|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Seznam nevarnih igrač 2009

Ziva Sorn, 24.1.2010
Kljub visokim standardom, ki veljajo za izdelavo igrač in drugih pripomočkov za otroke, se na trgu pogosto znajdejo artikli, ki odstopajo od EU določil in niso primerni za uporabo ali pa so celo nevarni. In cena igrače ne pomeni vedno tudi varnosti in kvalitete. Na seznamu nevarnih igrač se znajdejo tudi izdelki nekaterih priznanih blagovnih znamk.
Ključne besede:

image
/11


Zveza potrošnikov Slovenije vsako leto objavi seznam izdelkov, ki tako ali drugače ne ustrezajo standardom in so bili zato odpoklicani s tržišča. Med njimi je tudi precej igrač in drugih izdelkov namenjenih najranljivejšim potrošnikom – otrokom.


Seznam odpoklicanih igrač in otroških izdelkov v letu 2009:


Pisalo krokodil

Zaradi presežene dovoljene količine ftalatov je kemični svinčnik v obliki krokodila umaknjen s trga. Proizvod je bil naprodaj v nekaterih trgovinah za male živali.


Avtomobilček Gowi

Igrača ne ustreza varnostnim standardom, obstaja možnost davljenja ali zadušitve. Uvoznik izvaja odpoklic igrače s trga.


Mega čarobna krogla - lizalka

Umik mega čarobne krogle lizalke iz prometa. Vzrok umika je neprimerna velikost živila in slaba topnost pri uporabi, kakor tudi slaba topnost jedra v notranjosti živila, kar lahko povzroči zadušitev pri otrocih, kadar ga uživajo. Izdelek so prodajali v trgovinah KIK.


Plišasta igrača nosorog

Uvoznik KIK Textilien und Non-Food d.o.o. sporoča, da je nemški proizvajalec umaknil in odpoklical s trga igračo Plišasta igrača nosorog zaradi tveganja za nastanek poškodb oziroma ogrožanja zdravja otrok.


Mclaren zložljivi vozički

S trga odpoklicanih več kot milijon vozičkov. Nekaj otrokom je odščipnilo prste, če so voziček držali v pregibu, med tem, ko so starši voziček razstavljali.


Lončki

Zaradi preseženega prehajanja formaldehida iz melaminskih lončkov z motivom živali v živila, uvoznik izvaja umik izdelka s trga. Ponovno gre za izdelek, ki so ga prodajali v trgovinah KIK.


Otroški čevlji

Inšpekcija za kemikalije obvešča, da po podatkih RAPEX sistema hitre izmenjave informacij v EU o nevarnih proizvodih črni otroški čevlji iz Kitajske predstavljajo tveganje za zdravje pri uporabi v skladu s svojim namenom zaradi prevelike vsebnosti kroma.


Igrača Memory set

Uvoznik KIK Textilien und Non-Food d.o.o. sporoča, da je nemški proizvajalec umaknil in odpoklical s trga igračo Memory set zaradi tveganja za nastanek poškodb oziroma ogrožanja zdravja otrok.


Duda Mots d'enfants

Ker obstaja tveganje, da se cucelj raztrga, kar lahko povzroči zadušitev, je set dveh silikonskih anatomskih dud znamke "Mots d'enfants" odpoklican iz tržišča.


Napihljiva tuba Sevylor

Na napihljivih pripomočkih za vleko po vodi znamke Sevylor, ki so bili proizvedeni v letih 2005 do 2009, je nameščena pritrditvena spojka "Quick Hitch", ki se lahko zlomi, ker je izdelana iz nepravilno ulite plastične mase. Zaradi zloma pritrditvene spojke lahko vlečna vrv spojko požene proti čolnu in povzroči, da poškoduje osebo v vlečnem čolnu.


Voziček Bugaboo Bee

Otroški voziček Bugaboo Bee, kupljen pred 30. julijem 2009 je zaradi nepravilnega delovanja zavor lahko nevaren.


Otroška hojica BUBU

Otroška hojca BUBU proizvajalca Magma International je nevarna, ker ne izpolnjuje zahtev varnostnih standardov.


Igrače Tupperware

Ker obstaja tveganje zadušitve z majhnimi delci - izdelek lahko poči in se razleti in zadavitve zaradi oblike in dimenzij ročaja, je igrača glasbeni instrument Tupperware odpoklicana s trga.


Pujs iz pliša

Mehka igrača Pujs iz pliša ne ustreza zahtevam Pravilnika o varnosti igrač, obstaja možnost zadušitve.


Baloni Everts

Baloni lahko vsebujejo presežek N-nitrozamina, uvoznik Mueller Drogerija d.o.o izvaja odpoklic izdelka s trga.


Bino Lesena vstavljanka kmetija

Uvoznik APOLLO d.o.o., Svetinci 35, Destrnik obvešča o umiku proizvoda: Bino Lesena vstavljanka kmetija, art. 88054 iz prometa. Umik izvajajo zaradi presežene mejne vrednost vsebnosti formaldehida.


Avtosedež Bugaboo

Nevaren otroški avtosedež znamke Bugaboo: na RAPEX-ovem seznamu nevarnih izdelkov opozarjajo na otroški sedež znamke Bugaboo, lupinico za starost 0/0+, zaradi nevarnosti, da pride do nesreče.


Keramični krožnik s potiskom Disneys MY FRIEND

Krožnik vsebuje kadmij. Ukrep: odpoklic s trga.


Plastični kozarčki

Zaradi neustreznega materiala iz katerega so izdelani, so kozarci odpoklicani s trga.


Baloni

Zaradi presežene dovoljene stopnje vsebnosti N-nitrozamina so "Okrogli raznobarvni baloni" odpoklicani s trga.


Igrača Infantino

Obstaja tveganje, da bi se modro blago z leskom ločilo od igrače, kar bi lahko povzročilo zadušitev.


Igrača Beauty Girl Lovely Friends

Igrača je zaradi prevelike vsebnosti ftalatov odpoklicana s trga. V primeru, da imate igračo doma, je ne uporabljajte!


Poslikava za nohte Nail Art

Zaradi prisotnosti dibutil ftalata, ki ga kozmetični proizvodi ne smejo vsebovati, je izdelek odpoklican s trga.


Hof sestavljanka

Zaradi možnosti zadušitve in presežene mejne vrednosti formaldehida je igrača odpoklicana s trga.


Nevarna vrvica v kapuci

Majica predstavlja nevarnost zadušitve zaradi vrvice vstavljene v kapuci. Uporabniki so otroci v starosti med 7 in 14 let.


Igrača Baby Peggie

Zaradi prevelike vsebnosti ftalatov je igrača Baby Peggie odpoklicana s trga.


Čelada R.E.D.

Otroška smučarska čelada R.E.D. ne zagotavlja varnosti! Izdelek je odpoklican s trga!


Svetilka Disney Magic

Nevarna nočna svetilka Disney Magic! Konstrukcija svetilke ne izpolnjuje zahtev predpisanih standardov, izdelku niso priložili slovenskih navodil. Svetilka predstavlja za potrošnika resno nevarnost zaradi možnosti električnega udara.


Baby Bath Time Fun

S trga je zaradi presežene vrednosti ftalatov in ker ni prestala preizkusa udarca, odpoklicana igrača Baby Bath Time Fun.


Nevarna otroška jopica H&M

Zaradi izrazitega izpadanja vlaken iz otroške jopice znamke H&M obstaja nevarnost, da se iz dolgih vlaken v otroških ustih oblikujejo klobčiči, ki lahko povzročijo zadušitev. Poročajo o enem incidentu.


Slike omenjenih igrač in celoten seznam izdelkov si lahko ogledate na staneh Zveze potrošnikov Slovenije.

Seznam nevarnih izdelkov v 2008

Seznam nevarnih izdelkov v 2007

Seznam nevarnih izdelkov v 2006


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
39
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
17
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
7
Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
6



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?