|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroški dodatek: Za podaljšanje pravice ni potrebno oddajati vloge

M. T., 24.8.2020
Za podaljšanje pravice do prejemanja otroškega dodatka (pa tudi znižanega plačila vrtca ter subvencije za malice in kosila) NI POTREBNO PONOVNO ODDAJATI VLOGE. V katerih primerih pa morate obvezno oddati oziroma podaljšati vlogo?

image
V katerih primerih morate poskrbeti za vlogo za prejemanje otroškega dodatka? (FOTO. Pixabay.com)
/11


Komu otroški dodatek pripada in komu ne?

Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravica do otroškega dodatka je vezana na enega otroka in se dodeli enemu od staršev za otroka, za katerega je vložena vloga.

Do otroškega dodatka je upravičen eden od staršev oziroma druga oseba za otroka s prijavljenim prebivališčem v Republiki Sloveniji, do dopolnjenega 18. leta starosti otroka, če izpolnjuje tudi druge pogoje po zakonu, ki ureja družinske prejemke. Dodatni pogoj, določen v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, je dejansko bivanje v Sloveniji.

 

Otroški dodatek NE PRIPADA za otroka, če:

• je v delovnem razmerju ali opravlja kmetijsko ali drugo samostojno dejavnost ali je družbenik gospodarske družbe

• je zaradi zdravljenja, vzgoje, šolanja ali usposabljanja v zavodu, v katerem ima celodnevno brezplačno oskrbo v trajanju več kot 30 dni,

• je v rejništvu,

• ima pravico do otroškega dodatka na podlagi mednarodne pogodbe,

• ne živi z obema staršema in nad njim izvršuje roditeljsko pravico v celoti samo eden od staršev, če preživnina ni dogovorjena pri centru za socialno delo ali določena s sodbo sodišča, razen v primerih, ko očetovstvo ni urejeno.

 

Višina otroškega dodatka je določena glede na dohodkovni razred družine

Koliko otroškega dodatka boste prejemali je odvisno od tega, v kateri dohodkovni razred se uvršča vaša družina. Glede na število otrok se skupna višina otroškega dodatka določi za vse otroke, ki so upravičeni do otroškega dodatka, tako da se seštejejo posamezni zneski otroških dodatkov za vsakega otroka.

 

TABELA: Višina otroškega dodatka v evrih glede na dohodkovni razred za otroka do konca osnovne šole ali do 18. leta

otroški dodatek

VIR: www.gov.si/teme/otroski-dodatek/

 

PREBERITE TUDI: Otroški dodatek v letu 2020: izplačila in višina

 

Kje in kako lahko uveljavite pravico do otroškega dodatka?

Če otroškega dodatka do zdaj niste prejemali in lahko PRVO VLOGO za uveljavljanje pravice do tega prejemka oddate na naslednje načine:

• Po pošti priporočeno (šteje se da je vložena z dnem oddaje) ali navadno (šteje se da je vložena z dnem, ko je prejeta na CSD)

Osebno na CSD, kjer ima upravičenec stalno prebivališče oziroma kjer večina družinskih članov dejansko prebiva, če je posameznikovo stalno ali začasno prebivališče na različnih naslovih.

elektronsko na spletnem portalu e-uprave TUKAJ >>>.

 

Pristojni center za socialno delo ima odločitev o prejemanju dodatka določen zakonski rok dva meseca od prejema popolne vloge za otroški dodatek.

 

Rok za oddajo prve vloge za otroški dodatek

Pravica do otroškega dodatka se uveljavlja v 30 dneh po rojstvu otroka in se prizna z mesecem otrokovega rojstva. Če uveljavljate pravico po tem roku, se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge.

Primer: če je vaš otrok rojen 1. avgusta, morate vlogo za otroški dodatek oddati najkasneje do 30. avgusta, da boste otroški dodatek prejeli že za mesec avgust. Če boste vlogo oddali šele v septembru, vam bo odločba pričela veljala od 1. septembra dalje in boste tako prikrajšani za en mesec tega prejemka.

 

PREBERITE TUDI: Dodatek za družine z enim ali dvema otrokoma

  

Do kdaj vam velja odločba za otroški dodatek?

Odločba za otroški dodatek velja eno leto od prejema: pravica se vam torej se prizna za dobo največ enega leta in vam preneha s prvim dnem naslednjega meseca, ko niso več izpolnjeni pogoji za prejemanje dodatka.

Do kdaj ste upravičeni za prejemanje otroškega dodatka, vam piše v odločbi, ki ste jo prejeli na dom, lahko pa to preverite tudi prek posebne aplikacije, do katere dostopate na TEJ POVEZAVI. Za vpogled se boste morali najprej registrirati, za kar boste potrebovali EMŠO in davčno številko ter izbrano geslo.

 

V katerih primerih je potrebno ponovno oddati vlogo za otroški dodatek in do kdaj?

Čeprav vam vloga za otroški dodatek velja samo eno leto, vam za podaljšanje te pravice ni potrebno skrbeti, saj o tem odločajo centri za socialno delo po uradni dolžnosti. To pomeni, da vam za podaljšanje priznanja pravice do otroškega dodatka (in tudi državne štipendije ter znižanega plačila vrtca, subvencije malice in kosila) NI TREBA VLOŽITI VLOGE za podaljšanje pravice.


POZOR! 

Vlogo pa morate oddati, če pravico uveljavljate prvič, in v primeru, če vam je bila pravica na podlagi prve vloge zavrnjena. 

V primeru, da ima eden od staršev že priznano pravico do otroškega dodatka za otroka, mora v primeru rojstva novega otroka ponovno vložiti vlogo za priznanje otroškega dodatka za novorojenega otroka.

 

Spremembe, ki jih morate sporočati na pristojni CSD

V primeru, da pride do katerekoli spremembe v družini oziroma družinskih prejemkih, ki bi vplivali na višino otroškega dodatka oziroma na pravico do prejemanja le tega, morate pristojnemu CSD-ju te obvezno sporočiti na obrazcu za sporočanje sprememb.

Sporočiti morate naslednje:

- spremembo števila oseb ali upravičencev,

- vključitev v vzgojno-izobraževalni oziroma visokošolski zavod in izstop,

- spremembo vrste periodičnega dohodka,

- pri državni štipendiji pa tudi druge okoliščine, ki po zakonu, ki ureja štipendiranje, vplivajo na to pravico.

 

Spremembe je treba sporočiti v osmih dneh od dneva, ko je sprememba nastala ali je oseba zanjo izvedela. Vse spremembe lahko sporočite prek elektronskega obrazca TUKAJ, kjer je navedeno tudi, katere podatke morate sporočiti.

 

VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Izbira zavarovalnega posrednika
Ste dobili navodila, kako ravnati ob nastanku škodnega primera? Koga boste poklicali najprej: svojega agenta, cenilno sl...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2
Varčujmo za naše malčke
»Po toči zvoniti je prepozno,« pravi znan slovenski pregovor. Več kot pribito ta drži v primeru varčevanja za naš največ...
2



Starši, ta dva dokumenta je priporočljivo ...
S sestavo oporoke in dokumenta, ki izraža voljo staršev glede skrbništva za otroke v primeru njihove smrti, lahko skrajš...
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?