|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Previjanje dojenčka

Helena Mlakar, 16.3.2012
Ko se bo mali dojenček rodil, ga boste morali redno previjati. Pa ne le zaradi čistoče, previjanje je tudi čas za crkljanje, igranje, telovadbo. Mali dojenčki so radi brez pleničke. Zato boste veliko časa preživeli ob previjalni mizi.

image
/11


Prostor za previjanje

Idealen prostor za previjanje mora biti topel, čist, mehak. Potrebovali boste površino najmanj 70 cm dolžine in 80 cm širine. Če bo previjalna podloga še večja pa toliko bolje, dojenček bo lahko na njej tudi telovadil.

Če boste kupovali previjalno mizo, bodite pozorni, da bo ta segala do višine vaših kolkov, da vas med previjanjem ne bo bolel hrbet. Naj bo praktična, na dosegu vaših rok mora imeti vse, kar potrebujete za previjanje.

Poleg previjalne mize si pripravite koš za umazane plenice, koš za umazano perilo in koš za smeti. To boste morali redno prazniti, da ne bo zaudarjalo.

Pazite tudi na razsvetljavo, ta naj bo dobra, pazite pa, da ne bo slepila dojenčkovih oči.

Ko boste dojenčka previjali, je zelo pomembno tudi, da mu bo prijetno toplo. Za toploto lahko poskrbite tudi s kaloriferjem, toda topli zrak ne sme pihati direktno v dojenčka, niti ne sme biti preblizu njega.

Če boste dojenčka previjali na previjalni mizi, ga ne smete nikoli pustiti brez nadzora. Tudi dojenček, star le nekaj dni, vam lahko pade iz previjalne mize in posledice so lahko zelo hude.


Nasvet mamice: »Nisem uporabljala previjalne mize, ker sem prevelik panik. Bila je idealna za vso opremo, ki sem jo rabila za previjanje, dojenčka pa sem raje previjala kar na tleh. Previjalno blazino sem dala na tla, poskrbela sem, da je bilo dovolj toplo in udobno in mali je užival brez pleničke tudi po več minut.«

 

Kako pogosto previti?

Dojenčka naj bi previjali takoj, ko je moker, sicer lahko urin draži njegovo nežno kožo. Ker je refleks sesanja povezan z refleksom odvajanja, pa strokovnjaki svetujejo previjanje po vsakem obroku. Dojenčka obvezno previjte tudi po nočnem premoru, pred daljšim izletom ali pred popoldanskim počitkom.

 

Vneta ritka

Dojenčki na plenice, hrano ali pralna sredstva reagirajo zelo različno, lahko tudi z rdečimi pikami, izpuščaji. Če se dojenčku vname ritka, poskrbite, da bo čim večkrat na dan brez pleničke. Negujte mu jo z blagimi, mlačnimi kamilicami ter dobro osušite. Mesta, ki so vneta, namažite z blažilno kremo. Kremo, ki vsebuje mešanico cinka in ribjega olja in zdravi vneto ritko, boste našli v lekarni. Tudi šentjanževo olje ali krema, ki vsebuje ognjič, ugodno vplivata na vneto ritko.


 

Če imate vprašanje v zvezi z nego dojenčka, ga lahko zastavite patronažni sestri Aleksandri Mernik Merc TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
21
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
16
Kje starši grešimo, ko gre za gibalni razv...
Ste otroka posedli vi, ali se je usedel sam? Kaj pa hoja - ste bili pri otrokovem 1. letu že čisto nemirni, ker še ni sa...
5
Zaprtje pri dojenčku in otroku
Ker ležeči položaj ni naravni položaj za izločanje, se dojenčki ure in ure trudijo, da bi v celoti izločili pline in bla...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?