|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Takojšnja pomoč pri tremi - preprosti triki

Helena Primic, 12.10.2020
Skupaj z otrokom prelistajte novo knjižico o tremi, kjer boste našli kopico domiselnih trikov in preprostih telesnih vaj, s katerimi lahko tremo obvladamo in celo obrnemo sebi v prid.

image
Trema je v resnici najboljša motivacijska injekcija, kar jih obstaja, je prepričana Monika Matschnig, diplomirana psihologinja in nekdanja vrhunska športnica. (Foto: Arhiv)
/11


Zbirki Mali učbenik preživetja, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, se je pridružila knjižica z naslovom Trema.

Knjižico, ki jo lahko starši preberemo skupaj z otrokom, je napisala Monika Matschnig, diplomirana psihologinja, poslovna in osebna svetovalka ter nekdanja vrhunska športnica.


Trema

Ko bi se od treme najraje pogreznil v zemljo ...

Trema je na slabem glasu. Prav v tem pa tiči težava. Z nekoliko treme smo namreč budnejši, zmogljivejši ter bolj motivirani za posvečanje tematiki, ki v nas vzbuja ta grozen občutek, ko "zamrznemo" in bi se najraje kar pogreznili v zemljo.

Kako vzljubiti tremo in kateri so tisti uspešni triki, da tudi ob tremi ne izgubimo nadzora nad lastnim glasom in čuti, odlično opisuje Matschnigova. V priročni knjižici nas tako čaka kopica domiselnih trikov in preprostih telesnih vaj, s katerimi lahko tremo obvladamo in celo obrnemo sebi v prid.

"Trema je nekaj najbolj normalnega na svetu. Trema je namreč zdrav odziv telesa, ki ga preprosto moramo upoštevati. Kakor kak energijski napitek razburka organizem in tako sproži povečano pripravljenost. Takšno stanje pa je na nek način kakor šestica na loteriji: več moči brez dodatnih naporov si želi vendar prav vsak!," pozitivno stran treme opisuje avtorica, ki je prepričana, da je trema najboljša motivacijska injekcija, kar jih obstaja. 

Trik s svinčnikom: Ali ste vedeli, da če damo svinčnik med zobe in ga držimo z zobmi tako, da se ga ustnice ne dotikajo, se ustni kotički avtomatsko pomaknejo navzgor - tako kot pri pravem nasmehu? Če v tem položaju ostanete eno minuto, dobra volja pride tako rekoč na ukaz! Gre namreč za tako imenovano utelešenje - ko mimika in gestika vplivata na osebna čustva.

 

PREBERITE TUDI: Objemajte se iz srca!

 

Priročniki za takojšnjo pomoč ob različnih vsakodnevnih težavah

Trema pa ni edini težek občutek, ki ovira tako otroke kot odrasle. Kako si lahko na primer pomaga otrok, ko je strašno žalosten, ker je bil prijatelj v vrtcu do njega neprijazen ali ga nihče v šoli ne mara? V knjižici Z ljubeznijo... štiri ovčke, ki slovijo po dobri volji, razkrivajo, kako lahko s pomočjo preprostih telesnih vaj preklopimo na prijaznost in srčnost - do sebe in do drugih. Vedno se lahko odločimo za ljubezen!

Upiranje rok v boke, prhanje, občutenje hrbtenice, usekovanje, vdihavanje vonjav, stoja na eni nogi, hoja na široko ... - vse to so preproste in zabavne vaje, ki lahko otroku v trenutku pomagajo premagati strah in občutke panike. S telesom lahko namreč vplivamo na svoja čustva, lahko preberemo v knjižici Le pogum!, ki predstavlja takojšnjo pomoč ob razbijanju srca, strahu, paniki in podobnih stanjih.

Kaj pa takrat, ko je svet videti črn in nam gre vse narobe, kako si lahko pomagamo takrat? V knjižici Vso srečo! najdemo preproste vaje - od poskakovanja in letenja do zbiranja lepih spominov in gledanja lepote -, ki jih lahko izvajate skupaj z otrokom in se tako še bolj povežete. 

 

PREBERITE TUDI: To je 8 sestavin lepih spominov

 

Kako pa se lotiti nočnih mor in vseh tistih večerov, ko spanec kar noče priti? V knjižici Dobro spi! ovčke Oskar, Ema, Vili in Manca razkrivajo genialno preproste in otročje lahke recepte za dobro spanje. Ali veš, kako se stisniti k oblaku in zakaj počasno kimanje prikliče dober spanec

In katere telesne vaje lahko otroku zelo hitro izboljšajo razpoloženje, da bo z lahkoto dvignil glavo tudi takrat, ko je slabe volje, pod stresom ali v kaki drugi čustveni stiski? Za telesne vaje, ki so zbrane v knjižici Glavo gor!, otroku ni treba biti športnik, ne potrebuje mirnega kotička za vajo in tudi ne veliko časa.

Z drobnimi gibi in telesnimi vajami, ki jih je v knjižici Vse v redu zbrala specialistka za nevrologijo, živčne bolezni in psihoterapijo Claudia Croos-Mueller, lahko otrok lažje premaga tudi vsakdanje in velike strahove ter občutke tesnobe, besa in obupa. Z zaupanjem vase, vadbo in nekaj potrpljenja lahko namreč uspešno obnovimo svoj živčni sistem!  

 

Več o priročnikih za takojšnjo pomoč ob različnih vsakodnevnih težavah iz zbirke Mali učbenik preživetja najdete na tej povezavi

 

Mali učbenik preživetja

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
40
Kakšna je precepljenost v Sloveniji?
Ob svetovnem dnevu cepljenja je potekala novinarska konferenca na temo precepljenosti otrok v Sloveniji.
16
Pozor: Čevlji z lučko v podplatu so lahko ...
Otroci obožujejo čevlje in športne copate, ki jim utripajo lučke v podplatih, medtem ko hodijo, vendar pozor: starši mor...
15
Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
13



13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?