|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prenovljena soba za intenzivno nego

Uredništvo Ringaraja.net, 19.1.2012
Porodnišnica Ljubljana je dobila prenovljeno sobo za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov, po kar 25 letih!

image
/31


V Službi za neontaologijo Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer med drugimi zdravijo tudi novorojenčke, ki tehtajo 1000 gramov in manj, so nedavno pridobili na novo urejeno sobo za intenzivno zdravljenje. V omenjeno sobo so namesto polic namestili pet stativov z vsemi potrebnimi priključki za aparature, ki so neobhodne za zdravljenje.

 

»Enota za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov je v Porodnišnici Ljubljana že od samega začetka, torej okoli 25 let. Prav je, da gremo v koraku s časom,« je na sami otvoritvi dejal dr. Janez Babnik, dr. med., vodja Službe za neonatologijo Ginekološke klinike.

 

Vsaka izmed dveh sob za intenzivno terapijo je namenjena petim malim pacientom, v eni pa je sedaj na novo nameščenih tudi pet stativov. Stativi omogočajo, da imajo zaposleni pri roki vse medicinske priključke, ki jih potrebujejo za nego in zdravljenje novorojenčkov, okoli malih pacientov pa je s tem pridobljenega tudi več prostora. Delo za zaposlene je tako precej olajšano.

 

Kot je še povedal dr. Janez Babnik, je na omenjenem oddelku iz leta v leto več malih pacientov. Gre za otroke, ki zaradi izjemne nezrelosti vseh organov potrebujejo aparate za podporo dihanja, neprekinjeno spremljanje vseh življenskih funkcij, aparate za intravensko hranjenje in inkubatorje z natančnim uravnavanjem temperature in vlage. S pomočjo stativov, na katerih so ti aparati nameščeni, smo okolje enega malega pacienta ločili od drugega. Menimo, da bomo s tem, ko imamo »vse pri roki«, zmanjšali možnost širjenja okužb s enega malega pacienta na drugega, znižali število otrok zdravljenih z antibiotiki in skrajšali trajanje hospitalizacije.

 

Pomembno je tudi, da imajo ti stativi že vgrajene priključke za računalniško vpisovanje podatkov, to je način zapisovanja, ki ga že imajo ali se za njim ozirajo vse enote za intenzivno terapijo otrok in odraslih.


Seveda pa nas čaka še preureditev druge sobe za intenzivno terapijo novorojenčkov. Osebje se zavezuje, da bo z uspešnim zdravljenjem novorojenčkov, predvsem tistih najmanjših iz vse Slovenije, pripomoglo, da bodo slovenski perinatalni rezultati in kazalci zdravja primerljivi z najboljšimi v Evropi in svetu.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
5
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?