|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

San Marino ali Mirabilandija?

Igor Fabjan, 1.3.2010
Mirabilandija je eden največjih zabaviščnih parkov v Evropi. V njem je mogoče uživati na kar 43 atrakcijah ter si za predah ogledati več kot deset predstav. Park se ponaša z najvišjim »vlakom smrti« v Evropi, ki doseže hitrost preko 100 km/h.

image
/101


Dvomov in premišljevanj o našem prvem daljšem poletnem izletu tistega leta je bilo hitro konec. Hčerka Tanita je že dalj časa navijala za zabaviščni park Mirabilandija. Gardaland smo že obiskali, torej naj bo. Ker pa nisem največji navdušenec vratolomnih spustov, vrtiljakov in drugih podobnih atrakcij, mi misel na celodnevni obisk zabaviščnega parka ni bila najbolj všeč. Zato sem pristavil, da si moramo ogledati vsaj še San Marino. Načrt je bil dober, čeprav je vključeval kar dvodnevni obisk zabaviščnega parka. Z isto vstopnico lahko obiščete Mirabilandijo dva dneva zapored!


Počasi se daleč pride ...

Mirabilandija leži ob najbolj turističnem delu Jadranskega morja, blizu Ravenne. Seveda si tudi Ravenna z mnogimi zgodovinskimi zgradbami zasluži obisk, a tokrat zanjo ni bilo časa. V Benetkah smo se odločili za krajšo pot po cesti, ki poteka bližje obali. Vožnja je sicer počasnejša, toda ni treba plačati cestnine, obenem pa se lahko ustaviš tudi v katerem izmed prijetnih obmorskih krajev. Iz osrednje Slovenije je po najkrajši poti dobrih 400 km daleč oziroma kakšnih pet ur vožnje. Nam se je zaradi številnih postankov pot precej podaljšala, a zabaviščni park je bil na programu šele naslednji dan. Prenočiti smo nameravali v avtokampu ob bližnji obali. Z malo sreče nam je uspelo, saj smo v petkovem večeru zasedli eno izmed zadnjih prostih mest v kampu. Nauk: na italijanski obali je ob koncu tedna pametno rezervirati prostor celo v avtokampu ...

 

Mirabilandija odpre svoja vrata ob 10. uri, a gneča pred blagajnami se začne že mnogo prej. Nič ni narobe, če prispete na parkirišče tudi več kot uro pred začetkom zabave. Še posebej, če želite izkoristiti vsako minuto.

 

Za vsakega nekaj

Mirabilandija je eden največjih zabaviščnih parkov v Evropi. V njem je mogoče uživati na kar 43 atrakcijah ter si za predah ogledati več kot deset predstav. Park se ponaša z najvišjim »vlakom smrti« v Evropi, ki doseže hitrost preko 100 km/h, z velikim vrtečim razglednim kolesom, dvoranami s 4D-tehnologijo in še marsičem. Posebna privlačnost so številne predstave, med katerimi je najbolj znana kaskaderska predstava po vzoru filma Policijska akademija. Tudi nas je najbolj pritegnila, čeprav tudi akrobatski skoki v majhen bazen, plesni nastopi in mjuzikli niso kar tako.

V parku je kar nekaj restavracij, tako da ne boste lačni. Večina obiskovalcev je navdušena nad hitro prehrano – najbrž tudi zato, da lahko čim prej nadaljuje z raziskovanjem zabaviščnega parka. Cene hrane in pijače so kar visoke, zato ne bo odveč, če kaj prinesete s seboj, še posebej pijačo. Z malo truda ni težko najti kakšnega senčnega kotička za krajši piknik.


V poletnih mesecih se je mogoče za manjše doplačilo zabavati tudi na pravi plaži s palmami. V tem delu se lahko spuščate po različnih toboganih in se prepustite številnim drugim vodnim atrakcijam, zato ne pozabite kopalk! Jaz sem jih in tako sta v vodnih vragolijah uživali le Tanita in Marija.

Poleti je Mirabilandija odprta vse do 23. ure, ko se dogajanje zaključi z laserskim šovom. Seveda smo morali ostati prav do konca, čeprav nas je čakal še en dan dogodivščin. Kdor namerava naslednji dan izkoristiti brezplačen vstop, mora ob izhodu pokazati vstopnico in na podlagi te dobi zapestnico, s katero lahko zabaviščni park obišče še naslednji dan. Priročno je, če najdete prenočišče kje v bližini. Najbližja možnost se ponuja lastnikom avtodomov. Ti lahko prenočijo kar na bližnjem parkirišču, ki je urejeno prav v ta namen.


Mirabilandija je pozimi zaprta. Odpre se šele 1. aprila, vodni del pa v juniju. Vstopnina za otroke ni dosti nižja kot za odrasle. Na srečo imajo otroci, manjši od enega metra, brezplačen vstop, vendar pa morajo biti za večino atrakcij veliki vsaj 90 centimetrov. No, manjši pa še vedno lahko uživajo v številnih slikovitih predstavah.


Po daljši poti do San Marina

Po dveh dneh je bilo Mirabilandije dovolj celo Taniti, a je kljub temu protestirala, ko smo se odpravili še v San Marino. Do dobrih 80 km oddaljene državice se je vredno zapeljati po avtocesti, kar traja eno uro. Precej dlje pa bo vožnja trajala, če se boste odločili za pot ob obali. Preizkušeno! Res pa je, da se tam zvrsti še nekaj privlačnih mestec in atrakcij, kot so tropski vrt metuljev, Italy in miniature – park z najbolj znanimi zgradbami Evrope, manjši zabaviščni park Fiabilandija, akvarij, tematski park in živalski vrt Oltremare, vodni park Aquafan in še kaj.


V Riminiju se cesta obrne proti notranjosti in po dobrih dvajsetih kilometrih te pozdravi napis San Marino. Kar težko si je zamisliti, da je majhna pikica na zemljevidu italijanskega škornja četrta najmanjša država na svetu. V San Marino se je dobro pripeljati v zgodnih dopoldanskih urah, saj se obsežna parkirišča pod slikovitim starim mestom presenetljivo hitro napolnijo prav vse dni v tednu. Še posebno tista, ki se nahajajo pred samim mestnim obzidjem. Ko so ta parkirišča polna, začenjajo redarji usmerjati promet na nižje ležeča parkirišča. In tista ležijo res globoko ob vznožju gore Titano. Toda dostop do vrha vseeno ni preveč naporen. Z najbolj oddaljenih parkirišč se je mogoče povzpeti proti vrhu s kabinsko žičnico, višje pod starim mestom pa strmine uspešno premagujejo brezplačna razgledna dvigala. Na prvi pogled težko rešljiv problem parkiranja na strmih pobočjih je res vzorno urejen, storitev pa ni brezplačna. Toda parkiranje ni nič dražje kot drugod po Italiji. Z nakupom parkirnih listkov pa ne gre odlašati, saj svoje delo vestno opravljajo številni kontrolorji. Ti se ne zmedejo niti pred avtomobili iz najbolj oddaljenih evropskih držav, kazen pa menda pride za lastnikom avtomobila tudi v Slovenijo. Tega raje nismo preverjali …


Majhno je zanimivo

San Marino živi predvsem od turizma. Nič čudnega, saj to državico vsako leto obiščejo več kot trije milijoni turistov! Turistični urad dobro skrbi za turiste z brošurami in letaki v številnih jezikih – na voljo so celo v slovenščini! Uradni jezik je italijanščina, vendar prav zaradi stalnega pritoka turistov mnogi govorijo vsaj še en svetovni jezik.

Državna meja San Marina je precej neopazna. Na razmejitev z Italijo spominja le nekakšen slavolok nad glavno cestno vpadnico. Kljub temu je mogoče dobiti v potni list žig. Tudi s tem znajo v San Marinu kovati dobiček, saj tovrstno uslugo zaračunavajo! Ker obmejne kontrole ni, je mogoče spominski žig za plačilo dobiti le na turističnem uradu.


Tako kot vsi smo se tudi mi podali v stari del glavnega mesta, ki se stiska za obzidjem pod mogočnim skalnim masivom. Na prepadnem robu gore Titano se dvigujejo tri mogočne trdnjave, ki so povezane z obzidjem. Med njimi vodi pešpot, ki se ponaša z lepimi pogledi na Apenine in jadransko obalo. Za obzidjem je tudi nekaj palač in cerkva. Toda večino obiskovalcev privlačijo predvsem številne trgovinice, butiki, gostilne in picerije. Ponudba neštetih trgovinic je pestra in obsega vse od tehničnih predmetov, oblačil in obutve do nakita. Med množico spominkov vzbujajo pozornost imitacije srednjeveškega orožja in pravih viteških oklepov. Obiskati je mogoče tudi nekaj muzejev, med katerimi so muzej voščenih lutk, muzej orožja, filatelistični in numizmatični muzej. V San Marinu je sicer plačilno sredstvo evro, čeprav država ni članica Evropske skupnosti. Sanmarinske poštne znamke so priljubljene med zbiralci, saj so v zadnjih desetletjih izdali vač kot tisoč novih znamk. A med večurnim potikanjem po strmih ulicah smo na znamke nekako pozabili. Žal, ker jih Tanita zbira ...

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
6
Lončarska vas Filovci
Lončarska vas (prekmursko Lončarska ves) je muzej na prostem v Filovcih v Prekmurju. Lončarstvo Bojnec je leta 2005 usta...
4
Jezero Kreda - prečudovito naravno kopališče
Če iščete ohladitev oziroma idejo za izlet, je jezero Kreda v dolini Radovne super lokacija za kopanje, potepanje in pik...
4
Viševnik 2050m
Razgled z vrha je najlepši na odprto stran proti verigi Bohinjskih gora in Pokljuki z gorenjsko ravnino in obdajajočimi ...
4



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
Reka Sava
photo
Sava je dolga 944 km, od tega je 220 km na slovenskih tleh in je naša najdaljša reka. Njeni glavni pritoki v Sloveniji s...