|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Telefonirate, otrok pa ni tiho?

Helena Mlakar, 6.9.2012
Kadar se starši pogovarjajo po telefonu, otroci začutijo silno potrebo po tem, da pričnejo jokati, kričati, ravno tisti hip nekaj nujno potrebujejo, se želijo pogovarjati z vami. Je tudi pri vas tako? Preberite, kaj storiti!

image
/11


Očitno imajo nekateri otroci skrivni načrt, kako preprečiti materi ali očetu telefonirati. Takrat, ko ste sredi telefonskega pogovora, vas otrok nujno potrebuje. Kaj lahko storite, da ga vsaj za nekaj trenutkov zamotite in se v miru pogovorite.

 

Skrite igračke

Ko vam zazvoni telefon in vidite, da je klic pomemben, želite pogovor opraviti v miru, vas morda pred jokom in kričanjem vašega malčka, zaradi negodovanja, ker telefonirate, rešijo skrite igračke. Na skritem mestu imate lahko škatlo, v njej pa nekaj igračk, ki jih malčku ponudite le takrat, ko vas med telefonskim pogovorom moti. Poskusite!


Barvanka in barvice

Če vaš otrok ne mara, da se pogovarjate po telefonu, ga lahko zamotite tudi drugače. Na razpolago imejte barvice in barvanko. Otroku povejte, da vedno, ko boste govorili po telefonu, mora pobarvati eno stran. Ko bo stran pobarvana, boste prenehali govoriti. Če je le mogoče, se potem tega tudi vi držite.


Z otrokom se pogovorite

Če je otrok že dovolj velik, da vas razume, se z njim pogovorite. Razložite mu, da so nekateri telefonski pogovori zelo pomembni in da vas ne sme motiti. Če veliko časa telefonirate, lahko skupaj ovrednotita telefonske klice. Kadar imate pomemben klic, si izmislite znak, ki ga bo otrok prepoznal. Na primer, dvignite roko ali si dajte prst na usta. Otrok bo vedel, da res potrebujete tišino in mir, da se pogovorite in da vas zmoti lahko le, če je kaj nujnega.


Ne dajajte telefona otroku

Kadar vas kliče prijateljica in otrok želi na vsak način govoriti po telefonu, seveda ni nič neprijetnega, če otroku ponudite slušalko. Prijateljica bo razumela. Toda, otrok ne bo vedel, kdaj je telefonski klic nujen in morda služben. Prav tako bo zahteval telefon, da se bo tudi on pogovarjal. Kar pa lahko postane nerodna situacija, če imate resen službeni klic. Zato otroku razložite, da če nekdo kliče vas, se z njim pogovarjate le vi. Če seveda sogovornik ne želi drugače in bi rad govoril tudi z otrokom. V takih primerih pa lahko otroku že med pogovorom poveste, da kliče, na primer, babica in da bo dobil možnost pogovora z njo takoj, ko se boste vi zmenili vse, kar se morate.


Nagradite otrokov trud

Otroku najprej povejte, da želite imeti mir med telefonskim pogovorom. In če se bo otrok tega tudi držal, njegov trud nagradite. Imate lahko tablico, kamor narišete zvezdico vedno, ko otrok uboga. Za določeno število zvezdic pa naj otrok dobi nagrado. To je lahko igra z vami, ogled kina ali kaj podobnega.

 

Če otrok ne upošteva vaših navodil

Če otrok kljub vsemu ne upošteva vaših pravil in med pogovorom še vedno nagaja, se joče, hoče telefon, …, lahko uvedete tablico z negativnimi točkami. Če otrok dobi negativno točko, mora, na primer, tistega dne izpustiti njemu ljubo stvar. Naj si bo to kartanje z vami, branje pravljice … pazite le, da kazen ne bo prehuda, da boste dosledni, da otroku vedno, ko mu določite kazen, tudi poveste, zakaj jo je dobil. Se z njim pogovorite in date možnost, da vam svoje stališče razloži tudi sam. s pogovorom in razlago se lahko reši marsikatero zagato.

 

 

Imate vprašanje o vzgoji? Potrebujete nasvet? Vprašajte Ringarajine strokovnjake TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
16
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
14
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
5



Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Kreativna vizualizacija za začetnike
Priljubljen avtor Richard Webster v knjigi predstavlja učinkovit sistem vizualizacije za uresničenje vseh vaših sanj, vk...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?