvignila s spremembo definicije povprečne plače, in sicer ta ne bo več nominalno določena v Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, ampak se bo podatke pridobivalo s Statističnega urada za preteklo leto.

Zvišala se bo tudi osnova za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z minimalne plače na minimalno osnovo za tiste starše, ki zaradi štirih ali več otrok zapustijo trg dela. 


4. Delo s krajšim delovnim časom do dopolnjenjega otrokovega osmega leta

Novela razširja možnost dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva. Po novem bo to mogoče do dopolnjenega otrokovega osmega leta starosti (doslej je bilo do zaključka 1. razreda), kar je v povprečju deset mesecev dlje kot do dokončanega prvega razreda osnovne šole, kot to določa veljavni zakon.

Krajši delovni čas zaradi varstva otroka bosta lahko po novem koristila oba starša hkrati, vendar pri tem ne smeta preseči 20 ur tedensko, kot je bilo doslej, le da je lahko do sedaj to pravico izrabljal le eden od staršev in ne oba hkrati. Enoletne neprenosljivosti ne bo več.

 

5. Razširja se pravica do delnega plačila za izgubljeni dohodek (DPID)

Če je otrok v zavodu, kjer ima celodnevno brezplačno oskrbo, bo eden od staršev po novem lahko upravičen do delnega plačila za izgubljeni dohodek (DPID tj. plačilo, ki ga prejme starš, kadar prekine delovno razmerje ali začne delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z boleznijo iz seznama hudih bolezni) tudi za 20 ali 30 ur za obdobje enega leta, če je otrok vsaj 180 oziroma 270 dni bival doma in so starši v obeh primerih zanj dejansko skrbeli v zadnjem letu pred vložitvijo vloge.

Prav tako se višina delnega plačila poviša na 1,2-kratnik bruto minimalne plače, kar pomeni, da se uskladi z višino, kot jo prejema družinski pomočnik.


Kdaj bodo začele spremembe veljati?

Nova ureditev očetovskega in starševskega dopusta bo veljala za starše otrok, rojenih od 1. aprila 2023 dalje, ostale spremembe pa od 1. aprila 2023. Sem sodi sprememba, ki se nanaša na krajši delovni čas do osmega leta starosti. To v praksi pomeni, da boste novo vlogo lahko vložili tudi starši otrok, ki krajši delovni čas koristite ali ste koristili po veljavnem zakonu in bi želeli koristiti po novem. Od 1. aprila 2023 velja tudi višji znesek DPID, prvo višje izplačilo bo tako v maju 2023, za to spremembo pa ni potrebno vložiti nove vloge.


VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ruska imena za fantke
Če iščete ime, ki se povezuje z zgodovinsko preteklostjo Rusije, a se pogosto uporablja tudi danes, razmislite o enem od...
6
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Roke: od pesti do prijemanja
Otrok se rodi z majhnimi ročicami, ki niso sposobne preciznih gibov. Poleg močnega prijemalnega refleksa z drobnimi prst...
4



Beremo: Reševanje stresa
Vsi vemo, da je starševstvo včasih zares naporno. Sploh v tempu, ki nam ga narekuje vsakdan. Zato smo tokrat za idejo za...
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?