|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Progestagenska tabletka po porodu in med dojenjem

Darija Strah, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva, 24.1.2010
Odlična zaščita takoj po porodu in med dojenjem

image
/11


Klasična tabletka

Klasična tabletka, ki jo poznamo vsi, je do sedaj vedno vsebovala dve vrsti ženskih spolnih hormonov- estrogen in progestagen. To vrsto zaščite odsvetujemo vsem ženskam z dejavniki tveganja in doječim materam, ker se dokazano spremenita sestava in količina mleka.


Progestagenska tabletka

Vzrokov za potrebo po hormonski zaščiti le z enim hormonom- progestagenom, je veliko.

Novo progestagensko zaščito, ki jo bomo strokovnjaki poimenovali POK ( progestagenska oralna kontracepcija) predstavlja tabletka, ki vsebuje 75 mikrogramov hormona dezogestrela. Na splošno progestagenske tabletke, ki jih v svetu poznamo pod bolj priljubljenim imenom mini pilule, delujejo nekoliko drugače kot klasična kombinirana tabletka. Na splošno so veljale kot manj učinkovite, saj so delovale predvsem na zgostitev maternične sluzi s preprečitvijo zanositve. Nova tabletka, ki jo je najbolje poimenovati kar po imenu- CERAZETTE, se od vseh dosedanjih progestagenskih tabletk močno razlikuje prav v visoki učinkovitosti preprečevanja neželene zanositve. Učinkovitost je primerljiva z vsemi ostalimi kombiniranimi hormonskimi tabletkami (KOK) pod pogojem, da uporabnica resno, zanesljivo in odgovorno jemlje tabletke po navodilu zdravnika.


Odlična zaščita takoj po porodu in med dojenjem

Nova tabletka je predvsem dobrodošla novost za vse ženske po porodu. Dokazano ne spreminja količine mleka, ki znaša dnevno povprečno 800 ml. Ne vpliva na sestavo, vonj ali okus mleka doječe mamice in torej nima nobenega vpliva na morebitno manjšo rast ali slabši razvoj otroka.

Tabletko lahko začnemo jemati že 3 tedne po porodu. Pri nas je ženska po porodu naročena na prvi pregled 6 tednov kasneje. Takrat ocenimo stanje rodil, preverimo celjenje morebitnih poškodb porodnih poti, svetujemo začetek spolnih odnosov in se seveda resno pogovorimo o načinu zaščite.


Dojenje kot oblika kontracepcije

Naj vsem parom po porodu ponovno razložim, kaj pomeni dojenje kot način zaščite pred ponovno, prehitro zanositvijo. Samo dojenje oziroma strokovno poimenovanje laktacija je zanesljiva metoda v prvih 6- mesecih pod pogojem, da mamica doji polno. Polno dojenje pomeni dnevni obroki podojev v razmaku 4 ure in nočni obroki v razmaku ne več kot 6 ur. Le takrat govorimo o dobri zanesljivosti in 3% možnosti zanositve. Mamica ne sme imeti menstruacije. Po 6 mesecih je dovoljena uporaba vseh ostalih tabletk kljub dojenju, saj je takrat v telesu že dovolj lastnega estrogena, ki ga s tabletko vneseni enaki hormon ne spreminja in tako ni več vpliva na dojenje.


Ostale možne oblike kontracepcije med dojenjem

Takoj po porodu lahko vstavimo tudi druge oblike zaščite kot je navaden bakren maternični vložek, hormonski maternični vložek ( Mirena) ali uporabimo depo injekcijo progestagena v obliki injekcije- depo medroksiprogesteron acetat ( Depo Provera). Injekcije moramo ponoviti vsakih 90 dni. Dostopnosti do te oblike je v Sloveniji sicer možna, vendar manj pogosta predvsem v ginekoloških ambulantah izven bolnišnic, zato je prav nova tabletka zelo uspešno nadomestilo in samostojna novost tudi namesto injekcije. Ostale oblike zaščite so seveda kondom, spermicidi ali diafragma. Resno zdravniško priporočilo je dobrohotno za mamico: svetujemo vsaj leto in pol do 2 leti med posameznimi nosečnostmi, če pa mamica rodi otroka s carskim rezom, je o priporočilo o 2 letnem premoru resna obveza in nuja, da se izognemo nepotrebnim resnim zapletom, ki lahko nastanejo prav zaradi pogostih nosečnosti.


Prednosti nove tabletke:

  • ima zanemarljiv učinek na strjevanje krvi, maščobe in holesterol v krvi ali presnovo ogljikovih hidratov,
  • je učinkovita in varna, tudi v času dojenja ali po 40. letu do nastopa menopavze,
  • ohranja rodnost,
  • z lahkoto se prekinja, ovulacija nastopi že dva tedna po prekinitvi jemanja,


Stranski učinki progestagenske tabletke so:

  •  možne so vmesne, neredne, pičle krvavitve, strokovno poimenovane kot »spottingi«, ki lahko trajajo različno dolgo, včasih celo nekaj tednov,
  • občutek slabosti,
  • glavobol,
  • občutljivost prsi,
  • pojav aknavosti in mastne kože.


Tabletka se jemlje ves čas, neprekinjeno, 1 tabletka dnevno zjutraj ali zvečer. Če eno tabletko pozabimo, uporabimo 1 teden kot dodatno zaščito kondom, tabletke pa ves čas jemljemo naprej. Po enem tednu je zaščita zopet varna in zanesljiva.


Pomembni vidik nove kontracepcije:

  1.  progestagenska tabletka CERAZETTE (POK) je ob pravilni, resni in odgovorni uporabi enako zanesljiva kot vse ostale hormonske kombinirane tabletke (KOK),
  2.  dokazano jo lahko jemljejo ženske z dejavniki tveganja in doječe mamice,
  3.  med uporabo se beleži veliko več nepravilnih vmesnih krvavitev, zaradi katerih obisk pri ginekologu ni potreben, vendar so opisane neželene krvavitve, ki motijo žensko pri njihovem vsakdanu, najpogostejši vzrok za prekinitev jemanja POK.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
5
7 znakov, ki lahko pomenijo neplodnost
Kar 17 % vseh žensk ima težave z neplodnostjo. To je sedem najpogostejših znakov, ki kažejo na težave pri zanositvi.
5
5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
3



Kljub kontracepciji še vedno veliko nežele...
Pred šestimi desetletji je ameriško farmacevtsko podjetje izdelalo prvo kontracepcijsko tabletko, ki je ženskam prvič v ...
Kombinirana tabletka - manj tveganja
V Sloveniji je kombinirana hormonska kontracepcijska tabletka (KOK) na voljo že od leta 1964.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?