|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomen postavljanja meja pri vzgoji otroka

Uredništvo Ringaraja.net, 31.10.2023
Vzgoja temelji na vzpostavljanju in gradnji odnosa z otrokom, osnova vsakega odnosa pa je sprejemanje, spoštovanje in postavljanje mej.

image
Zelo pomemben je način postavljanja meja – jasno, dosledno in brez kazni. (FOTO: Freepik.com)
/11


Postavljanje meja med vzgojo je prav tako pomembno kot razumevanje, ljubezen in podpora. Na ta način se otroci naučijo biti odgovorni za to, kar se jim dogaja, pomaga jim pridobiti samoregulacijo čustev in vedenja, pridobiti samozavest, pa tudi občutek varnosti in zaupanja v starše.

Vse to so zelo pomembne veščine, ki otroku omogočajo boljši uspeh v šoli, pa tudi navezovanje stikov z vrstniki in vplivanje na gradnjo prijateljstev. Številne raziskave kažejo, da vzgojni slog, v katerem je zelo zastopana podpora, sprejemanje in izkazovanje topline in ljubezni, pa tudi jasno in dosledno postavljanje mej, strukture in pričakovanj, otrokom omogoča, da odrastejo v samozavestne, stabilne in uspešne ljudi, ki negujejo kakovostne odnose z drugimi.

 

PREBERITE TUDI: 13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša

 

Večina staršev se zaveda, da so omejitve nujne, a ko pride čas, da jih ohranijo, popuščajo, največkrat iz naslednjih razlogov:

- Želijo, da bi bili otroci vedno srečni in zadovoljni. Vendar to ni mogoče, saj so neprijetni občutki sestavni del življenja in se mora otrok naučiti, kako se z njimi spopasti.

- Težko je materam in očetom, ko pri otroku opazijo neprijetne občutke. Težko jim je na primer, ko vidijo, da otrok trpi, ne marajo videti otroka razočaranega ali žalostnega, zato ga zadovoljijo ali takoj rešijo njegovo težavo. S takšnim ravnanjem starši otroku naredijo medvedjo uslugo, saj si na ta način ne more pridobiti potrebnih izkušenj soočanja z neprijetnimi občutki ali reševanja težav in zaradi tega postane negotov.

 

Zakaj je pomembno, da otroka že od malih nog učimo, da se spopada z občutki frustracije, žalosti in jeze?

Ker ga težave čakajo v življenju, na primer, ko se začne šolati. Reševanje nalog, ki bodo zanj prezahtevne in nezanimive, bo postala ovira, s katero se ne bo znal spopasti. Zato je pomembno, da z otrokom pravočasno opravite dobro »delo«. Se pravi, ko postane razočaran ali jezen, ker mu ni uspelo narediti nekaj dobrega, naj podoživi svoja čustva, ker je to povsem naravno. Lahko mu rečete: "Zelo si jezen, ker se ti je stolp podrl" ali "Zelo si jezen, ker ti nočem kupiti še enega sladoleda", kar kaže, da ga razumemo in sprejemamo, kako se počuti, a potem pomembno je, da se ne vmešavate v ta naravni proces.

Obstajajo situacije, ko starši iz krivde popustijo otrokom. To se pogosto zgodi, ko veliko delajo in redko vidijo otroke.

 

PREBERITE TUDI: Opozicionalno-kljubovalna motnja pri otrocih

 

Kaj narediti, če do zdaj ni bilo tako?! Nedosledno starševstvo se lahko spremeni. Ni hitrih popravkov in sprememb čez noč, ne pri starših, ko se odločijo, da bodo bolj dosledni in jasni pri postavljanju mej, ne pri otroku, ki potem razvije samoregulacijo. To so veščine in sposobnosti, ki zahtevajo čas in veliko priložnosti za vajo.

Otroci se ne rodijo z zavedanjem, kaj je dobro in kaj ne. To so znanja, ki jih pridobijo, pri čemer jim najbolj pomagajo starši. To je težko delo in otroci med tem procesom potrebujejo podporo odraslih. Manjši kot so, več vodenja potrebujejo, a ko rastejo, bi jim morali dati več možnosti, da sami izvajajo samokontrolo.

Samoregulacija se nanaša na sposobnost usklajevanja svojih čustev in vedenja z zahtevami okolja in sčasoma naravno dozori. Za razvoj je pomembna podpora in vodenje odraslih. Ta podpora je sestavljena iz načina, kako sprejemamo otroka in njegove občutke ter kako postavljamo meje za nesprejemljivo vedenje.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je žetoniranje v vzgoji škodljivo?

 

Čeprav se sprva zdi, da so otroci srečni, ko dobijo vse, kar si želijo in ko jim je dovoljeno imeti glavno besedo – resnica je nasprotna. Postavljanje jasnih in doslednih meja otroka nauči biti resnično srečen, saj se bo s takšnim pristopom počutil varnega, samozavestnega in razvil samokontrolo. In odrasli so odgovorni za postavitev strukture ob spoštovanju otrokovega dostojanstva.

Da bi postavljanje mej pozitivno vplivalo na otrokovo čustveno in socialno dozorevanje, je zelo pomemben način, kako se te meje postavljajo – jasno, dosledno in brez kaznovanja.

Pri postavljanju meja je ključni korak spoštovanje otrokovih potreb in občutkov. To bomo najbolje pokazali tako, da opišemo, kako se počuti in kaj je zanj pomembno, na primer "Igranje v parku ti je zelo všeč in zagotovo bi rad ostal, zdaj pa moramo iti."

 

PREBERITE TUDI: Vzgajaš s svojim zgledom, ne s prisilo

 

Na splošno, ko imajo otroci težave z uravnavanjem čustev, je njihov opis prvi korak pri poučevanju otroka o tem, kaj se mu dogaja.

Postavite meje tako, da jasno poveste, kaj je za vas sprejemljivo ali ne, kaj vam je všeč ali ne. Vedno bodite dosledni. Ko postavite mejo, upoštevajte pravila, saj se otrok uči tako, da vam lahko zaupa v vsaki situaciji.

Da je meja smiselna, mora imeti posledice. Najbolj učinkovite so naravne posledice, torej tiste, ki so povezane s tem, kar otrok počne. Na primer, če otrok še naprej igra žogo v sobi, potem ko ste mu rekli, naj tega ne počne, je naravna posledica, da mu žogo vzamete.

Preprosto odstranite žogo in mu povejte, da stanovanje ni prostor za takšno igro in da bo igral, ko boste šli v park.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
86
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
14
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
7



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?