|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prvič v kino: Kinodvor

Uredništvo Ringaraja.net, 11.10.2023
Prvič v kino je namenjen najmlajšim otrokom in je del programa Kinobalon, s katerim v Kinodvoru poskrbijo tudi za mlajšo publiko. Na vsa vprašanja nam je odgovorila Petra Slatinšek, vodja programa Kinobalon.

image
Program Prvič v kino je namenjen našim najmlajšim. (Foto: Urška Boljkovac/Kinodvor)
/51


S Petro Slatinšek, vodjo programa Kinobalon, smo poklepetali o tem, za koga so primerne kino projekcije, kako vse skupaj izgleda, na kakšen način izbirajo risanke in še in še. Vse, kar morate vedeti, če svojega malčka Prvič peljete v kino ali pa bi otroka radi navdušili nad Kinodvorom.

 

Kaj je projekt Kinobalon oziroma Prvič v kino?

Kinobalon je program za otroke in mlade, ki v Kinodvoru domuje že 15 let – od samega začetka delovanja Kinodvora kot mestnega kina. Ob koncu tedna in med šolskimi počitnicami ponuja filmski program za različne starostne stopnje. Celovečerne animirane filme za predšolske in šolske otroke, celovečerne igrane filme za drugo triado ter dokumentarne filme, pogosto naravoslovne, živalske, za vso družino. Najmlajšim pa je najbolj na kožo pisan program Prvič v kino, ki poteka ob sobotah ob 10. uri od septembra do aprila. Med tednom pa imamo zelo živahen šolski program.

 

kinodvor

(FOTO: Urška Boljkovac/Kinodvor)


Veliko mamic se boji, da otrok ne bo zdržal celotne predstave. 

V programu Prvič v kino predvajamo kratke filme, povečini animirane, ali risanke, kot jim rečemo po domače. Na vsakem dogodku je z otroki tudi animatorka iz Družinskega centra Mala ulica, ki otrokom predstavi posamezne filme in se z njimi igra, pogovarja, pleše, poje. Skozi igro filmski svet in filmske junake približamo otrokom tako, da filmom lažje sledijo. Približamo jim tudi veliko kinodvorano in predstavimo, kako ta deluje. In kje se nahaja kinooperater, ki predvaja film. Tako otrokom naredimo prostor bolj domač.

Celoten program, vključno s pogovorom in igro, ne presega 45 minut.

 

Za koliko stare otroke je namenjena?

Predstave v programu Prvič v kino so, kot pove že samo ime, primerne za prvi obisk kina. Na tega je otrok običajno pripravljen nekje med 2. in 3. letom starosti. Ko doma že sledi risankam in si jih lahko ogleda vsaj dve ali tri zapored, je običajno pripravljen tudi na obisk kina.

 

kinodvor

(FOTO: Urška Boljkovac/Kinodvor)


Kako izbirate teme risank?

Risanke so skrbno izbrane. Njihova vsebina je na kožo pisana najmlajšim, zadeva njihov način igre, čustvovanja in doživljanja sveta nasploh. Pozorni smo tudi na likovno kakovost in da je slovenska sinhronizacija na najvišjem nivoju. Najboljši v sinhronizaciji so zagotovo filmi, ki pridejo iz studia RTV Slovenija.

 

Kako pa izberete konkretno risanko – kako se odločite, kaj bo na sporedu?

Sodelujemo z RTV Slovenija, filmskimi festivali, slovenskimi distributerji in tudi producenti filmov v tujini in oblikujemo program iz različnih virov, ki so nam na voljo. Kriterij je že prej omenjena kakovost in starostna primernost. Pogosto smo edini, ki določene kratke filme predvajamo.

 

Nad čim so najmlajši gledalci najbolj navdušeni?

Najmlajše gledalce najbolj navdušijo stvari, ki budijo njihovo domišljijo – pogosto je to igra, v kateri se zgodi tudi kaj, kar je v resnici nemogoče, oživijo njihovi najljubši predmeti, ali pa so to filmski junaki, ki so jim blizu (živali in otroci). Zelo radi pa spremljajo tudi dogodke, ki so podobni njihovim (dogodki doma in v vrtcu) in včasih nagovarjajo njihove želje (igrače, hišni ljubljenčki), potrebe (pristen stik z družinskimi člani, igra s prijatelji), včasih pa tudi strahove (odhod v posteljo zvečer, izgubljeni copatki ali ninice).

 

kinodvor

(FOTO: Urška Boljkovac/Kinodvor)

 

Zakaj priporočate, da gredo otroci v kino? 

Le v kinu se da gledati filme tako, da jih polno doživimo. Na velikem platnu, brez motečih telefonov, šumov, ki preusmerijo našo pozornost. Hkrati pa je to družaben dogodek, otroci se družijo z družino ali prijatelji, se igrajo, kar jih navduši. Odhod v kino je enako smiseln kot odhod v gledališče. Kino je predstava, v kateri nastopa film.

 

Nudite tudi kino za mamice na porodniški. Kakšna je udeležba in kakšen odziv obiskovalk? Kakšno je vzdušje na teh predstavah?

Vsako prvo sredo v mesecu ob 13. uri gostimo starše z dojenčki. Film, ki ga predvajamo, ni namenjen dojenčkom, pač pa staršem. Običajno je to pomembnejši film tistega meseca, ki bi si ga starši želeli ogledati kljub temu, da so zvečer zasedeni. Zato lahko pridejo v kino skupaj s svojim dojenčkom. Projekcija je rahlo osvetljena, zvok nekoliko nižji, seveda pa so v kinu tudi drugi starši z dojenčki, zato vsi razumejo, če ni popolne tišine. Je tudi priložnost za sproščeno druženje med starši, pogosto so to mamice. Včasih nas obiščejo mamice, ki so dopoldan v Družinskem centru Mala ulica, popoldan pa zavijejo še k nam na kavo in film.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj so mame vedno jezne?
Jeza ... Čutiš, da napreduje od stopal gor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in med pobiranjem perila si se skoraj s...
27
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
5
Iščemo primerno varuško
Vsi starši se soočamo z vprašanjem, kako bomo rešili problem varstva otroka po zaključku porodniškega dopusta. Poiskali ...
3



Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?