|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvi dan v vrtcu brez staršev

M. T., 4.9.2017
Prvo uvajanje v vrtec, skozi katerega gre večino otrok med prvim in drugim letom starosti, zahteva posebno pozornost staršev. Za otroka je to razburljivo in tudi stresno doživetje. Preberite nekaj nasvetov psihologa, kako otroka na to pripraviti.

image
Otroci vrtec brez staršev različno doživljajo.
/11


Kot je za spletni portal zena.blic.rs pojasnila psihologinja Lela Veljković je vsak otrok drugačen. Nekateri otroci so bolj, drugi manj občutljivi, zato bo tudi uvajanje v vrtec različno. Dejansko pa so reakcije otroka na prve dni v vrtcu brez staršev odvisne od kakovosti odnosa med starši in otrokom. Posebej je pomembna njihova povezanost v predvrtčevskem obdobju. Kakovosten odnos omogoča, da se otrok v novem okolju hitreje prilagaja, saj se počuti ljubljen in zaščiten, pravi Veljkovićeva.

 

Razvoja otroka in njegova osebnost otežujejo odhod v jasli

Otrokova sposobnost izražanja je ob odhodu v jasli še precej nerazvita in v tem obdobju je zanj na prvem mestu še vedno neverbalna komunikacija. Starši morajo biti v obdobju uvajanja otroka v vrtec posebej pozorni na to, da mu nudijo dovolj dotika.

Občutljivi otroci se na odhod v jasli odzovejo bolj burno in običajno so zato tudi bolj razdražljivi. Vendar gre tu samo za prehodno fazo. S tem stresom ločitve od staršev se ob pomoči staršev vsi otroci uspešno soočijo.

 

Kako zmanjšati stres ob ločitvi?

Psihologinja Veljkovićeva svetuje, da se uvajanja v jasli lotimo potopoma. Najboljše je, da se otroka najprej spozna z osebami, ki bodo skrbele zanj in da prve dni le nekaj uric preživi v jaslih. Najbolje je, da se vsak dan ta čas nekoliko podaljša. Starši naj bodo v tem času potrpežljivi, da se bo otrok lahko postopoma privajal na novosti.

Pametno je, da se starši z vzgojiteljicami pogovorijo o osebnostnih lastnostih otroka, kaj ima otrok rad, kaj ga najbolj vznemirja in tako dalje.

"Otrok naj ima za v jasli s seboj svoje priljubljene igračke, tiste na katere je najbolj navezan in ob katerih se počuti varno," pravi psihologinja.

Čeprav otrok še ne more govoriti, da bi povedal kako se počuti in tudi ne razume vsega, kar mu starši govorijo, mu je potrebno vse razložiti z umirjenim, blagim tonom. "Jasli je potrebno otroku predstaviti kot lep kraj, kjer bo spoznal veliko prijateljev in kjer bodo zanj skrbeli prijetni ljudje," svetuje Veljkovićeva.

 

Tveganja težavnega prilagajanja

Čeprav gre zgolj za prehodne težave v prilagajanju, je lahko to za nekatere otroke izjemno tvegano. Psihologinja Lela Veljković je za spletni portal zena.blic.rs opozorila na to, da lahko nekateri malčki odreagirajo z regresijo, to pomeni, da se začnejo obnašati kot dojenčki in izgubo razvojnih spretnosti, ki so jih že osvojili. Na primer, lahko spet začnejo lulati v posteljo ali pa neprestano potrebujejo navzočnost enega od staršev. "Vendar, to ni zaskrbljujoče in spada med individualne odzive posameznega otroka na uvajanje," hrabri sogovornica.

 

VIR: zena.blic.rs na ringeraja.rs

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Starševska kriva vest in zakaj jo pozabiti
Vaši otroci ne potrebujejo popolne mame. Pogosto mame sploh ne potrebujejo!
10
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
8
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
5



3 preprosti "čarovniški" triki za ...
Ta vikend se z otroki poigrajte s papirjem, svinčnikom in matematiko ter malce čarajte.
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?