|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni

P.R., 3.4.2024
Slovenija je častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni, s čimer bo na svetovnem zemljevidu še dodatno utrdila svoje mesto kot dežela bogate otroške in mladinske literarne ustvarjalnosti in izjemne ilustratorske dediščine.

image
/11


Slovenija je častna gostja na prestižnem mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni, s čimer bo na svetovnem zemljevidu še dodatno utrdila svoje mesto kot dežela bogate otroške in mladinske literarne ustvarjalnosti in izjemne ilustratorske dediščine. Častno gostovanje, ki je bilo zaradi svetovne zdravstvene krize prestavljeno z leta 2021 na 2024 omogoča edinstveno priložnost za predstavitev slovenske ustvarjalnosti, založb in avtorjev ter ilustratorjev na eni izmed najpomembnejših mednarodnih platform za otroško in mladinsko literaturo.

 

Glavni cilji nastopa:

- predstavitev aktualne slovenske ustvarjalnosti na področju otroške in mladinske literature tako z vidika založniškega dela, knjižnih avtorjev kot bogate slovenske ilustratorske scene;

- v večji meri spodbuditi prevode slovenskih otroških in mladinskih knjig v (velike) tuje jezike.

- spodbujati slovenske založbe, da povečajo prihodke iz naslova prodaje avtorskih pravic in krepiti njihovo prisotnost v mednarodnem okolju.

- projekt smiselno prečno povezati z nastopom Slovenije kot častne gostje v Frankfurtu 2023 in graditi na skupnem cilju – ugledu in prepoznavnosti.

- predstaviti slovenske knjige in ustvarjalce širšemu italijanskemu in mednarodnemu občinstvu (s poudarkom na Bologni in okolici).

- pri tem so poudarki na naslednjih specifikah:

- izpostaviti mednarodni potencial slovenskih otroških in mladinskih knjig pri založnikih in agentih (ciljna skupina je strokovno občinstvo),

- izpostaviti visoko kakovost slovenske ilustracije, vključno s prečnimi povezavami s sorodnimi področji, kot so strip, risoroman, animacija in film ter igrifikacija (ciljna skupina: za ilustratorje in njihovo delo zainteresirano mednarodno strokovno občinstvo),

- izpostaviti bogato tradicijo (tudi mednarodno) uspešnih slovenskih klasik s področja otroške in mladinske knjige,

- izpostaviti mlajšo generacijo ilustratorjev in avtorjev, ki se mednarodno še uveljavljajo.

 

Dogodki častnega gostovanja

Poleg predstavitve na različnih prizoriščih na sejmišču, slovenski predstavniki bodo na sejmu nastopili na več dogodkih na vseh odrih – Authors Cafe, Illustrators Cafe, Translators cafe in Illustrators survival Corner, bo Slovenija izkoristila tudi priložnosti za predstavitev italijanskemu in mednarodnemu občinstvu z različnimi dogodki v mestu Bologna, kjer bo izpostavila raznolikost in kakovost slovenskih ustvarjalcev. V času sejma se bo odvilo več kot 30 dogodkov s slovensko udeležbo. Vse vsebine se med seboj prepletajo, vsak od dogodkov je celostna oblika promocije in uveljavljanja.

Slovenija bo na sejmu prisotna v osrednji hali z ilustratorsko razstavo, slovenski stripi bodo na posebnih policah tudi v Comic Corner v hali 30, v hali 29 bo nacionalna stojnica, kakor tudi stojnici dveh samostojnih založnikov. Na nacionalni stojnici bodo predstavljene knjige različnih slovenskih založnikov otroške in mladinske književnosti, hkrati bodo na stojnici tudi delovne postaje založnikov. Na stojnici bo predstavljen promocijski film o slovenskih otroških in mladinskih knjigah, animirani film o Almi Karlin ter predstavitveni intervjuji z avtorji, ki jih je pripravilo Društvo slovenskih pisateljev. Ponatisnjene so antologija avtorjev Bee Curious, brošura 30 naj, italijanska verzija brošure Slovenija rada bere in angleška verzija Pot knjige.

Slovenski avtorji, s knjigami, prevedenimi v italijanščino, bodo nastopili na literarnem festivalu BOOM, kakor tudi v več knjižnicah po mestu – na izbor avtorjev je vplival majhen nabor prevedenih knjig in pa želje italijanske ciljne publike. Omenimo nastope Jane Bauer, Jurija Devetaka, Nataše Konc Lorenzutti, Marka Kravosa, Ide Mlakar Črnič, Petra Svetine, Anje Štefan.

 

Program dogajanja si lahko ogledate >>TUKAJ<<.

 

Izpostavljeni dogodki izven sejma

 

Dan slovenskega animiranega filma

Cinema Modernissimo, 6. april

Tik pred začetkom sejma, 6. aprila, bo v Cinema Modernissimo dan slovenskega animiranega filma. Predstavljenih bo 6 slovenskih filmov, in sicer: Koyaa – Plešoče nogavice, Kolja Saksida, 2017; Gospod Filodendron in Jablana, Grega Mastnak, 2016; Podlasica, Timon Leder, 2016; Spacapufi: Žiže, Jaka Ivanc, 2021; Mišja hiša, Timon Leder, 2022,; Princ Ki-Ki-Do: Zima, Grega Mastnak, 2017.

Projekcija je nastala v sodelovanju Društva slovenskega animiranega filma in Bolonjske kinoteke. Po projekciji bo pogovor, na katerem bosta sodelovala selektor programa Igor Prassel in režiser ter animator Timon Leder.

 

Razstava Damijana Stepančiča po knjigi Petra Svetine Modri Portugalec

Libreria Giannino Stoppani, ponedeljak, 8. aprila, ob 19:00

V osrednji knjigarni v mestu bo razstava ilustracij Damijana Stepančiča iz knjige Petra Svetine Modri Portugalec. Z Annie-Claire in podgano Everett korak za korakom spoznavamo deželo s smešnimi pravili in čudnimi prebivalci. Takoj se znajdemo v nenavadnem in na trenutke grotesknem domišljijskem svetu, ki ga osupljivo ilustrira Damijan Stepančič.

 

Konferenca ‘Slovenija rada bere’

Knjižnica Salaborsa, 10. april 2024

Celodnevno konferenco o branju, bralni kulturi in slovenskih dobrih praksah sta Bralna značka in Slovenska sekcija IBBY skupaj z JAK vsebinsko oblikovali dlje časa. Ob konferenci, namenjeni zlasti strokovni publiki, bo tudi prostor za razstavo strokovnega gradiva. Na konferenci, ki jo bo povezoval Boštjan Gorenc- Pižama bodo nastopili: Elisabetta Lippolis, Katja Stergar, Marko Kravos, Tilka Jamnik, Miha Kovač, Petra Potočnik, Jerneja Černilogar, Andreja Erdlen, Sabina Fras Popovič, Metka Kostanjevec, Polonca Kavčič, Aksinija Kermauner, Ivana Soban, Veronika Rot Gabrovec, Alenka Veler, Ivan Mitrevski, Klemen Markovčič, Maruša Prelesnik Zdešar, Petra Slatinšek, Špela Frlic, Gaja Kos, Nika Pušlar, Manca Perko, Janja Vidmar, Barbara Pregelj, Tina Bilban, Peter Svetina, Damijan Stepančič, Mateja Seliškar Kenda, Anja Štefan, Maša P. Žmitek.

 

Predstava Zajčkova hišica

La Baracca – Testoni Ragazzi, 10., 11. in 12. april, ob 18.00 in 10.30

Gledališka priredba knjige Zajčkova hišica z ilustracijami Hane Stupice, bo v italijanščini izvedena trikrat. Gledališko priredbo izvaja Ljubljansko mladinsko gledališče.

 

Razstava slovenske ilustracije "IN KAJ SE JE ZGODILO POTEM?"

Naslov se nanaša na otrokovo radovednost, na željo, da obrne list in izve, kaj sledi. Širše gledano nam zastavlja vprašanje, kam usmerjamo skupno prihodnost, kako lahko knjige in z njimi ilustracije prispevajo k optimizmu in motivaciji za spremembe.

Strokovna komisija Javne agencije za knjigo RS v sodelovanju s slovenskim Centrom ilustracije predstavlja domiselno in slogovno pestrost sodobnih slovenskih ilustratorjev in ilustratork. Razstava, pripravljena za knjižni sejem v Bologni, osvetli dela 44 doma in v tujini nagrajenih izvirnih slovenskih avtorjev in avtoric, ki ustvarjajo na področju otroške in mladinske knjižne ilustracije. Skupaj z drugimi izbranimi avtorji in avtoricami tvorijo katalog 59 avtorjev in avtoric sodobne slovenske ilustracije.

Razstavo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo pripravlja Center ilustracije. Oblikovali sta jo arhitektki Sara&Sara (Sara Badovinac in Sara Škarica), pri postavitvi sta izhajali iz danosti prostora, izbora avtorjev in avtoric ter njihovih del, ki ga je opravila strokovna skupina JAK, ter izhodišč, ki sta jih pripravili skupaj s Centrom ilustracije, ki razstavo organizira in producira. Podobo razstave je pripravila oblikovalka Centra ilustracije, Ajda Fortuna.

"Svet slovenske ilustracije smo slovesno ovili v baldahin, ki v živahnem sejemskem okolju ustvarja intimno zavetje pred siceršnjo zvočno ter vizualno nasičenostjo. Prostorska zasnova razstave črpa navdih iz koncepta renesančnih italijanskih knjižnic, ki so zbranost spodbujale z upoštevanjem proporcev, centralne kompozicije in naravnega svetlobnega vira.

Ključna točka oblikovanja razstave je tako vzpostavitev dialoga med ilustrirano knjigo in ilustracijami v originalni ali reproducirani obliki.

V razstavnem baldahinu, dolgem več kot 20 metrov (povezuje ga stropni kolaž, ki sta ga ustvarili Eva Mlinar in Hana Stupica), bo s knjigami, originalnimi deli in povečavami predstavljenih 12 avtorjev in avtoric. Drugi del razstavnega prostora z izbranimi knjigami ter reprodukcijami gosti 32 avtorjev in avtoric ter razgrnjen katalog. Ta na oblikovanem stojalu z biografijami in izbranimi ilustracijami predstavlja 59 avtorjev in avtoric in ponudi skupni vpogled v svet izvirne slovenske ilustracije.

Po razstavi slovenske ilustracije bodo vsak dan ob 12.00 organizirana vodstva.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kopanje v kadi skupaj z otroki
Je sporno, če se v domači kadi kopata skupaj majhen otrok in eden od staršev? Ali pa je to nekaj povsem naravnega? Na vp...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
4



GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?