|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šmartno pri Litiji

Katarina Vinšek, 12.11.2010
Gručasto, pretežno urbanizirano naselje v Litijski kotlini stoji ob sotočju potokov Reka, Črni in Kostrevniški potok.

image
/31


Šmartno pri Litiji je naselje v Sloveniji in občinsko središče Občine Šmartno pri Litiji, leži pa le 3 km jugovzhodno od Litije, v manjši kotlini, ki je sotočje treh potokov (Reka, Črni potok, Kostrevniški potok). Naselje Litija je preraslo prej veliko pomembnejše Šmartno potem, ko je skozi Litijo stekla Južna železnica. Ime kraja se je prvič pojavilo v cerkvenih listinah leta 1135, sicer pa je bilo območje poseljeno že v predzgodovinskem obdobju.

 

Središče Šmartnega predstavlja neogotska cerkev sv. Martina. Cerkev je načrtoval arhitekt Adolf Wagner, dela pa so potekala med leti 1899 in 1901 pod vodstvom Gustava Tonniesa. Notranjost cerkve osvetljuje barvna svetloba, ki pada skozi vitraže Antona Jebačina. Po legendi naj bi cerkev postavili na mestu, kjer so se na god svetega Martina (11. november) na površje rešili zasuti šmarski rudarji. Cerkev ima dva zvonika, kazalca poti in davne želje Šmarčanov, da sežejo visoko.

 

Leta 2002 so se občani odločili, da se Šmartno pri Litiji kot občina odcepi od Litije in zaživi svoje življenje. Občina Šmartno pri Litiji se je leta 2006 pobratila z italijanskim mestom Telgate, ki se nahaja v neposredni bližini Bergama. Most, ki povezuje obe mesti je naš skupni rojak, znameniti kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor, saj njegove rodbinske korenine izhajajo iz Telgata. Občini dobro sodelujeta in poglabljata prijateljstvo preko kulturnih in šolskih izmenjav ter z izmenjavo gospodarskih izkušenj. Na 94,9 km2 površine danes v občini Šmartno pri Litji prebiva nekaj več kot 5200 prebivalcev.

 

Na vzhodnem pobočju Roj je nekaj ostankov gradu Roje iz 13. Stoletja, razvaljen v 16.stoletju. Najstarejša hiša v naselju stoji na Hribu z letnico 1580. V njej je bila v drugi polovici 17.stoletja grafična in slikarska delavnica Mollerey, kjer sta delala sodelavca Janeza Vajkard Valvazorja, Andrej Trost in Jernej Rambschussl.

 

Na Cvingarju si lahko ogledate razvaline gradu Slatna, v okolici pa je delno ohranjen park z drevninami. Južno od gradu Slatna so sledovi stare topilnice in rovi, ki se nahajajo tudi na območju Velike, Šimenčkove, Slatenske in Ojstermanove doline. Z rudiščem na Maljeku naj bi bilo Šmartno povezano s štiri kilometre dolgim rovom, ki so ga končali leta 1648, in je prišel na dan pri kapelici. Na rudarjenje v okolici Šmartna opozarja tudi nagrobni kamen rudarskemu mojstru Christofu Brukherschmidu iz leta 1537, ki stoji v šmarski cerkvi, z napisom: "Bog blagoslovi plemenito rudarstvo." V 16. stoletju je doseglo rudarstvo in fužinarstvo svoj prvi vrhunec. Svinčevo rudo so v tem času kopali le na litijskem območju in jo izvažali sprva na Ogrsko, nato pa predvsem v Italijo.

Sprehodite se torej po tej čudoviti občini in odkrijte, kaj vse vam skriva.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Zasavje

 


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Lov za zakladom po Sloveniji
Knjižica lov za zakladom je interaktivna igra, ki vas bo popeljala na vsaj 8 lokacij po Sloveniji z glavnim ciljem – ses...
4
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...
3
Rakov Škocjan
Rakov Škocjan je kraška dolina, po kateri teče reka Rak. Leži med Cerkniškim in Planinskim poljem, jugovzhodno od avtoce...
3
V družbi preko dva milijona tulipanov
V parku Arboretum cveti več kot dva milijona tulipanov in to kar 350 različnih sort. Se dobimo pri najljubšem tulipanu!
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Stari grad, razvaline stoterih zgodb
photo
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?