|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

POZOR: Ogrlice za lažje izraščanje zob niso varne!

M. T., 13.5.2022
Potem, ko je bilo več primerov nesreč z ogrlicami za blaženje bolečin pri izraščanju prvih zob, je ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) izdala opozorilo, naj se jih več ne uporablja.

image
Tudi jantarjeve ogrlice so lahko nevarne. (Shutterstock)
/11


Jantarjeve oglice in podobne ogrlice za zobe starši poznajo po tem, da naj bi pomagale blažiti težave pri izraščanju prvih zobkov. Ko otroku rastejo mlečni zobje je ta pogosto jokav in razdražen, z žvečenjem te ogrlice pa na bi si otrok masiral boleče dlesni in pomagal zobkom, da lažje pridejo na plano, zato ga izraščanje manj boli. Proizvajalci ogrlic iz jantarja zatrjujejo, da naj bi smola v ogrlici tudi pomagala blažiti oteklino in bolečino.

 

PREBERITE TUDI: Ko rastejo prvi mlečni zobki ...


Takšen nakit je sicer koristen tudi za otroke s posebnimi potrebami, avtistične in hiperaktivne otroke (ADHD) za senzorno stimulacijo.

 

Velika možnost za poškodbe in celo smrt

V zadnjem času je bilo kar nekaj primerov, pri katerih so se otroci, ki so uporabljali takšne ogrlice za zobe, poškodovali, en primer je bil celo s smrtnim izidom. Osemnajstmesečni otrok se je namreč zadušil s takšno ogrlico med spanjem, do skorajšne zadušitve z ogrlico za zobe z lesenimi kroglicami pa je prišlo tudi pri sedemmesečnem otroku, čeprav je bil ta pod nadzorom staršev, poroča omenjena agencija.

»Ogrlice in pripomočki za zvečenje so postali zelo popularni med starši, ki želijo otroku olajšati bolečino oziroma mu pomagati pri senzorični stimulaciji, vendar so se pojavili resni primeri, ki kažejo, da je uporaba le teh lahko nevarna, kar nas skrbi. Otroci so v nevarnosti, saj se lahko resno poškodujejo in celo umrejo,« je opozoril predstavnik ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) dr. Scott Gottlieb.

 

VIR: www.fatherly.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
20
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
13
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
12
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
10



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...