|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvi človek, ki je premagal virus HIV

Neocelica, 4.2.2011
Američan je v Berlinu s presaditvijo kostnega mozga, katerega matične celice so odporne na virus HIV, prvi premagal AIDS.

image
/11


Američan je v Berlinu s presaditvijo kostnega mozga, katerega matične celice so odporne na virus HIV, prvi premagal AIDS.

Pri iskanju zdravila za HIV ali virus humane imunske pomanjkljivosti se je morda zgodil pomemben medicinski preboj. Američan Timothy Ray Brown, ki so ga zaradi zdravljenja v Berlinu poimenovali "Berlinski pacient", naj bi premagal to neozdravljivo bolezen.

Brown je bil z aidsom okužen od leta 1995. Ker je zbolel za obliko levkemije, ki prizadene imunski sistem, se je leta 2007 odločil za presaditev kostnega mozga, katerega matične celice so odporne na virus HIV. To je namreč posledica genske napake, zato je imel Brown veliko srečo, da je našel ustreznega darovalca. Prva presaditev in kemoterapije so bile uspešne, vendar 13 mesecev kasneje se je bolezen ponovila. Znova so mu presadili kostni mozeg, rezultati napornega in nevarnega zdravljenja pa so bili osupljivi. Analiza krvi je pokazala, da je prebolel levkemijo in virus HIV.

Šele letos v začetku decembra, dve leti po senzacionalnem odkritju, so berlinski zdravniki objavili poročilu o rezultatih zdravljenja. 44-letni Brown je prenehal jemati zdravila za okužbo z virusom HIV, vendar je komaj sedaj popolnoma ozdravel. Spregovoril je za nemški časnik Stern in povedal, da je imel težave s spominom, za krajši čas je celo delno oslepel. Še vedno hodi na fizioterapije, da si povrne koordinacijo in na govorne terapije, ker ima tudi težave z govorjenjem.

Berlinski zdravniki že upajo, da bodo lahko končno razvili zdravilo proti aidsu, zaradi katerega na dan umre 5500 ljudi na svetu. Mnogi sicer menijo, da je tovrstno zdravljenje pri ostalih okuženih z virusom HIV preveč tvegano, saj ubija zdrav imunski sistem, zaradi česar lahko ima človek trajne posledice.

Vir:

Večer.com

Stern.de

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
6
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
4
Mongoloidnost in Downov sindrom
Potek nosečnosti po odkritju kromosomske nepravilnosti in sprejemanje dejstva, da nosečnica pričakuje otroka z Downovim ...
4



Srčna zaklopka iz matičnih celic iz popkov...
Zdravljenje srčnih zaklopk s pomočjo matičnih celic
Neocelica in Lifegenetics BABY
Naša življenjska popotnica vašemu otroku: vsem staršem, ki boste med 22.9. in 22.11.2011 podpisali in poslali pogodbo o ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?