|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Stanje favne in flore v Sloveniji

Uredništvo Ringaraja.net, 21.4.2010
Namen rdečih seznamov je prikazati realno stanje favne in flore v Sloveniji glede na stopnjo njene ogroženosti ter s tem seznaniti javnost.

image
/11


Rdeči seznam je seznam ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, razporejenih po kategorijah ogroženosti.

Kategorije ogroženosti delimo na:

*izumrla vrsta,

*domnevno izumrla vrsta,

*prizadeta vrsta,

*ranljiva vrsta, redka vrsta,

*vrsta zunaj nevarnosti,

*neopredeljena vrsta,

*in premalo znana vrsta.

Pri izboljšanju stanja ogroženosti rastlinskih in živalskih vrst organizacije po celem svetu sprejemajo in izvajajo naravovarstvene ukrepe. Po zdajšnjih raziskavah je v Sloveniji ogroženih in na rdeči seznam uvrščenih 342 vrst praprotnic in semenk in 2000 živalskih vrst. Namen rdečih seznamov je prikazati realno stanje favne in flore v Sloveniji glede na stopnjo njene ogroženosti ter s tem seznaniti javnost. Rdeči seznami so osnova za pripravo predlogov za zavarovanje ogroženih vrst in predlogov za vključevanje ogroženih vrst v mednarodne konvencije.

Prvi osnutek rdečih seznamov je pripravil angleški naravoslovec sir Peter Scott leta 1960. Sledile so mu številne države po vsem svetu.

Tudi v Sloveniji imamo rdeči seznam, ki pa seveda ni dokončen, pač pa se z leti spreminja in dopolnjuje glede na nova spoznanja in spremembe ogroženosti.

Izredno prizadete živalske vrste v Sloveniji so:

volk, ris, divja mačka, mali podkovnjak,evropski bober, veliki hrček, alpski kozorog, gams, črna štorklja, kraljevi orel, beloglavi jastreb, kosec, velika bobnarica, belka, progasti gož, navadni gad, belica, mačjeoka kača, planinski močerad, laška žaba, netopirji...

Kako lahko pomagamo seznam prizadetih živalskih vrst zmanjšati? Pošljite vaše predloge in osvojite nagrado!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Star papir – več zbranega starega papirja...
Papir predstavlja petino hišnih odpadkov. Tradicija ločenega zbiranja papirja je pri nas, predvsem po zaslugi mladih, že...
Čiščenje stanovanja ali hiše z eko čistili
Eko vila je otroke povabila na izlet z vlakom. Zbrali so se na železniški postaji in se veselo podali novim dogodivščina...