|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Rad bi imel ...

Marija Demšar, 24.1.2010
»Mami, oči, kužka! Če ne, pa vsaj muco ali pa morskega prašička!« Sledi dolgo pregovarjanje, vključijo se vsi družinski člani, se posvetujejo, modrujejo in se nazadnje odločijo.

image
Ali otroku kupiti domačo žival? (Freedigitalphoto.net)
/11


Odločitev povzroči neznansko veselje ali neizmerno žalost. Vse se bo s časom vsaj malo umirilo, toda odločitev mora biti vseeno prava. Kako težka je, vedo vsi starši, ki zaradi takih ali drugačnih okoliščin oklevajo.


Najprej dobro premislite!

Najprej je seveda treba pretehtati, zakaj si otrok želi hišnega ljubljenčka ali domačo žival. Ena izmed velikih dilem je, da se bo otrok živali hitro naveličal in bodo morali skrb zanjo v celoti prevzeti starši, pa čeprav si tega prav močno ali celo niti najmanj ne želijo. Seveda je odločilnega pomena tudi to, katero žival si otrok želi in kakšne so možnosti za to.


Živali niso igračke

Ob živalih imajo otroci enkratno priložnost za učenje strpnosti, odgovornosti, spoštovanja navad in skrbnosti. Živali otrokom omogočajo, da svoja čustva, potrebe in razpoloženja izrazijo brez besed. Znajo biti odlični družabniki pri igri in zabavi, niso pa igračke. Predvsem pes je občutljivo in nežno bitje. Otrok se bo sčasoma naučil, da ima tudi žival svoje želje, ki jih je trerba spoštovati. Zaradi svojega naravnega obnašanja žival lahko deluje zelo pomirjajoče. S slabim ravnanjem pa te dobre lastnosti lahko tudi uničimo.

Ob živalih otroci spoznavajo naravne zakone rojevanja in umiranja. Živali znajo biti pravi prijatelji. Prijatelja pa ne zavržemo kar tako, čez noč. Veliko naredimo, samo da mu je lepo in prijetno. Ali poznamo svojega otroka v taki vlogi?

Iz pogovora z otrokom in po njegovem obnašanju, kadar je v družbi živali, bomo lahko ugotovili, zakaj si tako želi določeno žival. In zakaj ravno tisto? Zato, ker jo ima njegov prijatelj, ali pa jo je kje videl in mu je bila preprosto všeč? Morda si želi nekoga, ki bi mu ukazoval ali se celo znašal nad njim ...? Ali pa si resnično želi prijateljstva, kakršno mu lahko da le prijazen kuža, nežna muca, živahen hrček ...?


Obiščimo zavetišče za zavržene živali

Kako je imeti domačega ljubljenčka, lahko otroci in starši ugotovijo tudi tako, da obiščejo zavetišče za zavržene živali. Morda se lahko dogovorijo, da bodo skrbeli za eno izmed živali, jo najmanj enkrat na teden obiskali, ji prinesli hrano, se pogovarjali z njo, jo peljali na sprehod ... Čez nekaj časa bo staršem zagotovo bolj jasno, ali je otrokovo željo smiselno uresničiti. Otrok sam pa bo tudi bolje vedel, kako pristne so njegove želje.

Če za določeno žival nimamo pogojev (najbolj problematični so seveda kužki, ki imajo radi velik vrt), želje pa so velike, se lahko odločimo tudi za stalno skrb za katero izmed živali v zavetišču. Obisk takega zavetišča je tudi izvrstna iztočnica za pogovor o ravnanju z živalmi. Otrok, ki bo videl živali, ki so jih ljudje zavrgli, gotovo ne bo nikdar grdo ravnal z njimi.

 

Živali potrebujejo skrbno nego

Še tako prijazna, prijetna in na videz zdrava žival je lahko za človeka vir nevarnih bolezni, če ne upoštevamo načel higiene. Prostor, kjer imamo svojo žival, redno čistimo, seveda pa tudi redno skrbimo za hrano in vodo. Pri tem naj bo vsekakor vključen tudi otrok. Naredi naj toliko, kolikor zmore, vsekakor pa bo potrebno tudi sodelovanje staršev. Predvsem takrat, ko gre za cepljenja ali druge obiske pri veterinarju. Vedeti moramo, da so nekatera cepljenja pri določenih vrstah živali obvezna. Seveda pa bodimo pozorni tudi, če se nam zdi, da je žival zbolela. Če noče jesti, je žalostna in se na sploh čudno obnaša, je to že lahko znak, da je nekaj narobe.

Za ljudi so nevarni tudi zajedavci, ki živijo v črevesju psov in mačk. Velikokrat žival ni videti bolna, toda kljub temu lahko prenaša za človeka nevarno bolezen. Mlade muce lahko prenašajo toksoplazmo, ki je izredno nevarna zlasti za nosečnice. Kosmati kožuščki pa so velikokrat tudi vir glivic, ki povzročajo mikrosporijo pri ljudeh. Kuščarji, želve in drugi plazilci, ki jih hranimo s surovim mesom, so lahko vir salmonel. Tudi sobni ptički lahko prenašajo bolezen, podobno pljučnici. Zato nikoli ne pozabimo, da si je po igri z živalmi treba umiti roke. Razložimo otrokom, da to ne pomeni, da se nam žival zdi grda ali da je nimamo radi, in da se zato svojemu ljubljenčku ne bomo prav nič zamerili.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
9
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6
Počnite to, da se bo vsak vaš otrok počuti...
S temi preprostimi, a učinkovitimi načini boste zagotovili, da se bo vaš otrok (oziroma vsi vaši otroci) počutil nekaj p...
4



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?