|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

S pitjem vode do preprečevanja prekomerne teže

www.flaska.si, Maks Vrečko, 29.11.2011
Prekomerna teža pri otrocih je resen izziv sodobne družbe. V Raziskovalnem inštitutu za prehrano otrok iz Dortmunda so ugotavljali, koliko lahko prekomerno težo zmanjšamo zgolj s spodbujanjem pitja vode.
Ključne besede:

image
/11


 

Raziskavo so izvajali v 32 šolah nemških mest Dortmund in Essen. Sodelovalo je 2950 otrok starosti 8 let. V šolah, kjer se je spodbujalo pitje vode, so bili nameščeni pitniki oz. fontane, učitelji pa so v enem šolskem letu porabili 4 šolske ure za razlago o pomembnosti pitja vode. Ugotovljeno je bilo 31 % zmanjšanje prekomerne telesne teže v primerjavi s kontrolno skupino. Tudi po končanem testiranju so učenci iz teh šol popili 1,1 kozarca vode več kot v šolah iz kontrolne skupine.

 

Praktična izvedba: v šolah, kjer so spodbujali pitje vode, so poleg namestitve pitnikov učencem razdelili 0,5 litrske plastenke. Učitelji so vsako jutro učence spodbujali k polnjenju plastenk. Učenci so sami spremljali količino popite vode s posebnimi vprašalniki, obenem pa se je merila količina porabljene vode v vodnih barih.

 

Učitelji so med raziskavo tudi ocenjevali, koliko pitje vode moti pouk.

49 % učiteljev je ocenilo, da pitje vode ne moti pouka, 26 % jih je ocenilo, da je bil pouk malo moten, 10 % je ocenilo, da je bil pouk zelo moten, 15 % pa jih ni dovolilo pitja vode med poukom. Na koncu raziskave je 65 % učiteljev program promocije pitja vode ocenilo kot zelo dober ali dober, 27 % kot zadovoljivega in 8 % kot slabega.

 


Celotno raziskavo si lahko preberete v dokumentu na POVEZAVI.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Fototoksična eterična olja in kaj to pomeni
Vsi smo veseli sonca in njegovih žarkov, ki nas toplo božajo! Po dolgi zimi smo ga komaj dočakali. Za vse vas, ljubitel...
3
Varuhi Vrbovega loga
Pisatelj in scenarist, Anton Komat, je v samozaložbi izdal svojo deseto knjigo.
3
Mednarodni dan miru
21. septembra bo svet praznoval mednarodni dan miru.
3
Projekt 5-ka
Projekt 5-ka za zdravje je namenjen osnovnošolcem iz občin Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob So...
3



Groznovilca v Hudi hosti
photo
Proti Hudi hosti je letelo nekaj čudnega. Majhen zakrpan balon s čajnikom namesto košare. Zapletel se je v trnove robide...
Projekt 5-ka
photo
Projekt 5-ka za zdravje je namenjen osnovnošolcem iz občin Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Bistrica ob So...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?