|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poporodna otožnost

Helena Mlakar, 31.12.2023
Tretji dan po porodu otročnice pogosto doživljajo poporodno otožnost. So jokave, menjajo razpoloženje, so žalostne. Poporodna otožnost ni poporodna depresija.

image
TRetji dan po porodu lahko pride do poporodne otožnosti.
/11


Razpoloženje ženske po porodu včasih zelo niha. V trenutku se veseli dojenčka, je optimistična, že naslednji trenutek pa joče in je črnogleda. Temu rečemo poporodna otožnost, po navadi nastopi tretji dan po porodu.


Zakaj pride do poporodne otožnosti?

Žensko telo je po porodu podvrženo hitrim hormonskim spremembam. Hormon, ki je bil odgovoren za potek nosečnosti, nenadoma upade, hormon, ki je potreben za proizvodnjo mleka pa nenadoma močno naraste. In ta nenadna hormonska nihanja vplivajo tudi na počutje ženske. Lahko postane zelo izčrpana, utrujena, boli jo od poroda, šivanja, tu so še poporodni krči. Polno dejavnikov, ki pripomorejo, da je ženska otožna.

Nekatere mamice pa pripovedujejo tudi, da so imele nekaj dni po porodu poleg poporodne otožnosti še strah, kako bodo zmogle. Skrbelo jih je, da bodo dobre mamice, da bodo znale razumeti dojenčka, ga pravilno negovati, hraniti …

 

Kako ravnati , če vas zajame poporodna otožnost?

Vedeti morate, da je to popolnoma normalno in da niste v poporodni depresiji. Sprijaznite se s čustvi, jokajte, da vam bo odleglo, pogovorite se s partnerjem. Ta vam je lahko v veliko pomoč. Tudi vaše prijateljice, ki so že rodile, vam bodo dale kak dober nasvet.

 

Kdaj je otožnosti konec?

Poporodna otožnost traja dan ali dva in preneha sama od sebe. Le v redkih primerih traja tri, štiri dni. Če pa se otožnost ne zaključi, če imate še teden, dva ali več po porodu žalostne in črne misli, če jih spremlja glavobol, če ste nenormalno utrujeni, gre lahko za poporodno depresijo. Nevarna je predvsem depresija, ki nastopi okrog 10 do 30 dne po porodu. Če imate težave, takoj poiščite pomoč pri osebnem zdravniku.

 

Na vprašanja o poporodni otožnosti in depresiji odgovarja specializantka psihoterapije Laura Tratnik. Vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
14
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
9
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
5
Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...
5



Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.
Menstruacija po porodu
Kaj je čišča in kdaj nastopi prva menstruacija po porodu? Zakaj nekatere mamice dobijo menstruacijo kljub temu, da polno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?