|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ringarajin eko izlet v Postojno

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
V našem vrtcu pridno sodelujemo z revijo Ringarajine iskrice. Pošiljamo članke, risbice, fotografije, … In ker so Iskrice tudi ekološko usmerjene, so nas z uredništva Iskric povabili na izlet.

image
/81


V našem vrtcu pridno sodelujemo z revijo Ringarajine iskrice. Pošiljamo članke, risbice, fotografije, … In ker so Iskrice tudi ekološko usmerjene, prav tako kot naš vrtec, so nas z uredništva Iskric prijetno presenetili z novico, da je bil med mnogimi slovenskimi vrtci prav naš izbran za nagradni eko izlet v Postojno. Da bi bilo veselje še večje, so bili zraven otrok povabljeni tudi njihovi starši, ki so se v kar največjem številu odzvali povabilu.

Vožnja z avtobusom je bila prijetna. Med otroškim pričakovanjem dogodivščine in prijetnim kramljanjem je hitro minila in že smo bili tam.

V Vivariju Proteus pri Postojnski jami, svetovni zibelki speleobiologije, veji, ki proučuje živi svet podzemlja, nas je prijazno pričakal zmajček Jami v spremstvu vodičke. Otroci so zmajčku zapeli, on pa je zelo spretno zaplesal in pri priči osvojil naša srca. Postali smo prijatelji in božanje zmajčka je bilo neizogibno. Zmajček Jami, eden izmed zaščitnih znakov jame, ki prihaja iz pravljičnega podzemlja Postojnske jame, skrbi, da škrat Švigelj ne odnese jamskih biserov. Pravzaprav skrbi, da se ne poruši ravnovesje občutljivega ekosistema Postojnske jame, ki je ponekod zaradi človeškega vpliva in onesnaževanja že načet. V postojnskem jamskem sistemu živi okrog 130 različnih vrst živali in v vivarijih smo si nekatere tudi ogledali. Otrokom je bila še posebej zanimiva že poznana slavna človeška ribica (proteus).
 
 
Nato pa na vlakec in na ogled Postojnske jame. Tega res ne doživiš vsak dan. Kako smo bili razburjeni in radovedni. Vožnja z vlakcem se nam je zdela kar malce adrenalinska, lepote jame pa so nas osupnile, očarale in navdale s spoštovanjem.
 
 
 
V veliki dvorani nas je navdušilo velikansko okostje dinozavra, ki je v času nastanka jame živel na daljnem Kitajskem. Zdelo se nam je, da je pravi trenutek za skupinsko fotografijo. Vodička po podzemlju je bila zelo ekološko osveščena. Luči je prižigala samo po potrebi in ko smo zapuščali del jame, je luči za nami tudi ugašala. S tem je kar najmanj moteče delovala na življenje jamskih živalic, pa še z energijo je varčevala.
 
 
 
 
Po kosilu smo se odpeljali do bližnjega Predjamskega gradu, kjer nas je pričakal sam graščak vitez Erazem Predjamski in nam nadvse prijazno razložil, kaj se je nekoč dogajalo na njegovem gradu in okoli njega, kako se je bojeval z baronom Ravbarjem ter kaj je mogoče danes videti v grajskem muzeju. Bilo je zelo zanimivo in otroci so imeli kar veliko vprašanj: o njegovih oblačilih, kapi s peresom, prav posebnih škornjih, o dolgem viteškem meču in biču za konja, o načinu bojevanja z lokom in puščicami in še in še… Izvedeli smo, da je grad že v srednjem veku razpolagal s tekočo vodo in priročnim hladilnikom v kuhinji, kar je bila tedaj redkost. Otroke so navdušili grbi plemiških rodbin, vojaške helebarde in buzdovani, kamnite topovske krogle in – mučilnica.
 
 
 
Hvala Ringarajinim iskricam za čudovit dan, ki so ga otroci preživeli skupaj s starši v prečudovitem naravnem okolju. Otroci so utrjevali zavest o pomenu ohranjanja krhkega ravnovesja med naravo in družbo ter spoznavali lepote domovine in zanimivosti zgodovine. Ta izlet si bodo dobro zapomnili.
Vrtec Šmarje pri Jelšah
 
 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Svetovni okoljski koledar
Naj nas svetovni okoljski koledar spomni na pomembne dneve v letu.
4
Aditivi v kruhu
Žito je bilo včasih simbol rodnosti. Imelo je svoje mesto v grbih držav, setev in žetev sta bila pomembna praznika. Kral...
3
Izdelki za nego kože Madara
Naše videnje lepote je zajeto v našem motu - globlje od kože. Pomeni lepoto, ki presega zunanji videz. To je lepota, ki ...
3
Gomasio, sezam in še več
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Upo...
3



Plastične vrečke
videophoto
Plastične vrečke veljajo danes za enega najbolj izrazitih znakov potrošništva na svetu. Naučimo naše najmlajše, da je up...
Kaj sta zelena in modra energija?
Globalno segrevanje je dejstvo. Vendar lahko vsi prispevamo k izboljšanju situacije. Kaj sta zelena in modra energija? K...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?