|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Skrajšajmo čakalne dobe za otroke

Združenje za pravice bolnih otrok, 15.4.2015
Članice in člani Združenja za pravice bolnih otrok nastopajo kot zagovorniki pravic otrok, ker si želijo otrokom zagotoviti najboljšo možno zdravstveno oskrbo, ki jo naš zdravstveni sistem lahko nudi.

image
Čakalne vrste za otroke so predolge! (freedigitalphotos)
/11


Prejšnji mesec se je na Združenje za pravice bolnih otrok obrnila mama sina, ki že nekaj mesecev čaka na operacijo.


Zavedajo se določil o enakopravnem dostopu do zdravstvene obravnave, pri čemer je edino merilo prednosti nujnost zdravstvenega stanja, pa vendar menijo, da bi otroci, kot posebej ranljiva skupina morali biti upoštevani kot prednostni kriterij v uvrščanju na čakalne sezname (poleg dosedanjih treh prednostnih kriterijev).


Zakaj so tako pomembne primerne čakalne dobe za otroke in zakaj naj imajo otroci prednost pri zdravstveni obravnavi?

RSK za pediatrijo je 22. 12. 2010 na 57. redni seji ponovno potrdil že predhodno sprejet sklep:

NAJDALJŠA DOPUSTNA ČAKALNA DOBA za zdravstveno obravnavo V PEDIATRIJI JE 1 MESEC.

Razlogi:

• klinična slika bolezni se v otroški dobi znatno hitreje spreminja kot pri odraslih;

• otrok je organizem v stalni rasti in razvoju

• posledice bolezni in poškodb v otroški dobi se odražajo v odrasli dobi

• preventivni zdravstveni posegi otroške populacije so pomembni za zdravje odrasle populacije

 

V pediatriji so čakalne dobe nezaželene, a žal do njih kljub temu prihaja še posebej na preglede v tako imenovanih subspecialističnih ambulantah, ki večinoma delujejo v okviru sekundarnih bolnišnic in obeh UKC-jev. Skrajšati bi morali predvsem čakalne dobe na prve preglede in operativne posege.

  

Upajo, da bo Ministrstvo za zdravje to pripombo upoštevalo v pripravi sprememb Pravilnika o najdaljših čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov, ki je ta čas v razpravi.


Bolnišnicam bi morali financirati zadostno število timov v subspecialističnih ambulantah, s katerimi bi lahko skrajšali čakalne dobe v dodatno odprtem ordinacijskem času subspecialističnih ambulant.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
11
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
9



Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?