|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Štiriletna deklica ozdravljena možganskega raka

Neocelica, 11.3.2011
Alba, španska deklica, ki so ji diagnosticirali možganskega raka pri starosti dveh let, sedaj velja za ozdravljeno. Njene lastne matične celice iz popkovnične krvi so pomagale obnoviti njen krvni sistem.

image
/11


Skupina Cryo-Save, vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi, je danes z veseljem objavila uspešno zdravljenje potencialno smrtne bolezeni z odraslimi matičnimi celicami, shranjenimi v banki Cryo-Save.

Alba, deklica iz Cadiz-a v Španiji, si je opomogla od Medulloblastoma, visoko malignega tumorja na možganih, potem ko so jo zdravili z matičnimi celicami iz njene popkovnice, ki so jih ob rojstvu shranili v laboratorijih Cryo-Save v Niel-u, v Belgiji. Po operaciji in kemoterapiji je presaditev matičnih celic v celoti obnovila njen imunski sistem. Danes štiriletna deklica je bila zdravljena v Niño Jesús Hospital v Madridu, pri starosti dveh let. Trenutno je bila razglašena kot v celoti ozdravljena in tako lahko živi popolnoma normalno življenje.

Arnoud van Tulder, CEO, Cryo-Save:

"Vesel sem novice, da je Alba v celoti ozdravljena, in ponosen na to, da je Cryo-Save del njenega uspešnega procesa zdravljenja. Prav to je razlog, zaradi katerega staršem ponujamo storitev shranjevanja matičnih celic njihovih novorojenčkov."

"Ta uspešni primer zdravljenja tudi potrjuje, da popkovnična kri vsebuje odlične matične celice. Matične celice iz popkovnične krvi so najmlajše v človeškem telesu in imajo zato večji potencial za uporabo v medicini. Novejše raziskave potrjujejo eksponentno povečevanje uporabe matičnih celic po vsem svetu. Rezultati zdravljenja z matičnimi celicami iz popkovnične krvi so vzpodbudni pri mnogih boleznih (vključno pri levkemiji, limfomih in prirojenih napakah kostnega mozga).

"Primer uspešnega zdravljenja kaže našo naravnanost k zdravju in dobremu počutju naših strank in potrjuje uporabnost zasebno shranjenih vzorcev matičnih celic, kot tudi kakovost obdelave in postopkov shranjevanja v laboratorijih Cryo-Save."

Dr. Luis Madero, vodja Oddelka za onkologijo v Madridu Hospital Niño Jezusa, je bil odgovoren za zdravljenje Albe za njen nadaljnji nadzor.

"Gre za edinstven primer v Španiji. Uporaba matičnih celic za regeneracijo krvnega sistema za to vrsto raka je zelo dolgotrajna. V tem primeru smo prvič v naši državi uporabili lastne matične celice iz popkovnične krvi otroka. V zadnjih letih opažamo porast presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi. Še posebej v primeru bratov in sester so te vrste celic najboljša možnost zdravljenja," pravi dr. Madero.

Proces zdravljenja:

Ob rojstvu Albe, leta 2007, sta se njena starša odločila za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi v banki Cryo-Save. Dve leti kasneje so Albi diagnosticirali medulloblastom, zelo redko obliko malignega primarnega tumorja v centralnem živčnem sistemu.

Proces zdravljenja medulloblastoma se je začel z operacijo in odstranitvijo večine možganskega tumorja. Po tej operaciji so Albo zdravili s kemoterapijo, da bi zmanjšali preostali tumor in uničili preostale rakave celice. Kemoterapija pa ne le uničuje rakave celice, ampak tudi bolnikov krvni in imunski sistem. Zato je bilo potrebno dekličin imunski sistem obnoviti s presaditvijo matičnih celic.

Presaditev so opravili v bolnišnici v Madridu z matičnimi celicami iz popkovnične krvi Albe, ki so jih sprostili iz laboratorijev Cryo-Save v Belgiji na zahtevo lečečih zdravnikov. Po presaditvi so matične celice migrirale v kostni mozeg, kjer so začele proizvajati levkocite, eritrocite in trombocite kar je pomenilo začetek regeneracije krvnega sistema. 60 dni po prvi so opravili novo presaditev matičnih celic, tokrat iz dekličine periferne krvi, da bi pospešili obnovo trombocitov.

Štirinajst mesecev po presaditvi ima deklica popolnoma obnovljen krvni sistem in (seveda ob rednih zdravstvenih pregledih) uživa normalno življenje.

Vir: Cryo-Save

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
27
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
19
8 lastnosti mamic, rojenih v februarju
Poglejte, katere so skupne lastnosti mamic, rojenih v najkrajšem mesecu.
6
Fantek ali punčka - babičine metode odkriv...
Ne bodite presenečene, če nekdo, ki ga vidite prvič v življenju, ugane spol otroka, ki ga nosite. Nosečnice so več sto l...
4



Štiriletna deklica ozdravljena možganskega...
Alba, španska deklica, ki so ji diagnosticirali možganskega raka pri starosti dveh let, sedaj velja za ozdravljeno. Njen...
Srčna zaklopka iz matičnih celic iz popkov...
Zdravljenje srčnih zaklopk s pomočjo matičnih celic