|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prešeren »na otroški način«

M. T., 6.2.2015
Prešernova poezija je resna, težka za šolarja, kaj pa šele za predšolskega otroka. Kljub temu pa je Prešeren napisal nekaj bolj lahkotnih pesmic, ki jih lahko preberete tudi najmlajšim. Je lahko torej Prešeren zabaven za otroke?

image
Prešeren je lahko zanimiv tudi za otroke.
/11


FOTO: Wikipedia

Kako lahko Prešerna predstavite najmlajšim otrokom ...

France Prešeren, naš največji slovenski pesnik in avtor slovenske himne. Iz šolskih klopi nam je vsem dobro znano, da je poezija Franceta Prešerna težko branje, polno krutih usod in zapletenih verzov, ki nikakor niso primerni za otroke, saj jih boste z njimi zagotovo dolgočasili. Raje poskusite malce drugače. Na primer .... Če imate doma vsaj enega šolajočega se otroka, ki je o Prešernu že nekaj slišal v šoli, ga lahko poprosite, da o Prešernu kaj pove tudi svojemu mlajšemu bratcu ali sestrici. Prepričani smo, da bo starejši otrok s ponosom pokazal kaj zna in kaj se je naučil v šoli, mlajši pa bo prav tako ponosno poslušal, kako veliko ve njegov bratec oziroma sestrica. Takšna razlaga bo primernejša za njegove male možgančke kot odraslo »stokovnjačenje«.

 

Prešernova poezija kot zgodbica

LIPICA

Stoji, stoji tam lipica,

pod lipo hladna senčica,

pod lipo miza kamnata,

pod štiri vogle rezana.

Stolov dvanajst okrog stoji,

na njih sede fantje mladi.

In prileti tja ptičica,

predrobna tica ščinkovka.

usede se na lipico,

zapoje lepo pesmico.

Pogovor o Prešernu in njegovi poeziji lahko z malce domišljije zapakirate v povsem otroško razlago:

  • zgodbica o Povodnem možu, v katerega se je zaljubila prelepa in prevzetna »Uršika zala«, ta pa jo je s plesom odpeljal v podvodno kraljestvo -, bo prav tako privlačna kot mala morska deklica;
  • pripoved o snubitvi Turjaške Rozamunde, katere lepota presune vse junake od blizu in daleč ter o junaku, ki naredi vse, samo da bi ji ustregel, je lahko prav tako zanimiva kot zgodba o kralju Matjaži in njegovi Lenčici;
  • Zdravljica na »poskočen« način, kjer zraven vključite strumne korake in jo recitirate kot operni pevec ali pevka, pa bo zagotovo požela salve smeha.

Resda bo potrebnega malce več angažiranja z vaše strani, kot če bi otroku preprosto prebrali kakšno od drugih otroških zgodbic, ampak verjemite, vaš otrok se bo zagotovo nezansko zabaval in vas napeto poslušal, ko mu boste Prešernova dela pripovedovali malce po svoje. In kaj je lepšega kot občutek, da ste svojemu otroku podarili nepozabne trenutke z vami in mu zraven še »po otroško« predstavili dela našega velikega pesnika.

 

Življenje v Prešernovem času in danes

Življenje Prešerna je bilo že od njegovih otroških let dalje precej bolj drugačno kot življenje, ki ga otroci poznajo danes. Zanimivosti iz njegovega življenja so lahko priložnost za pogovor o tem, kakšno je bilo življenje otrok nekoč. Male radovedne glavice vam bodo z veseljem prisluhnile in spraševale o podrobnostih.

Zanimivosti iz življenja Franceta Prešerna:

- Franceta Prešerna je brati in pisati naučila njegova mama Mina.

- France je moral od doma v šolo, ko je bil star komaj osem let in potem je domov prihajal le za počitnice.

- France Prešeren je bil nadarjen in se je pridno učil. V njegovi šoli so ga vpisali v zlato knjigo najboljših učencev.

- Francetova mama Mina je želela, da postane duhovnik, saj so bili v tistem času duhovniki precej cenjeni. Oče Šimen pa si je želel, da bi France prevzel kmetijo, ki so jo imeli doma.

- France je pomagal svojim manj nadarjenim sošolcem pri učenju. S temi inštrukcijami si je služil za preživetje v času šolanja.

- Prešeren je bil prijazen gospod, ki je imel zelo rad otroke in jim je neprestano delil fige, zato so ga otroci klicali dr. Fig.

- France Prešern se je bil zaljubljen v Julijo Primic, gospodično iz bogate trgovske družine, vendar mu niti njena družina niti Julija nista bili naklonjeni.

- Najboljši (verjeto celo edini) Prešernov prijatelj je bil Matija Čop.

 

PREDLOG

Prešerna lahko otroku predstavite tudi skozi modernejše predelave njegovih besedil. Ena takšnih je Urška, avtorja Andreja Rozmana Roze, ki je na zabaven način predelal Prešernovega Povodnega moža.

  

Odločitev, ali boste poiskusili kaj od predlaganega je vaša. Ne pozabite pa, vašemu otroku je pomembno, da se družite z njim. Če vam že Prešernova poezija ni všeč, pa lahko Prešerna izkoristite vsaj za to, da se 8. februarja, na Prešernov dan, posvetite samo in izključno otroku.


Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
4
Udarec v glavo: kako resna poškodba je?
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse...
4
Mami, oči, kako se dela seks?
O spolnosti pogosto razmišljamo kot o nečem, kar se nam zgodi, ko pridemo v najstniško dobo. Pa ni tako. Večina nas je p...
3
Oddajte vlogo za subvencijo vrtca!
Poskrbite za pravočasno oddajo vlog za znižano plačilo vrtca!
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


ABC tečaji rolanja za otroke v Ljubljani
Tečaji rolanja Športnega društva ABC šport se začnejo maja v Ljubljani v Šiški in na Galjevici, junija pa se jim pridruž...
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...
Diastaza
kokos4 RR

Ali ste imele po porodu tezave z diastazo recti?