|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za vikend: Posebne dogodivščine z ogroženimi živalskimi vrstami v ZOO Ljubljana

S. M., 22.4.2022
V Živalskem vrtu Ljubljana vse od 23. aprila pa do 2. maja vabijo na posebne dogodivščine, na katerih bodo posebej predstavili 8 ogroženih živalskih vrst, ki jih gojijo. S sodelovanjem na dogodivščinah in reševanjem ugank dobite še praktično darilo.

image
Bi radi spoznali azijskega leva v živo? Vabljeni v ZOO Ljubljana, kjer bo mogoče tako široko odprl gobec za vas. (Petra Hrovatin, arhiv ZOO Ljubljana)
/11


Svetovni dan Zemlje je eden izmed najbolj prepoznavnih okoljskih dni, ki ga obeležujemo 22. aprila že vse od leta 1970. Ta dan organizacije in posamezniki po vsem svetu še posebej opozarjajo na ranljivost in enkratnost našega planeta ter si prizadevajo za ohranitev ogroženih živalskih in rastlinskih vrst.

Tem prizadevanjem so se pridružili tudi v našem živalskem vrtu v Ljubljani, kjer bodo od 23. aprila pa do 2. maja potekale posebne dogodivščine, na katerih bodo posebej predstavili 8 ogroženih živalskih vrst, ki jih imajo ter naravovarstvene projekte, ki za njihovo ohranitev potekajo v naravnem okolju.


Zavezani varovanju narave in ogroženih živali 

V ZOO Ljubljana si prizadevajo k ohranjanu ogroženih živalskih vrst. Tako so v letu 2020 v okviru zveze EAZA, katere član so, pomagali zbrati 17,8 milijonov evrov, s katerimi so podprli 600 projektov ohranjanja različnih ogroženih živalskih vrst ter prispevali 62.626 delovnih ur. ZOO Ljubljana je v letošnjem letu že prispeval sredstva za pogozditev hektarja bambusovega gozda ter delovanje enega varuha narave v okviru projekta Red Panda Network, ki poteka v Nepalu in si prizadeva za ohranitev mačjih pand.

V tej skupnosti sodelujejo tudi v vzrejnih programih ogroženih živalskih vrst, o katerih izobražujejo tudi svoje obiskovalce ter širšo javnost. V okviru tokratnih osemdnevnih dogodivščin bodo tudi s pomočjo obiskovalcev zbirali sredstva za naravovarstvene projekte izpostavljenih vrst.


Gojenje ogroženih živalskih vrst

Petindvajset živalskih vrst, ki jih gojijo v ZOO Ljubljana, je vključenih v Evropski vzrejni program za ogrožene vrste (EEP). Nekatere od teh v ZOO Ljubljana tudi uspešno razmnožujejo. Med njimi zahodne šimpanze, zlatolične gibone, liči antilope in črne štorklje. Letos načrtujejo, da bodo uspešni pri prizadevanjh za podmladek pri sibirskih tigrih in mačjih pandah.


sibriski tiger

Sibirski tiger, ki sodi med ogrožene živalske vrste ima svoj dom tudi v ZOO Ljubljana. Če želite spoznati, kakšno je življenje tigra Botsmana in tigrice Vite, pridite v živalski vrt na praznično sredo, 27. aprila. (FOTO: Petra Hrovatin, arhiv ZOO Ljubljana)


Posebna počitniška doživetja za živalmi 

Vse od svetovnega dneva Zemlje pa do konca prvomajskih počitnic v ZOO Ljubljana vabijo na dogodivščine z živalmi. Vsak dan bo na vrsti ena žival, in sicer boste spoznavali dolgovrate velikanke žirafe, tri vrste velikih mačk: azijske leve, sibirske tigre in geparde, opazovali največjo damo živalskega vrta Gango, azijsko slonico, se oglasili pri navadnih varijih, ki sodijo med ogrožene lemurje in zadnji dan dogodivščin spoznali še mojstre pregugavanja - zlatolične gibone, najmanjše med človeku podobnimi opicami.


NE ZAMUDITE: Dogodivščine bodo potekale od 23. do 24. aprila ter od 27. aprila do 2. maja 2022 med 14. in 17. uro.

Da bo še bolj zanimivo so za obiskovalce pripravili zloženko z različnimi ugankami, ki jih boste na dogodvščinah reševali in zbirate štampiljke. Če se boste z otroki udeležili vsaj šestih, prejmete darilce, s katerim si boste v družini vsak dan pomagali pri varčevanju s pitno vodo.

Podrobnejši program preverite TUKAJ >> ali pokukajte na spletno stran www.zoo.si.


opica

Kako se oglaša najmanjša človeku podobna opica gibon? Prisluhnite ji v ZOO Ljubljana, v ponedeljek, 2. maja. (FOTO: Petra Hrovatin, arhiv ZOO Ljubljana)


Le en svetovni dan Zemlje v letu je premalo, da jo ohranimo. Lahko pa na ta dan vsako leto naredimo novo zavezo, kako konkretno bomo k temu prispevali sami.


Če se želite pridružiti projektom za ohranitev živali, ki jih podpira ZOO Ljubljana, lahko ob nakupu v njihovi spletni trgovini, ob zaključku nakupa donirate 1 evro ali podprete katerega izmed projektov na https://trgovina.zoo.si/kategorija/donacije.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
7
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?